null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

tv-tip'College Tour'

Marc Van Ranst besmet Nederland: ‘Van de zaak-Conings is niks blijven hangen’

Stefaan Werbrouck

Wij wisten het al langer, maar nu is het ook officieel: België is te klein geworden voor Marc Van Ranst. De viroloog die ons de afgelopen achttien maanden door de coronacrisis heeft geloodst, breekt nu ook internationaal door: eerste tussenstop in zijn verovering van het buitenland is ‘College Tour’, het programma op de Nederlandse televisie waarin studenten vragen mogen stellen aan één centrale gast. Margaret Atwood, de schrijfster van ‘The Handmaid’s Tale’, komt eind september langs, Van Ranst warmt de zaal volgende week al voor haar op.

MARC VAN RANST «Ik heb geen enkel idee hoe de makers van ‘College Tour’ bij mij zijn terechtgekomen. Maar ik word natuurlijk wel af en toe gebeld vanuit Nederland om in actuaprogramma’s mijn mening over de pandemie te geven, dus wellicht komt het uit die hoek.»

HUMO Uw felle discussies op sociale media met de Nederlandse coronacriticus en dansleraar Willem Engel hebben u toch ook bekend gemaakt boven de Moerdijk? Zeker sinds de man een rechtszaak tegen u aan-spande wegens smaad na een discussie op Twitter.

VAN RANST «Misschien, maar omdat de uitspraak in die zaak pas valt na de opnames van ‘College Tour’ (op vrijdag 3 september, red.) gaan we in de uitzending zo weinig mogelijk in op dat thema. Het is ook niet echt interessant: een groepering als Viruswaarheid (die opgericht werd door Engel, red.) is weinig meer dan een manier om geld te verdienen op de kap van goedgelovige mensen.

»Welke vragen ik dan wel verwacht? Aangezien er alleen studenten in het publiek zitten, denk ik dat het vooral zal gaan over de heropstart van het onderwijs, en over het uitgaansleven natuurlijk. Ik zal wel zien: er zijn na ruim anderhalf jaar pandemie maar heel weinig vragen over die me nog niet gesteld zijn (lacht).»

HUMO De sfeer in de zaal zal in elk geval optimistisch zijn: in Nederland worden op 20 september de meeste coronamaatregelen versoepeld, bij ons gebeurt dat al op 1 september. Is de crisis voorbij?

VAN RANST «Zo’n crisis stopt natuurlijk nooit plotseling. We gaan nu naar een fase in de herfst waarin weer meer positieve gevallen zullen opduiken. Alleen zullen die, in tegenstelling tot vorig jaar, niet noodzakelijk zorgen voor een zwaardere belasting van de zorg, omdat het vooral de kleine groep ongevaccineerden zal zijn die in de ziekenhuizen belandt. Maar het virus zelf zal niet verdwijnen, eerder zal het veranderen in een wintervirus zoals we er zoveel kennen.»

HUMO Tot slot: hoe gaat het nu met u, enkele maanden na de klopjacht op Jürgen Conings?

VAN RANST «Goed, mijn gewone werk loopt verder. Ik ben nu bezig met de herexamens aan de universiteit, mijn leven is snel weer in zijn normale plooi gevallen. Maar eigenlijk was de zaak voor mij al afgehandeld op 21 juni (de dag nadat het lichaam van Conings is gevonden, red.). Er is niets van blijven hangen.»

College Tour: Marc Van Ranst
NPO 2, dinsdag 7 september, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234