null Beeld

kijktip‘The Departed’

Matt Damon: ‘Het was Jack Nicholson die met die dildo kwam aanzetten’

Leonardo DiCaprio die infiltreert in het door Jack Nicholson geleide Ierse misdaadmilieu van Boston, Matt Damon die hetzelfde doet bij de flikken; DiCaprio die achter Damon aan moet en Damon achter DiCaprio; en Martin Scorsese die dat allemaal regisseert: u doet wat u wil met uw leven, maar wij kijken vanavond naar het bloedstollende ‘The Departed’, de remake uit 2006 van de Hongkong-thriller ‘Infernal Affairs’.

Redactie

MATT DAMON «Ik vond ‘Infernal Affairs’ fantastisch. En de Hongkongse acteurs deden het voortreffelijk. Maar het blijft een heel andere cultuur, natuurlijk, en dus kon er best een Amerikaanse remake naast. En dan is ‘The Departed’ ook in de Verenigde Staten nog een buitenbeentje omdat-ie in Boston speelt: een stad die van alle andere steden verschilt.»

- Horen we daar enig chauvinisme kraken?

DAMON «Busted: ik kom zelf uit Boston, ja. Dat gaf me een natuurlijke voorsprong op Leo en Mark (Wahlberg, red.): ik hoefde geen Bostonees te leren. Al waren ze er al bij al snel mee weg.»

- Hoe was het om tegenover Jack Nicholson te staan?

DAMON «Net voor mijn eerste draaidag kreeg ik telefoon van Scorsese: ‘Matt? Marty hier, de regisseur’ – heerlijk dat hij dat er altijd even bijzegt, ‘de regisseur’. ‘Ik heb fijn nieuws,’ ging hij verder, ‘Jack heeft een paar ideetjes voor de scène die jullie morgen samen draaien. Hij zal een voorbinddildo dragen.’ Een grap, dacht ik, maar toen ik de volgende dag op de set aankwam, was Jack al druk doende met z’n monsterdildo. (Met griezelig perfecte Jack Nicholson-stem) ‘Ik kom binnen, ik ga daar zitten in m’n overjas en met m’n hoedje op, en dan haal ik dit gigantische ding boven.’ Het was dus Jack die de dildo aanbracht, niet Marty. En het was heus veel meer dan een gimmick. Onze personages zijn gasten die voortdurend seks sublimeren in geweld, en geweld in seks. Jack had dat goed begrepen.

»Ik had ook geprobeerd om me zo secuur mogelijk in te leven in mijn rol. Ik had bijvoorbeeld een poos meegelopen met de politie van Massachusetts. Herinner je je ‘The Hard Way’, die film met Michael J. Fox? (Met zeurderig kinderstemmetje) ‘Mag ik ook een pistool?’ Wel, dat was ik, daar bij de politie! Waarop die agenten: ‘Nope. En hou nu maar je muil.’ Ik mocht wel mee toen ze een drugspand gingen binnenvallen. Nog altijd zonder wapen, maar wel met kogelwerende vest. Voor een notoire bangerik als ik was dat al héél veel spanning en sensatie.»

- Binnenkort ben je toch weer als Jason Bourne te zien. De vorige in de Bourne-franchise, ‘The Bourne Ultimatum’, dateert al van 2007 – ‘The Bourne Legacy’, met Jeremy Renner, tellen we even niet mee.

DAMON «Iedereen die betrokken is bij de franchise, wilde nog een vervolg. Maar niemand wilde het forceren. We wilden eerst zien hoe de wereld zou evolueren, en dan pas wat daaruit te puren viel voor een nieuwe film. De eerste drie films waren duidelijk geworteld in het tijdperk van George W. Bush. De nieuwe film zal over vandáág gaan.»

- Maar Bourne heeft zijn geheugen terug. Daarmee is toch het hele uitgangspunt weg?

DAMON «Daar hebben we lang over nagedacht, want inderdaad: met een gelukkige Bourne kun je niets. Maar wees gerust: ook mét geheugen is Bourne nog altijd een getormenteerde, worstelende man.»

- Je bent intussen vader van drie dochters. Noem eens een hinderlijke karaktertrek van jezelf die je ook ziet opduiken bij je kroost?

DAMON «De onvoorstelbare driftbuien. Mijn dochters hebben dat ook, maar ik kan ermee omgaan omdat ik wéét hoe ze zich op zo’n moment voelen. En intussen weet ik ook dat koppig en obsessief zijn een zonzijde heeft: passie voor het leven. Als volwassene doe ik alles met veel begeestering: een beetje obsessief is goed.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234