kijktip'De slimste mens'
Merol: ‘Leonardo DiCaprio is oud en dikkig geworden. Maar hij is stinkend rijk, dat maakt veel goed’
‘Hou je bek en bef me’ is allesbehalve een gouden raad als je juiste antwoorden wil geven in ‘De slimste mens ter wereld’, dus Merol zal vanavond ver weg moeten blijven van haar eigen hit. De vrijgevochten Nederlandse zangeres vlijt zich namelijk straks neer in de zetels van Erik Van Looy. Bij haar doorbraak in België in 2019 zette ze ook neer in ons salon om het te hebben over haar Hemel & Hel, oftewel wat ze absoluut weerzinwekkend vindt en wat haar het grootste genot bezorgt. ‘Geen idee hoe hij er nu uitziet, maar ik vond Kürt Rogiers vroeger zó aantrekkelijk.’
'Lekker met de meiden’ was een aardige binnenkomer, maar ’t is pas sinds het al even doorvoelde ‘Hou je bek en bef me’ dat Nederland en Vlaanderen massaal door de knieën gaan voor Merel Baldé alias Merol. Zo heeft ze ’t ook het liefst – als we er onze bek bij houden, tenminste.
MEROL «Ik beleef op dit moment de meest hemelse periode van m’n leven, omdat het op alle fronten goed met me gaat. Ik vul mijn dagen met wat ik het leukst vind om te doen, ik heb net een eigen plekje in Amsterdam gevonden, en sinds kort heb ik weer een vriendje.»
HUMO Een kundige beffer?
MEROL (lacht) «Je mag me alles vragen, maar over mijn vriendje ga ik het verder niet hebben.
»Wat ik wél nog even wil zeggen, is dat ik ontzettend heb genoten van de Lokerse Feesten. Het was mijn allereerste optreden in België, dus vooraf was ik wel een beetje zenuwachtig. Ik dacht: misschien komt er niemand opdagen of kennen ze enkel ‘Hou je bek en bef me’. Maar nee hoor, ook ‘Kerst met de fam’ werd uit volle borst meegezongen, en het publiek stond op een gegeven moment zelfs mijn naam te joelen. Toen ik van het podium kwam, zei iemand me dat het leek alsof ik xtc had gebruikt, zo’n wijde pupillen had ik. Maar dat was van de kick, omdat ik het zo geweldig had gevonden.»
HUMO Heb je ook al eens een helse periode meegemaakt in je leven?
MEROL «‘Hels’ is misschien overdreven, maar ik heb wel periodes gehad waarin ik veel twijfelde: wil ik actrice worden of wil ik liedjes maken? En hoe ga ik dat dan aanpakken? Ik werd daar hoe langer hoe onzekerder van, wat ook doorwerkte in mijn privéleven: ik had een relatie waarin ik constant deed wat de ander wilde, in plaats van me af te vragen wie ik zélf was. Wat dat betreft, is het geen slechte zaak geweest dat ik een jaar lang vrijgezel ben geweest. Zo kon ik mezelf herontdekken.»
HUMO Wat bezorgt je geestelijk plezier?
MEROL «De tekst van een nieuw liedje schrijven, met m’n rijmwoordenboek bij de hand. Toevallig had ik deze ochtend een eurekamomentje op de fiets: alle puzzelstukjes die al een tijdlang in m’n hoofd zaten, pasten ineens in elkaar. Oooow, dacht ik, dít moet het worden! Ik ben razendsnel terug naar huis gefietst, en heb alles netjes opgeschreven. Nu is de tekst bijna af, en moet er alleen nog een liedje van worden gemaakt.»
HUMO Waar gaat het over?
MEROL «Over Anita Meyer, de Nederlandse zangeres die in de jaren 80 populair was met nummers als ‘Why Tell Me, Why’. Ooit had ze een klein maar fijn black-outje tijdens een optreden: in plaats van ‘Waarom er mensen slapen in de kou’ zong ze bloedernstig ‘Waarom er mensen sleppap in de kou’. Ik vond dat zo grappig, dat ik dacht: misschien moet ik daar iets mee doen. En dus heb ik een liedje geschreven dat ‘Sleppap in de kou’ heet, en dat gaat over hoe het me troost kan bieden dat ook sterren weleens de mist ingaan. Soms zijn artiesten zo perfect en gelikt dat het geweldig oplucht wanneer je ineens een piepklein scheurtje ziet.»
HUMO Heb je Anita Meyer om permissie gevraagd?
MEROL «Nee, maar als ik het liedje goed genoeg vind, ga ik haar vragen of ze het refrein wil meezingen. Dat zou toch te gek zijn?»
HUMO Waar erger je je zoal aan in het leven?
MEROL «Aan deze vraag (lacht). Ik denk niet zo graag na over m’n ergernissen, omdat ik altijd het goede van alles probeer in te zien. Al moet ik toegeven dat ik slecht tegen onverschillige mensen kan, mensen zonder vuur of ambitie. Als ik een doel voor ogen heb, dan ben ik enthousiast en ga ik er voor de volle honderd procent voor. Dat impliceert dat je kwetsbaar bent, maar dat is juist goed. Als ik een tijdlang niet meer hardop heb gelachen of gehuild, denk ik: oei, wat is er met me aan de hand?»
HUMO Lees je graag?
MEROL «Ja, alleen komt het er de laatste tijd niet meer van, door Netflix, YouTube en Videoland en zo. Ik voel me er weleens schuldig over dat ik zo vaak voor de gemakkelijke oplossing kies, want ik weet hoe rustgevend het kan zijn om een boek te lezen. Als ik naar een serie kijk, ben ik ondertussen ook stiekem m’n mail aan het checken of aan het appen, maar lezen moet je met je volle aandacht doen. Sowieso overtreft een goed boek eender welke Netflix-serie, omdat je er je verbeelding voor moet gebruiken. Mijn favoriete boek aller tijden is ‘De geschiedenis van de liefde’ van Nicole Krauss: zó prachtig! Ze is de ex-vrouw van Jonathan Safran Foer, maar ik vind haar tien keer beter.»
HUMO Hou je van kunst?
MEROL «Ja. En daar maak ik gelukkig wel nog tijd voor. Ik ga vaak naar musea en ik verzamel prentkaarten van kunstwerken die ik mooi vind: van Richter, Malevitsj, Breitner, Rothko, noem maar op.»
HUMO Wat is je culinaire top?
MEROL «Chocolade! Dat eet ik iedere dag. Melkchocolade, want pure vind ik niet lekker. Níémand vindt dat volgens mij lekker; ze zeggen dat gewoon omdat pure chocolade zogezegd gezonder is. Irritant. Trouwens, waar ik me vreselijk aan kan storen, zijn mensen die zeggen dat ze soms vergeten te eten, omdat ze iets aan het doen zijn wat veel interessanter is. Hoe kun je nou vergeten te eten? Je krijgt toch gewoon honger? Mensen die dat zeggen, mogen van mij neervallen op straat (lacht). En wie ik ook irritant vind – nu ben ik echt op dreef, hoor – zijn mensen die niet één keer op het knopje van het stoplicht drukken, maar die oprecht denken dat het helpt als je er 25 keer op duwt.»
HUMO Drink je graag?
MEROL «Heel graag. Ik hou van alles: bier, wijn, cocktails. Alleen Dropshot vind ik niet te drinken.»
HUMO Dropshot?
MEROL «Een drank met dropsmaak, heel populair in Nederland. Kennen jullie dat in België niet?»
HUMO Bij ons eet niemand drop. Laat staan dat we droplikeur drinken.
MEROL «Jee! Ik kan me dat niet voorstellen, een leven zonder drop. Dat is toch superlekker? Alleen hoeft die dropdrank voor mij niet zo. Trouwens, weet je wat ik ook lekker vind? Vongole, sint-jakobsschelpen en stinkkazen.»
HUMO Interessante combo.
MEROL «Ik heb een tijdlang verkering gehad met iemand die niet kon ruiken, en die als gevolg daarvan vooral van texturen hield. Hij at allerlei soorten kazen – de stinkende het liefst, want hij rook ze toch niet – en dus ook vongole en sint-jakobsschelpen. Door hem ben ik daar ook allemaal van gaan houden. Maar goed ook, want als kind lustte ik niks. Ik ben van de lucht groot geworden.»
HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?
MEROLl «Dat is een inkoppertje, toch? Seks, natuurlijk. Geven mensen ooit een ander antwoord op die vraag?»
HUMO Ja, hoor. Een hete douche na een lange fietstocht, bijvoorbeeld.
MEROL (lacht) «Ik kan natuurlijk onmogelijk de liedjes maken die ik maak en dan zo’n suf antwoord geven. Dus nee, doe mij maar seks.»
HUMO Wie mag wat jou betreft weleens zijn bek houden en je beffen?
MEROL «Vroeger was ik gek op de film ‘Costa!’, ook al vanwege de knappe mannen die erin meespeelden. Ik vond ze allemaal aantrekkelijk, maar toch vooral Kürt Rogiers. Geen idee hoe hij er nu uitziet, maar indertijd vond ik hem zo sexy! Al zou ik tegen Leonardo DiCaprio ook geen nee zeggen, maar dan wel in de tijd van ‘Titanic’ – inmiddels is hij me wat dikkig en oud geworden. Maar hij is stinkend rijk, dat maakt veel goed. Ik zou er niks op tegen hebben om met hem op zijn jacht te mogen liggen.»
HUMO En dan die fameuze ‘I’m flying’-scène nog eens over te doen aan de boeg.
MEROL «Uiteraard. Ik kan me voorstellen dat ieder vriendinnetje dat hij sinds ‘Titanic’ heeft gehad, hem gevraagd heeft om die scène nog eens na te spelen. Toch? ‘Kom, Leonardo, laten we even naar de voorkant van de boot gaan.’ – ‘Huh, waarom?’ – ‘Dat zien we dan wel weer, kom op!’ Ja hoor, ik zie het hélemaal zitten.»
(Verschenen in Humo op 12 augustus 2019)