null Beeld

Met z’n allen naar ‘Bevergem’: Bart ‘Freddy De Vadder’ Vanneste

We hebben nochtans geprobeerd, maar beter dan op de West-Vlaamse versie van Wikipedia krijgen wij het echt niet gezegd: ‘‘Bevergem’ is e televisjereekse, eregisseerd deur Gilles Coulier. De reekse droait round Freddy De Vadder die olmettekè zyn entree doet in e fictif West-Vlams dorptje. Bygevolg klappn ol d’acteurs ton ouk West-Vlams. D’êeste afleverienge begunt op 30 september 2015, en ’t zyn in ’t hêle acht afleveriengn.’ Is dat duidelijk? Goed, dan geven we nu het woord aan Bart Vanneste, Freddy De Vadder in levenden lijve.

Noud Jansen

'Absurd? Bullshit, het is juist een hyperrealistische serie'

Bart Vanneste «Een jaar of zes geleden zaten ik en veel van mijn vrienden en collega’s met een hoop frustraties over hun job. De acteurs klaagden er bijvoorbeeld over dat ze vaak scenario’s kregen die op niet veel trokken – Wim (Willaert, red.) ergerde er zich in het bijzonder aan dat in veel fictieseries het theatergehalte nogal hoog is. En ikzelf had er de pest over in dat ik al meer dan twintig jaar bezig was, maar nog altijd niet voor vol aangezien werd in de Brusselse en Vilvoordse mediawereld. Om maar één voorbeeld te geven: ik ben voorzeker de enige bekende Vlaming die nooit in ‘De laatste show’ gezeten heeft. En televisie is wel dé manier om aandacht te krijgen, hè. Allee, Philippe Geubels speelde zes jaar geleden nog in mijn voorprogramma, maar hij zat één aflevering in ‘De slimste mens’ en hij was een megaster. Pas op, ik gun het Philippe van harte want ik apprecieer die gast, maar toch knaagde er iets.

»Tot ik op een gegeven moment dacht: ‘Maar waarom zitten we hier nu feitelijk te zagen? Als we iets willen doen, dan doen we het toch gewoon zélf?’ Zo is het dus begonnen: ik heb al mijn vrienden gebeld om samen in mijn huis te komen brainstormen over een tv-serie. Want een goeie tv-serie, dat leek mij het summum.»

HUMO Vervolgens hebben jij en je kompanen – Wim Willaert, Wannes Cappelle, Zouzou Ben Chikha en Dries Heyneman – maar liefst zes jaar aan ‘Bevergem’ gewerkt.

Vanneste «Ja, maar wij zijn dan ook geen ervaren televisiemakers. Voor ons was alles nieuw, dus het was alsof we een vreemde taal moesten aanleren. En ik ga eerlijk zijn: had ik geweten wat er allemaal kon mislukken, dan had ik er nooit aan durven te beginnen. Er komt ongelooflijk veel kijken bij het maken van een televisieserie, en er moet maar één radertje niet functioneren, of alles valt in duigen. Maar bon, gelukkig is er niet al te veel misgegaan tijdens de opnames. Op een gegeven moment begon het ook echt te lukken, en beseften we meer en meer: ‘Shit man, we hebben hier goud in handen. We moeten het beter maken, en nóg beter.’ En voor je het weet, ben je zes jaar verder.

» ’t Heeft ook met ijdelheid te maken, dat moet ik wel toegeven. Zo van: laten wij West-Vlaamse boerkes eens tonen dat wij het ook kunnen. ’t Is ook mede daarom dat we keihard voor het West-Vlaams zijn gegaan, zonder de minste schroom.»

HUMO ‘Zodanig authentiek da’t plukkevort is’, zoals de slagzin van ‘Bevergem’ luidt.

Vanneste «Ja, plukkevort betekent overrijp, verrot.

» In de tijd dat we aan ‘Bevergem’ begonnen te schrijven, kwam ‘Het goddelijke monster’ op tv, die reeks op basis van het boek van Tom Lanoye. Het idee was dat de personages West-Vlaams praatten, maar 80 procent van de acteurs kwam uit Antwerpen. In West-Vlaanderen werd dat als zout in de wonde ervaren, natuurlijk. En terecht: ik vind dat je in een fictiereeks een authentieke taal moet gebruiken, een taal die echt gesproken wordt. De vriendin van Wannes is van IJsland: toen zij vijftien jaar geleden in België kwam wonen, begreep ze niet dat in tv-feuilletons iedereen anders babbelde dan op straat (lacht).»

null Beeld

HUMO Intussen is er wel al ‘Eigen kweek’ geweest.

Vanneste «Ja, maar ik heb begrepen dat de makers hard hebben moeten knokken om dat West-Vlaams erdoor te krijgen op de VRT. En dan is het nog veel properder West-Vlaams dan in ‘Bevergem’.»

HUMO In het kader van de authenticiteit heb je ook voor het eerst een echte snor laten groeien.

Vanneste «Onze regisseur, Gilles, heeft erop gehamerd dat Freddy een zo realistisch mogelijk personage moest worden. Daar hoorde ook een echte snor bij, want een aanplaksnor werkt niet wanneer je er een camera opzet: je ziet meteen dat het nep is.

»Je zult in ‘Bevergem’ dan ook niet de Freddy te zien krijgen die je op het podium ziet. Op het einde van iedere aflevering brengt hij wel een klein monoloogje op z’n Freddy’s te berde – een politiek incorrecte nabeschouwing annex foute moraal – maar voor de rest zit hij geen kostelijke anekdotes uit zijn mouw te schudden. Freddy De Vadder is in de serie een gewone mens die voor de kost komiek is, en die met stijgende verbazing de inwoners gadeslaat van het dorpje waarin hij zich zojuist is komen vestigen. ‘Hoe is het mogelijk?’ vraagt hij zich af. ‘Die gasten zijn hier compleet zot!’ Enfin, eigenlijk zijn ze helemaal niet zot, want in essentie zijn het allemaal heel realistische personages. Alle personages in de serie hebben rare eigenschappen, maar aangezien ze al zo lang in dat dorp wonen, zien ze dat niet meer van elkaar; ze vinden die rare eigenschappen heel normaal.

»Op enkele websites las ik dat ‘Bevergem’ een absurde serie is, maar dat is bullshit: het is juist een hyperrealistische serie. Zeker voor mensen die op het platteland wonen, zal het op het gênante af herkenbaar zijn. Ze zullen zeggen: ‘Maar zo iemand ken ik ook!’ En het speelt geen rol of ze van West-Vlaanderen komen of van de Antwerpse Kempen, of van nog ergens anders.»


De blinde vlek

HUMO Naar verluidt hebben alle hoofdacteurs de karaktertrekken van hun eigen personage mogen uitschrijven.

Vanneste «Klopt, ja. In ieder personage zit er iets dat ook bij de acteur zelf aanwezig is: een vreemde karaktertrek – een ‘blinde vlek’, zoals wij zeggen – die we hebben uitvergroot. Er is om die reden ook een café in Bevergem dat De Blinde Vlekke heet (lacht).

»We hebben overigens een goeie mix van geroutineerde acteurs, zoals Maaike (Cafmeyer, red.) en Wim, en mensen die weinig of zelfs nog nooit geacteerd hebben, zoals Piet De Praitere en Dries Heyneman. Maaike en Wim spelen natuurlijk de pannen van het dak, maar ook de rest komt supergoed over. Er is echt geen verschil te merken.»

null Beeld

HUMO Voor jou is dit natuurlijk de best denkbare reclame: wordt de serie goed bekeken, dan zal zich dat onherroepelijk vertalen in meer betalend publiek voor je stand-upshows.

Vanneste «Ik denk dat dat wel zal meevallen. Meer publiek in Limburg en Antwerpen misschien, maar in West-Vlaanderen is het bijna onmogelijk om nog meer publiek te hebben: iedereen in West-Vlaanderen kent Freddy. Maar het gaat mij ook niet over meer publiek voor mijn shows; als artiest is het vooral fantastisch dat ik dit heb kunnen maken, en dat we volledig onze goesting hebben kunnen doen. ‘Bevergem’ is bijvoorbeeld opgenomen met een echte filmploeg; mensen die normaal gezien langspeelfilms maken. En dat is er echt aan te zien: Gilles en David Williamson, de cameraman, hebben prachtige beelden gemaakt.»

HUMO Jullie hebben opgenomen in Zwevegem, hè?

Vanneste «Ja, maar vooral ook in Kooigem. Bevergem moest een dorpje zijn waar je als buitenstaander niet zo makkelijk passeert. Het idee was namelijk dat Freddy zich wil verstoppen – voor wie of wat is aanvankelijk niet duidelijk. Kooigem was ideaal: het ligt in de glooiende velden naast de baan Kortrijk-Doornik, en ik kan je verzekeren dat er niet zo heel veel mensen zijn die op regelmatige basis van Kortrijk naar Doornik rijden (lacht).»

HUMO De respectieve burgemeesters hopen alvast luidop dat de serie hun dorpen ‘op de kaart’ zal zetten. Er is zowaar al een Bevergem-route uitgestippeld, en er zou ook een toeristisch onthaalpunt komen.

Vanneste (lacht) «Ik weet het, ja. Pas op, het ís daar ook mooi.»

HUMO Begin jij nu ook al?

Vanneste «En dan dat sappige accent, man man man! ’t Is een schone taal, hè, meneer?»


Maak kennis met de inwoners van Bevergem:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234