null Beeld

TV-tip'Vanity Plates'

'Mensen met een gepersonaliseerde nummerplaat zijn zeker niet allemaal patsers'

Stefaan Werbrouck

Een auto met 'HUMO' als nummerplaat hebben we nog niet zien rondrijden - wellicht wordt die door de bevoegde instanties uit eerbied geblokkeerd tot Guy Mortier erom komt vragen - maar voor de rest lijkt sinds een paar jaar alles mogelijk: van 'SMURF' over 'WONDER' tot 'POWERFUL', wie er 1.000 euro voor over heeft, mag ermee rondrijden. Over de groeiende populariteit van gepersonaliseerde nummerplaten start deze week op VTM2, het voormalige Q2, een realityreeks onder de noemer 'Vanity Plates', waarin de mensen achter al die bijzondere kentekens worden geportretteerd.

PETER STEVENS (productiehuis De Mensen) «Sinds 2014 mag je ook combinaties aanvragen die uit acht letters bestaan en dat heeft de creativiteit en de goesting bij de Belg pas echt aangewakkerd. Ondertussen rijden er al ongeveer 40.000 mensen rond met een gepersonaliseerde plaat, en wij gaan op zoek naar het verhaal achter de meest bijzondere daarvan.»

HUMO De onvolprezen (ss) maakte in 2017 al een stuk voor Humo over 'vanity plates', onder de titel 'Poëzie voor patsers'. Klopt het vooroordeel dat gepersonaliseerde nummerplaten vooral voor rijkelui met grote auto's zijn?

STEVENS «Nee, dat is te kort door de bocht. We laten in elke aflevering een vijftal mensen aan het woord en die komen uit alle lagen van de bevolking. En ze rijden zeker niet enkel met een Porsche of een BMW rond, er zijn er ook die zo'n plaat aan een mobilhome, een Renault-gezinswagen of een oude Lada hangen. De gemene deler tussen al die mensen is dat ze trots zijn op hun job, of hun passie, hun idool, hun familie, hun auto... En dat hun trots zo groot is dat ze er 1.000 euro voor willen neertellen om die elke dag met de wereld te delen. De begrafenisondernemer met 'FUNERAL' op zijn wagen of de trotse eigenaar van 'SOEP', dat zijn zeker geen patsers.»

HUMO Wat is het bijzonderste exemplaar dat jullie zijn tegengekomen?

STEVENS (denkt na) «Eén van de mooiste die we hebben gevonden, is 'PI314', de nummerplaat van een professor wiskunde aan de KULeuven die gefascineerd is door het getal pi. Die man rijdt dan ook nog eens met een Kia Picanto en heeft zijn garagist gevraagd om de naam op de achterkant in twee te splitsen, met links 'Pi' en rechts 'Canto'. Dat vind ik dus ontroerend, hoe trots die professor is op zijn job en op een getal dat de meeste studenten kopzorgen bezorgt.

»Maar de meest uitgesproken moet 'GOD' zijn. Die hangt op een Porsche, en lijkt dus op het eerste gezicht te voldoen aan dat cliché waarover je het daarnet had. Maar de bestuurder is zeker geen patser: de auto is eigendom van Tom Herregodts, een psychiater die gespecialiseerd is in angsttherapie. Hij stelt dat de belangrijkste sleutel tot geluk is dat je in jezelf gelooft, dat je jezelf best god mag voelen. En die vanity plate is voor hem dus een manier om dat idee naar buiten te brengen. Al geeft hij wel toe dat niet iedereen die zijn weg kruist dat ook meteen inziet (lacht).»

‘Vanity plates’, VTM 2, donderdag 3 september, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234