Mathias Coppens in 'De Omgekeerde Wereld'. Beeld VTM
Mathias Coppens in 'De Omgekeerde Wereld'.Beeld VTM

Televisie★★½☆☆

Mathias Coppens zag er onnodig ernstig uit in ‘De omgekeerde wereld’ op VTM

Tom Raes

Dat niemand nog lichtzinnig doet over de mentale gevolgen van een strekkende lockdown, dacht ik toen ik le nouveau Mathias Coppens in de smiezen kreeg. Coppens, in wie ik op basis van z’n uiterlijk altijd een zekere snaaksheid heb vermoed, zag er met gemillimeterde kruin, kostuumvest en kijkglazen ineens vele malen ernstiger uit dan nodig voor een spelprogramma als ‘De omgekeerde wereld’, waarvan ík me na één aflevering dan weer prompt voornam er noch wakker van te liggen, noch er ooit enige slaap voor te laten.

De omkadering kwam wel vaagweg bekend voor: een amalgaam van oranje en gele vlakken die, als ik me niet vergis, als gerecycleerde materialen in een vorig leven nog gezamenlijk dienstdeden als decor van ‘Twee tot de zesde macht’. Ook nu was er weer een drom bekende koppen mee gemoeid: met Coppens erbij geteld, waren de onbekende Vlamingen in deze quiz zelfs sterk in de minderheid. Ik probeer me niet bij élke bespreking te verliezen in dystopische paniekaanvallen, maar sommige keren is dat moeilijker dan andere.

Het leukigheidje achter ‘De omgekeerde wereld’ is dat de quiz zogezegd bij het begin al afgelopen is. Dat uitgangspunt is bedrieglijk, want je moet ’m daarna wel nog altijd uitzitten. Wat ze bedoelen, is dat de vragen in de studio vooraf al gesteld zijn aan de vijf BV’s waarvan sprake. Aan de onbekende deelnemers om te raden of die het antwoord goed hadden of niet. Doorgaans krijg je uit zulke ideeën een spelronde of anderhalf, er een heel programma aan ophangen, merkte je dra, bleek andere koek.

De Omgekeerde Wereld Beeld VTM
De Omgekeerde WereldBeeld VTM

De identiteit van de BV’s bleek uit hints waarin je het spelniveau al min of meer kon zien bengelen. In een voorzet als ‘Emma in ‘Familie’’ leest een beetje VTM-kijker natuurlijk moeiteloos ‘Bab Buelens’. Laatst liep Buelens ook al aan bij de eerste aflevering van ‘Popquiz’: mogelijk waren we met haar wederoptreden nu dus getuige van de nieuwste toevoeging aan het Vlaamse schnabbelcircuit. Van Bab Buelens hebben we het laatste nog niet gezien, bedoel ik maar. Jan Peumans was er ook. Gevraagd naar de betekenis van ‘ouwehoeren’, waar heden blijkbaar enkel taalkundige fijnproevers nog van op de hoogte zijn, antwoordde hij: ‘Stomme praat verkopen, zoals in deze quiz.’ Ik wil niet per se aandringen op méér Jan Peumans op televisie, maar deze keer was hij een meerwaarde. Ook een paar Planckaerts dienden zich aan: stamoudste Eddy en dochter Stephanie ondergingen een proef waarbij in het minst aantal slagen een spijker in een houtblok getimmerd moest worden. Als zulke ideeën al de uitzending halen, welke zouden dan in de brainstorm gebleven zijn? Daar heb je die paniekaanvallen weer.

Bleek dat een spijker in een blok hout rammen een populair tijdverdrijf was ten huize Planckaert, wellicht tussen het hoefijzerwerpen en het sjoelbakken door. Wie er bij hen naast sloeg, moest aan de jenever, meldde Stephanie. Zo gezellig werd het natuurlijk nooit in ‘De omgekeerde wereld’, dat overigens drie keer per week loopt. Zo erg is het dus vast niet als ik er eens eentje oversla.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234