tv-tipAlloo in de politierechtbank

Mireille Scheurs: ‘Je kunt ze niet allemaal levenslang in de gevangenis steken’

Na 34 jaar trouwe dienst heeft politierechter Mireille Schreurs, echtgenote van Open VLD-politcus Karel De Gucht, haar toga aan de haak gehangen. Tijdens de laatste maanden bij de politierechtbank van Aalst dook Luk Alloo in haar zog en legde hij vast hoe ze, streng maar rechtvaardig, roekeloze chauffeurs aanpakte.

HUMO Hoe was het om Luk Alloo enkele maanden te zien opduiken op uw werk?

MIREILLE SCHREURS «Best aangenaam (lacht). Nu, tijdens een zitting behandelde ik minimaal zestig zaken, wat enige concentratie vereist. Daardoor ga je zo op in je werk dat je op den duur vergeet dat je gefilmd wordt.»

HUMO Was het altijd uw droom geweest om rechter te worden?

SCHREURS «Eigenlijk niet. Ik ben begonnen als advocate, maar dat viel niet goed te combineren met mijn gezinsleven. Ik hield ook niet van familierecht: daarin zie je voornamelijk echtscheidingszaken, en ik had er een hekel aan dat mensen ruzie maakten over iets pietluttigs als potten en pannen. Toen er een job vrijkwam in de politierechtbank van Aalst, heb ik mijn kans gegrepen.»

HUMO Hebt u in de loop der jaren een interne leugendetector ontwikkeld?

SCHREURS «Gelukkig betwist niet iedereen zijn straf: als je op de autosnelweg geflitst bent met 185 kilometer per uur, valt daar weinig tegen in te brengen. De grootste discussies gaan over kleinere vluchtmisdrijven met minieme schade: hebben de chauffeurs gevoeld dat ze ergens tegenaan zijn gereden, of zijn ze, zich van geen kwaad bewust, doorgereden?

»Sommige mensen laten hun fantasie de vrije loop in een poging om verzachtende omstandigheden in te roepen (lacht). Al zijn er helaas ook die ronduit onbeleefd zijn. Het respect van de burger voor een rechter heeft een duik genomen. Ik heb ooit een man voor me gehad die zei dat hij niet door een vrouw berecht wilde worden - maar ik heb die zaak uiteraard voortgezet.»

HUMO In de reportage krijgen we André te zien, die al voor de 50ste keer voor u moet verschijnen. Wat doet u met zulke hopeloze gevallen?

SCHREURS «Er zijn mensen die hardleers zijn, zoals alcoholisten van wie het rijbewijs definitief werd ingetrokken, maar die desondanks de baan op blijven gaan. Er worden gevangenisstraffen uitgesproken, maar ja: je kunt ze niet levenslang in de gevangenis stoppen.»

HUMO Welk type overtreding hebt u in de loop der jaren zien toenemen?

SCHREURS «Druggebruik in het verkeer, al heeft dat er ook mee te maken dat er met de speekseltest nu een betere manier is om chauffeurs te controleren.»

HUMO Zult u het missen om als politierechter te zetelen?

SCHREURS «Tot nu toe valt gepensioneerd zijn best mee. Ik heb meer tijd om naar het buitenland te trekken: ik heb Karel vergezeld toen hij onlangs moest gaan spreken in Tokio. En ik kan me nu volledig toeleggen op mijn passie voor kunst. Ik zetel al een twintigtal jaar in de raad van bestuur van het Hoger Instituut voor Kunstonderwijs, en zal mijn zoon Jean-Jacques helpen om zijn kunstgalerij nieuw leven in te blazen. Plannen genoeg.» 

Alloo in de politie-rechtbank VTM, donderdag 30 januari, 22.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234