null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Zorgen voor mama'

Moeders aan de rand van de afgrond: ‘Tenzij je in het klooster intreedt, is armoede geen keuze’

In ‘Zorgen voor mama’ – werktitel: ‘Mama’s in nood’ – volgt voormalig K3-pilaar Kristel Verbeke, die zelf in povere omstandigheden is opgegroeid, een half jaar lang de ups en downs van zes in armoede levende moeders. Eén van de twee experts die haar vergezellen, is Joost Bonte, pionier van het Vlaamse straathoekwerk, vooraanstaand vrijmetselaar, broer van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en geboren praatvaar.

Noud Jansen

JOOST BONTE (61) «Vorig jaar ben ik in het kader van een collectief ontslag aan de deur gezet – besparingen – maar ik ben meer dan twintig jaar coördinator van alle straathoekprojecten in Oost- en West-Vlaanderen geweest. In die hoedanigheid, en nu ook in ‘Zorgen voor mama’, heb ik geprobeerd om armoede een gezicht te geven.

»Armoede wordt vaak uitgedrukt in cijfers, waardoor het makkelijker wordt om mensen met de vinger te wijzen: ‘Eigen schuld, dikke bult, en naai het gat in je hand maar dicht.’ Maar zo eenvoudig is het niet: tenzij je in het klooster intreedt en de gelofte van armoede aflegt, is armoede geen keuze. In bijna alle gevallen belanden mensen in de miserie door een opeenvolging van gebeurtenissen, waarna het snel kan gaan. Je krijgt een boete voor overdreven snelheid en je moet kiezen: betaal je die boete of de huur? Kies je voor de huur, dan wordt die boete alsmaar zwaarder en duurt het niet lang meer of je krijgt te maken met wat men gemeenzaam de schuldindustrie is gaan noemen. In Vlaanderen zag je een tijdlang overal pitahuizen en kebabzaken opduiken, nu schieten in hetzelfde tempo incassobureaus uit de grond.»

Joost Bonte. Beeld VRT
Joost Bonte.Beeld VRT

HUMO In de eerste aflevering begeleidt u een werkloos koppel veertigers, Marleen en Sven. Ze wonen met hun twee dochtertjes in een sociale woning in Hamme. Marleen kan niet werken wegens fibromyalgie, een vorm van reuma, en Sven lijkt vooral geen fut te hebben om werk te gaan zoeken. Eerlijk, ik had zin om hem een schop onder zijn achterwerk te geven.

BONTE «Dat begrijp ik. Ik héb Sven ook gepusht, maar niet door hem een schop te verkopen.

»De vermoeiendste dagen in mijn carrière van veertig jaar waren die waarop ik uit vakantie terugkwam. Zo is het ook bij Sven: als je al vier jaar werkloos bent, raak je uit het ritme en zie je ertegen op om je veilige coconnetje te verlaten. Bovendien doet het iets met het zelfvertrouwen van een mens als hij meermaals nul op het rekest heeft gekregen tijdens een sollicitatie. Maar met wat hulp van mij heeft Sven nu wel een job gevonden – dat komt ook in het programma aan bod.»

HUMO U hebt het resultaat al gezien?

BONTE «De eerste twee afleveringen, ja. ‘De verwachting is de moeder aller teleurstellingen’ is één van mijn levensmotto’s, maar ik moet zeggen: ‘Zorgen voor mama’ voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen. Laten we hopen dat er iets positiefs uit voortkomt.»

Zorgen voor mama
Eén, dinsdag 20 april, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234