Actrice Lisa Kudrow Beeld Getty
Actrice Lisa KudrowBeeld Getty

'Friends'-actriceLisa Kudrow

‘Met de timing van mijn eigen shows zit ik er misschien een beetje naast’

Actrice Lisa Kudrow speelt in de absurdistische serie ‘Space Force’, maar hoe maak je absurdisme in het Trump-tijdperk? De serie gaat over de spanning tussen leger en wetenschap om boots on the moon te krijgen.

Floortje Smit

Zoom-interviews met ­beroemde mensen zijn volslagen idioot. Dat realiseer ik me op het moment dat actrice Lisa Kudrow (56) in het venstertje op mijn laptop opduikt.

Ik zie vooral Phoebe uit ‘Friends’, maar dan keurig gekapt en opgemaakt. Kudrow zit voor een ecru­kleurig gordijn waar ze de kleuren van haar kleding op heeft afgestemd.

Zíj kijkt naar binnen bij mij, een voor haar volslagen onbekende, die net het avondeten naar binnen heeft gewerkt (zou ze de vaatwasser ­horen?) en nu pogingen doet om in tien minuten tot een nonchalant gesprek te komen, terwijl Kudrows agent, een publiciteitsmedewerker en nog vijf mensen onzichtbaar meeluisteren.

– Sorry, ik vind deze situatie heel surrealistisch.

Lisa Kudrow (lacht welwillend)

– Het viel me op dat je een aantal personages hebt gespeeld die veel videobellen. Misschien voelt dit voor jou normaler.

Kudrow «Ja, maar dat wordt natuurlijk anders gefilmd. Tijdens de lockdown heb ik veel Zoom-meetings. Ik ben er inmiddels aan gewend. Jij niet?»

– Nee, eigenlijk niet, geloof ik.

Kudrow «O, ik vind het fantastisch!»

Een ongemakkelijke stilte volgt. Ik blijk nog niet gewend aan de vertraging op de lijn, waardoor je ofwel door iemand heen praat, ofwel blijft wachten en een pijnlijke stilte nóg langer voelt, zoals nu.

We leven in absurde tijden; precies waar de komische Netflix-serie ‘Space Force’, aanleiding van het Zoom-interview, mee speelt. Schrijvers Steve ­Carell en Greg Daniels (‘The Office’) ­lieten zich inspireren door Trumps megalomane plannen voor een nieuwe ruimtetak voor het leger.

In ‘Space Force’ heeft een niet nader genoemde, irrationele, socialemediaverslaafde Amerikaanse president ­besloten dat hij boots on the moon wil. De serie volgt de pogingen van de stijve generaal Mark R. Naird (gespeeld door Carell) om het onmogelijke voor elkaar te krijgen.

Kudrow speelt Nairds echtgenote Maggie, type parelkettinkje, die rotsvast achter haar man lijkt te staan. Vanaf aflevering 2 verblijft ze, afzonderlijk van hem, op een bijzondere ­locatie die de pers van Netflix geheim moet houden, omdat het een spoiler zou zijn. Zo dan maar: die plek ­verraadt dat de brave huismoeder ­ergens een verrassende, niets ontziende kant heeft die naar buiten is gekomen.

– Wat denk je: is satire nog ­mogelijk in het Trumptijdperk? Heeft hij niet te veel dingen ­genormaliseerd die absurd zouden moeten zijn?

Kudrow «Ja, dat is waar. Ik denk dat ze (Carell en Daniels, red.) daarom niet focussen op Trump. De serie speelt veel meer met de spanning tussen het leger en de wetenschap. Daaromheen zijn de verhaallijnen gebouwd. Dat werkt.»

– Je hebt vaak gezegd dat je niets meer hoeft te doen, omdat je door ‘Friends’ financieel onafhankelijk bent. Waarom wilde je hieraan meewerken?

(Terwijl ik het tweede deel van de vraag stel, zegt ze iets en lacht.)

– Sorry, wat zei je?

Kudrow «Dat het fijn is dat ik het geld niet ­nodig heb.»

Lisa Kudrow in Space Force. Beeld
Lisa Kudrow in Space Force.

– Nee, eh, ja, zeker. Maar waarom ‘Space Force’?

Kudrow «Als je gebeld wordt door Daniels en Carrell, met de vraag of je even een paar afleveringen wilt meespelen, lees je het script alleen nog maar voor de vorm. Ik bedoel: hoe zeg je daar nu nee tegen?

»Ik voelde me ook aangetrokken tot het specifieke mysterie dat in de rol zit. Waarom is Maggie geworden wie ze is? Je kunt talloze scenario’s bedenken. Steve kwam met een idee dat ik interessant vond, en dat heb ik in mijn achterhoofd gehouden.»

Paradoxale, extreme, een beetje merkwaardige personages: er zijn maar weinig actrices die ze grappig én geloofwaardig kunnen maken. Kudrow werd wereldberoemd met haar rol van Phoebe in ‘Friends’, de meest fladderige van de vrienden, maar misschien ook de lijm die het zestal bij elkaar houdt. Na ‘Friends’ dook Kudrow vooral op in de vaak op papier ondankbare rol van ‘moeder van’. Met haar komische timing laat ze haar personages in films als ‘Booksmart’ of een serie als ‘Feel Good’ zo sprankelen dat ze onvergetelijk worden.

Haar passie moet liggen bij de minder bekende, satirische projecten die ze heeft opgezet: ‘Web Therapy’, waarin ze een narcistische onlinetherapeut speelt of ‘The Comeback’, een tv-satire over een voormalige sitcomster die wanhopige pogingen doet om in de spotlight te blijven.

– Je hebt series gemaakt die ­alleen maar aan actualiteit en populariteit winnen. Volgens critici was je je tijd vooruit.

Kudrow «Pioniers hebben het moeilijk, en zijn niet noodzakelijk succesvol (lacht). Niet dat ik mezelf een pionier wil noemen, maar met mijn timing zit ik er misschien een beetje naast.»

– Over timing gesproken: ruim vijftien jaar na de laatste af­levering blijkt ook ‘Friends’ weer aan populariteit te winnen. Hoor je dat vaak?

Kudrow «Ja, absoluut. Al voor corona was de show populair onder twintigers. ­Ik denk omdat het zich afspeelt in een pretechnologisch tijdperk. Het heeft te maken met een nostalgie naar menselijke relaties, naar écht verbinden. Iets dat verdergaat dan berichtjes posten of zoomen. Daarom doorstaat ‘Friends’ de toets des tijds: het ver­langen daarnaar verandert niet.»

Courtney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe) en Jennifer Aniston (Rachel) in de serie Friends.  Beeld
Courtney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe) en Jennifer Aniston (Rachel) in de serie Friends.

– ‘Friends’ krijgt ook kritiek: de show zou zich afspelen in een verwende-witte-mensen­bubbel. Hoe kunnen ze zo luxueus wonen, midden in New York?

Kudrow «Het was een andere tijd. Ik denk dat er schrijvers ­waren die vooral vanuit hun eigen ­ervaringen schreven. En in die ­periode waren er simpelweg te ­weinig schrijvers die niet wit waren en die de kans kregen om shows te maken. Dat is het voornaamste probleem.»

(VK)

‘Space Force’ is nu te zien op Netflix

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234