null Beeld

TV-tip'De slimste mens ter wereld'

Marie Verhulst: ‘Viktor zei me dat ik zeker niet moest vergeten op te zoeken wie Gandhi was’

Noud Jansen

Zijn er nog zekerheden in deze uit z'n hengsels geslagen wereld? Toch wel: de herfst is ook dit jaar weer 'Slimste mens'-seizoen. Nóg een zekerheid: naast de obligate grappige Hollander (Frank Lammers), nobele onbekende (Chibi Ichigo) en gedoodverfde favoriet (Jan Verheyen dan wel Ben Crabbé) krijgt u ook dit jaar weer een kandidaat geserveerd die zich al bij voorbaat gewonnen geeft. Hallo, Marie Verhulst?

MARIE VERHULST «'t Was Erik Van Looy zelf die me belde met de vraag of ik wilde meedoen, een hele tijd geleden alweer. Ik voelde me vereerd, maar ik heb toch gezegd dat ik er nog even over wilde nadenken. Ik ben geen quizzer, hè? Van dat 'Slimste mens'-spelletje op de app heb ik ook nooit iets gebakken. De vraag was dus: wil ik mezelf wel belachelijk maken voor heel Vlaanderen? Het enige dat ik weet, is dat ik helemaal niks weet. Ja, over Samson weet ik alles, maar de kans lijkt me klein dat ik enkel daar vragen over voorgeschoteld krijg.»

HUMO Meteen even testen: wat kun je me vertellen over Samson in vijf trefwoorden?

VERHULST «Hond, Ketnet, Gert, Marie, Studio 100.»

HUMO Ik doelde eigenlijk op de oudtestamentische Samson.

VERHULST «Huh? O, daar weet ik niks over. Geschiedenis is niet mijn forte.»

HUMO Waarom ben je uiteindelijk toch overstag gegaan?

VERHULST «Omdat Erik een pusher is, en me regelmatig berichtjes stuurde: 'En? Heb je er al over nagedacht? Het gaat echt leuk worden!' Hij zei me ook dat ik de eerste was die hij voor dit seizoen polste, wat ik vleiend vond. Dus ik dacht oké, dan doe ik het maar. Ook al is de kans onbestaand dat ik het ver schop.»

HUMO Hebben je vader en Viktor je tips gegeven?

VERHULST «Ja. Mijn vader had me aangeraden om op voorhand wat te studeren, maar door mijn aangeboren uitstelgedrag is daar niks van gekomen. Vroeger op het internaat heb ik nooit een boek opengedaan - in de bloktijd ging ik gewoon naast iemand op de kamer zitten die luidop studeerde.

»Ik had ook geen idee waar ik moest beginnen voor 'De slimste mens'. Leer ik alle vlaggen of alle hoofdsteden uit het hoofd? Moet ik de hele geschiedenis van de oertijd tot nu uitspitten? Ik had mezelf voorgenomen om me een half jaar lang op de actualiteit te focussen, iets wat ik normaal nooit doe. Maar toen brak corona uit, en ging het alleen nog dáárover. Een half jaar geleden was ik er ook van uitgegaan dat we snel een regering zouden hebben, dus ik dacht: ik leer alle nieuwe ministers uit het hoofd. Maar nu hebben we nog altijd geen regering!»

HUMO Wat was Viktors tip?

VERHULST «Viktor zei me dat ik zeker niet moest vergeten op te zoeken wie Gandhi was - dat was de vraag die hem uiteindelijk de das omgedaan heeft.»

HUMO En?

VERHULST «Wie Gandhi was? Euh... Dat moet je aan Viktor vragen. Een echte kenner, inmiddels.»

‘De slimste mens ter wereld’, Vanaf 12 oktober op VIER

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234