'Meeting Gorbachev' Beeld Internet
'Meeting Gorbachev'Beeld Internet

tv-tip'Meeting Gorbachev'

Michail Gorbatsjov: ‘Heeft Trump het nu nog niet begrepen?’

Zijn vroegere tegenstander Ronald Reagan is al lang naar een betere wereld vertrokken, en ook voor Michail Gorbatsjov, de Sovjet-leider die zijn land in de jaren 80 naar meer openheid leidde en zo het einde van de Koude Oorlog inluidde, lijkt het slotakkoord nabij. Gorbatsjov, enkele weken geleden 89 jaar geworden, takelt sinds een paar jaar af, zowel lichamelijk als geestelijk. Wie de Nobelprijswinnaar voor de Vrede – hij kreeg de bekroning in 1990, een jaar na de val van de Berlijnse Muur – nog eens in vorm wil zien, kan zondagavond terecht op Canvas, voor de documentaire ‘Meeting Gorbachev’. Daarin gaat regisseur en zelfverklaard Gorbatsjov-bewonderaar Werner Herzog in 2018 op bezoek bij de man voor enkele lange interviews over zijn leven en zijn politieke carrière.

– De val van de Berlijnse Muur in 1989 was het begin van uw eigen ondergang: toen de Sovjet-Unie een paar jaar later uit elkaar viel, was uw rol uitgespeeld. Hoe kijkt u daarop terug?

MICHAIL GORBATSJOV «Waarom vraag je me niet gewoon of ik spijt heb dat ik ooit met glasnost en perestroika (Russisch voor ‘openheid’ en ‘hervormingen’, de twee woorden waarmee Gorbatsjov zijn programma samenvatte; red.) ben begonnen (lacht). Neen, ik heb geen spijt. Het was onmogelijk om verder te leven zoals we in de jaren 80 bezig waren. Toen we met perestroika begonnen, wisten we dat er risico’s aan verbonden waren, maar iedereen was het erover eens dat veranderingen noodzakelijk waren. Dat de Sovjet-Unie in elkaar stortte, is de schuld van diegenen die in augustus 1991 een coup hebben gepleegd en van diegenen die daarna de chaos gebruikten om zelf aan de macht te komen.»

– Is de wereld nu een betere plek dan tijdens de Koude Oorlog?

GORBATSJOV «Als het over de Koude Oorlog gaat, voel ik geen enkele nostalgie. Ik wil zeker niet dat die tijd terugkeert. Maar we moeten wel toegeven dat de wereldleiders er na de Koude Oorlog niet in geslaagd zijn om een nieuwe, veilige wereldorde op poten te zetten. In Europa werden nieuwe scheidingslijnen getekend, en door de expansie van de NAVO naar het oosten kwamen die lijnen tot aan de Russische grenzen.»

– Zijn de relaties tussen Rusland en het Westen nu niet even slecht als toen?

GORBATSJOV «Als je steeds dezelfde eisen stelt, kan daar weinig goeds uit voortkomen. Maar er zijn tekenen dat zowel Rusland als het Westen begrijpt dat de communicatie beter moet. En dat de retoriek moet verzachten. Misschien is dat de eerste stap, maar we zijn nog ver verwijderd van een herstel van het vertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten beginnen met nucleaire ontwapening: Rusland en de VS moeten weer aan tafel gaan zitten.»

– Terwijl Donald Trump uw akkoord met Ronald Reagan uit 1987 net opgezegd heeft.

GORBATSJOV «Een enorme fout en een zeer vreemde beslissing, die niet gemaakt is door iemand met veel verstand. Snappen ze in Washington echt niet waartoe dat kan leiden? Mensen die het belang van samenwerking en ontwapening niet snappen, zouden uit de politiek moeten stappen.»

Zondag 12/4 om 22 uur op Canvas

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234