null Beeld

TV-tip‘Tyson vs Jaws’

Mike Tyson: ‘Mijn haaienzwemleraar had maar één arm en één been: help!’

Redactie

Als je bedenkt dat Freddy De Kerpel tijdens zijn dagelijkse rondje ochtendzwemmen langs de Atlantische Oceaan en terug weleens een stel bultruggen knock-out tikt door er onverhoeds tegen te zwemmen, is het eigenlijk niet zo indrukwekkend, maar in televisieluwe tijden blijft het toch de moeite van het aanstippen waard: tijdens Shark Week, het jaarlijkse treffen waarin Discovery Channel uitpakt met parels als 'Sharkageddon', 'Zombie Sharks' en 'Alien Sharks: Return to the Abyss', neemt Mike Tyson het in de voorbereiding van zijn comeback in de boksring op tegen een school haaien in 'Tyson vs Jaws: Rumble on the Reef'. Hoe dat zal verlopen? U mag één keer raden.

MIKE TYSON «Ik was aldoor bang, ik wilde vooral levend uit het water raken. Ik mag er dan angstaanjagend uitzien, op avontuurlijke stuff heb ik het niet zo begrepen. En dan moet je weten dat Discovery Channel Paul de Gelder had ingehuurd als begeleider, een Australische Navy-duiker die in 2009 een arm en een been is kwijtgeraakt bij een aanval door haaien. Ik zei: 'Willen jullie mij zo vertrouwen doen krijgen? Waar is zijn been? Waar is zijn arm? Help!'»

- Naar verluidt houdt u ook helemaal niet van water.

TYSON «Normaal zet ik geen voet in de zee: ik ben bang van alles wat er in die onpeilbare diepten rondwaart. Mijn training werd dus stelselmatig opgebouwd: eerst in een zwembad, dan met een nephaai, daarna onder water in een kooi... Raar genoeg was ik in die kooi nog zenuwachtiger dan daarbuiten: het is een claustrofobisch ding, en het zag er ook niet zo stevig uit. Maar geleidelijk aan raakte ik ervan overtuigd dat ik de opdracht tot een goed einde kon brengen.»

- Hoe voelde het om een haai aan te raken?

TYSON «Machtig. Zo'n haai is één grote spier, heel indrukwekkend. Ik was graag nog een tijgerhaai tegengekomen, maar die is niet opgedaagd.»

- Hij had misschien van uw reputatie gehoord.

TYSON (lacht) «Dat geloof ik graag.»

- Die training was eigenlijk een voorbereiding op uw comeback: in november vecht u uw eerste kamp in vijftien jaar tijd, tegen Roy Jones Jr.

TYSON «Ik voel me onklopbaar; de oorlogsgoden in mij zijn opnieuw wakker geworden en ze willen bloed zien. Maar tegelijk ben ik ook bang, hoor. Ik kom uit Brownsville, Brooklyn: ik ben daar geboren in een sfeer van angst - zelfs de gemeenste kerel was er nooit op zijn gemak. Door die ervaringen is er altijd een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik een lafaard ben. En omdat ik weiger dat stemmetje te geloven, zoek ik keer op keer nieuwe uitdagingen om mijn fobieën onder ogen te komen en te overwinnen.»

- Wat boezemt u het meest angst in: terug bij de haaien of weer in de ring stappen?

TYSON «The ring, baby, the ring. Bij die haaien zie ik mezelf nog een keer zwemmen, al zou het dan wel voor een goed doel moeten zijn, zoals ook de kamp tegen Roy voor een goed doel is. Een fan van het strand zal ik nooit worden: iedereen die me al bezig heeft gezien, weet dat ik een man van staal en beton ben.»

‘Tyson vs Jaws’, Discovery Channel, vrij. 21 aug., 23.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234