null Beeld STREAMZ
Beeld STREAMZ

kijktip'Doe zo voort'

Meester, Lukas Lelie begint weer: ‘Er zou elke avond een oudercontact moeten zijn’

In het uit zijn hoogsteigen koker ontsproten ‘Doe zo voort’ – een nieuwe, mede door Jan Eelen geregisseerde comedyserie op Streamz – is Lukas Lelie een leerkracht in het tweede leerjaar die met wisselend succes het hoofd probeert te bieden aan de netelige vragen en stekelige opmerkingen tijdens het jaarlijkse oudercontact. Treffende omschrijving in de perstekst: ‘een reeks over hoge verwachtingen op lage stoeltjes’.

Noud Jansen

LUKAS LELIE «Ik had al langer zin om iets met fictie te doen, ook omdat ik graag acteer. De vraag ‘Waarover moet die fictie dan gaan?’ werd min of meer vanzelf beantwoord: telkens als we bij ‘De ideale wereld’ een sketch bedachten die over het onderwijs ging, zette dat de poort wagenwijd open voor hoogoplopende discussies in de comments. Vooral de woorden ‘vakantie’ en ‘verlof’ werken als een rode lap op een stier. En dus begon ik te denken: op welke plek komen die twee werelden samen?»

HUMO Het oudercontact!

LELIE «Voilà. ’t Is een gedroomde arena om allerhande zotten in los te laten, en het fascinerende eraan vind ik ook dat het maar één, hooguit twee keer per jaar plaatsvindt. Als onderwijzer voed je die kinderen voor een groot deel mee op: het zou logischer zijn om iedere avond een oudercontact te organiseren.»

HUMO Heb je je ingewerkt in de materie?

LELIE «Dat mag je wel zeggen: ik heb er een groot deel van mijn leven aan gegeven. Zes jaar aan een stuk heb ik bijna iedere dag een lagere school bezocht, waar ik van ’s morgens vroeg tot een eind in de namiddag de lessen volgde. Dat heet: toewijding.»

HUMO Haha.

LELIE «Nee, serieus, ik ben mijn leven lang omringd door het onderwijs. Mijn zus staat in het lager onderwijs, en mijn mama heeft altijd lesgegeven in het tweede leerjaar – sinds kort is ze met pensioen. Ik heb bij hen naar anekdotes gevist, en bij vrienden die al ooit een oudercontact hebben meegemaakt. Wat opviel, was dat de ouders om God weet welke reden verplicht zijn om aan dezelfde bankjes te zitten waar ook de kinderen aan zitten. In navolging van James Cameron, die er bij de opnames van ‘Titanic’ op stond dat er écht koud water werd gebruikt, heb ik erop aangedrongen dat we aan echte schoolbankjes zouden zitten. Man, er ging zo weinig bloed naar mijn voeten dat ik na elke sketch weer moest leren stappen.»

HUMO Stel dat je geen komiek was geworden, was het onderwijs dan een optie geweest?

LELIE «Zonder valse bescheidenheid: ik denk niet dat het onderwijs veel aan mij zou hebben. Mijn aandachtsspanne is te kort om een stel kinderen vijftig minuten onder controle te houden. En een lagereschoolklas is zoals een pannetje pijnboompitten: let twee seconden niet op, en ’t is om zeep.»

Doe zo voort
Vanaf 1 april op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234