Monica Lewinsky en President Bill Clinton, 21 september, 1998. Beeld Getty Images
Monica Lewinsky en President Bill Clinton, 21 september, 1998.Beeld Getty Images

kijktip'American Crime Story: Impeachment'

Monica Lewinsky: ‘Toen ik wakker werd, haatte de halve wereld mij’

Diep in het zendschema valt vanavond een parel te vinden: ‘Impeachment’, een tiendelige dramaserie over één van de grootste politieke schandalen van vorige eeuw. Als in 1998 uitlekt dat de Democratische president Bill Clinton een affaire heeft gehad met de 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky en daarover heeft gelogen, ruiken de Republikeinen bloed. Er komt een grootschalig onderzoek, alle details – de bevlekte jurk! de sigaar! – worden uitgesmeerd in de media en de president, hier gespeeld door Clive Owen, dreigt afgezet te worden.

Redactie

‘Impeachment’ – het derde seizoen van ‘American Crime Story’, dat eerder al de zaak-O.J. Simpson en de moord op Gianni Versace heeft gereconstrueerd – toont de onsmakelijke periode vooral door de ogen van Monica Lewinsky, ‘that woman’ die van de ene dag op de andere beroemd werd, de pers en de FBI achter zich aan kreeg en maandenlang het voorwerp van spot was in de latenightshows. De nu 49-jarige vrouw is de enige hoofdrolspeler van toen die aan de reeks heeft meegewerkt.

– Je hebt jarenlang alle aanbiedingen om je verhaal te vertellen afgeslagen, ook de meest lucratieve. Waarom ben je er nu wel op ingegaan?

MONICA LEWINSKY «Toen ik hoorde dat Ryan Murphy (de producer van ‘Impeachment’ en recent ook van ‘Dahmer’, red.) bezig was met deze reeks, gingen in mijn hoofd alle alarmbellen af. Maar op een feestje zei hij me: ‘Niemand mag jouw verhaal vertellen, behalve jij.’ Hij beloofde me dat het hele project pas groen licht zou krijgen als ik mee aan boord was en ik mocht mijn mening geven over de scenario’s, de sets, alles. Omdat ik wist dat een serie als deze ooit gemaakt zou worden, heb ik toegezegd: het leek me comfortabeler om mee te werken dan om als buitenstaander wanhopig te moeten uitvissen wat iemand anders ervan maakt.»

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

– Heb je dingen aangepast?

LEWINSKY «Ik heb ongetwijfeld véél meer opmerkingen gegeven dan ze hadden gewild (lacht). Maar die gingen vooral over feitelijke fouten of zinnen die niet klonken zoals ik ze gezegd zou hebben. Ik heb maar één belangrijk element veranderd, het befaamde string-incident (tijdens een avondfeest liet Lewinksy aan Bill Clinton vanop afstand zien dat ze een string droeg, red.). Scenariste Sarah Burgess had dat weggelaten omdat ze mij ‘niet opnieuw wilde traumatiseren’, en eerst vond ik dat fantastisch. Maar toen ik erover nadacht, wist ik dat mensen daar kritiek op zouden geven. Dat wilde ik niet, dus heb ik erop aangedrongen om die scène er toch in te stoppen.»

– Sinds je in 2014 een essay over je ervaringen hebt geschreven voor Vanity Fair, is er veel meer aandacht voor hoe jij indertijd als jonge vrouw werd gepest en uitgelachen. Zijn de wonden een kwarteeuw later genezen?

LEWINSKY «Zeker niet. Toen ik de scenario’s las, volgde mijn psycholoog via Zoom alles mee voor het geval ik het te moeilijk zou krijgen. Mensen onderschatten nog altijd de impact van wat toen is gebeurd: hoe ik naar bed ging als een onbekende vrouw en de volgende dag opstond en door de halve wereld werd gehaat. Hoe ik jarenlang geen job kon vinden omdat iedereen mijn naam kent, en geen normaal leven kon opbouwen. Ik ben blij met de tv-serie, maar ik had nog liever gehad dat er geen reeks was geweest en dat ik niet alles had moeten herbeleven.»

American Crime Story: Impeachment
VTM 3, zondag 13 november, 23.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234