null Beeld

tv-tip'Nachtwacht'

Minder werk voor hetzelfde loon? 'Eindelijk had ik tijd om te trouwen!'

(so)

Tot zes uur op kantoor, de kinderen ophalen, de was en de plas doen, koken en in de zetel ploffen - en dan hebben we nog niet eens Humo gelezen. Geen wonder dat het idee van arbeidsduurverkorting steeds vaker opduikt. In 'Nachtwacht' laat Jan Leyers drie experts aan het woord over de zin en onzin van een 30-urenweek met behoud van loon. De vzw Femma probeerde het in 2019 al uit.

RIET ORY (adjunct-directeur Femma) «Ik werkte vóór ons experiment zo'n 45 uur per week. Ineens kwam er dus vijftien uur vrij. Dat is geweldig, maar ook confronterend. Want hoe besteed je die tijd waardevol? Ineens moest ik nadenken over wat ik nu écht belangrijk vind in het leven. Veel collega's hebben extra tijd doorgebracht met hun kinderen, anderen leerden zingen, koken of fietsen herstellen. Ikzelf was al acht jaar aan het trouwen (lacht). Het is er vorig jaar eindelijk van gekomen.

»Voor nogal wat collega's is het nu weer wennen aan de 'oude' werkweek, nu onze testperiode is afgelopen.»

HUMO Voelen jullie dat jullie organisatie efficiënter geworden is?

ORY «Ik denk het wel. We hebben geleerd om veel strakker te vergaderen. Daardoor heb ik nu meer tijd om rond visie te werken.

»De VUB heeft onze tijdsbesteding gemonitord, ik kan nog niet vooruitlopen op de definitieve resultaten, maar voor mij is het experiment geslaagd, omdat heel wat collega's een rijker en rustiger leven hadden.»

HUMO Moeten we allemaal naar een 30-urenweek? En is dat wel betaalbaar?

ORY «Femma heeft extra mensen moeten aanwerven om de organisatie draaiende te houden. Of dat betaalbaar is voor de hele samenleving? Je kunt je ook de vraag stellen of ons huidige model wél nog duurzaam is, met zoveel burn-outs en ziekteverzuim.

»Er zijn bedrijven die grote productiviteitswinsten kunnen boeken door technologische innovaties. Zij kunnen veelgevraagde profielen lokken met een kortere werkweek. Maar arbeidsduurvermindering mag niet alleen het goed zijn van de high potentials en de hippe bedrijven. In de zorgsector boek je nu eenmaal geen spectaculaire productiviteitsstijgingen. Die mensen zitten al op hun tandvlees. Minder werken voor hetzelfde loon zal in die sectoren vooral moeten gebeuren via de sociale strijd. Ik ben voor de invoering van een 35-urenwerkweek als tussenstap. De overheid kan investeren in bedrijven die vrijwillig overschakelen naar de 35-, 32-, of 30-urenweek. Ik geloof niet in een revolutie. Wel in een evolutie, weg van ons citroenmodel waarin werknemers worden uitgeperst.» (so)

‘Nachtwacht’ - Canvas, zaterdag 8 februari, 22.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234