null Beeld

tv-tipsMaurice De Wilde

Maurice De Wilde, de comeback: ‘Die gedroogde bloemen, die fauteuil, die swastika om de arm!’

Noud Jansen

De meest onverwachte comeback van dit opmerkelijke jaar moet wel die van Maurice ‘Waar wáárt gij?’ De Wilde zijn: op veler verzoek heeft de VRT zeven reeksen over de Tweede Wereldoorlog van wijlen de Grootinquisiteur van de BRT op VRT NU gezet, van ‘De nieuwe orde’ tot ‘De tijd der vergelding’ en zowat alles daartussen. Wie daar erg blij mee is, is Marnix Peeters.

MARNIX PEETERS «Al sinds jaar en dag plan ik elke maand wel een paar Maurice-avonden, waarop ik tot een gat in de nacht afleveringen uit zijn reeksen zit te bekijken. Tot nu toe moest ik me daarvoor altijd tot YouTube wenden, maar de kwaliteit van het beeldmateriaal daar is lamentabel - de meeste afleveringen zien eruit alsof ze op een gammele oude tv worden afgespeeld. Nu kan ik alles eindelijk eens in hoge kwaliteit bekijken. Buitengewoon opwindend, voor een Maurice-verslaafde als ik.»

HUMO Wat trekt je zo aan in zijn programma's?

PEETERS «Het esthetische, om te beginnen. Ik ben gek van de ouderwetse Vlaamse interieurs, met de gedroogde bloemen, de tinnen potten en de bordeauxrode fauteuils met gouden spijkers. Daarin zitten veelal mannen met prachtige bronzen stemmen, die een verheven oud-Vlaams spreken dat je nu niet meer hoort, over ‘het aangaan ener engagement’ dat men 'tot het uiterste ter vervulling moet brengen' en zo. Maar wat me nog het meest aantrekt, is de ongeëvenaarde journalistieke kwaliteit. Mocht ik een opleiding journalistiek geven, ik zou mijn studenten manu militari terugjagen naar de anderhalf uur durende, statische documentaire waarin mensen tot bloedens toe worden uitgevraagd.»

HUMO Dat krijg je toch niet meer verkocht?

PEETERS «Nee, en dat is jammer. Voor ‘De nieuwe orde’ is De Wilde Léon Degrelle (oprichter van de Belgische fascistische beweging Rex, red.) gaan interviewen, die op dat moment in ballingschap in Spanje leefde. Het meest frappante moment: Maurice belt aan en Degrelle doet open in vol SS-ornaat, inclusief IJzeren Kruis aan de kraag en swastika om de bovenarm. Een hedendaags regisseur zou die scène onmiddellijk laten knippen, want dat is verheerlijking van het nazisme, maar: het is de werkelijkheid, en dat is wat ik wil zien in een documentaire.

»Ik weet ook wel dat ome Maurice niet altijd even objectief was, en dat je vraagtekens kunt plaatsen bij sommige van zijn methodes. Maar het soort essentiële journalistiek dat hij bedreef, mis ik nog elke dag. Wat we vandaag doen, is alles uitgommen dat ons niet aanstaat. Ik vind dat je je vijanden in de ogen moet kunnen kijken. Juist doordat ik de bijwijlen hilarische clash tussen Degrelle en De Wilde heb gezien, begrijp ik waarom zoveel mensen voor die man vielen. Zeker twaalf keer heb ik die aflevering bekeken: de kans is erg groot dat het vanavond de dertiende keer wordt.»

Alles van Maurice De wilde
Nu te zien op VRT NU

Lees ook: Humo sprak met Maurice De Wilde (uit 1985): ‘Het bedrog van de Duitsers aanvaard ik nog, want dat waren tenslotte onze vijanden. Maar dat van de Vlaamse leiders niet’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234