null Beeld

FILM★★½☆☆

‘Morbius’ beperkt zich helaas iets te veel tot het ongeïnspireerd in beeld zetten van een eindeloze reeks actiescènes

Van Daniel Espinosa, met Jared Leto, Adria Arjona, Matt Smith en Jared Harris

Erik Stockman

Belieft u nog een bloedzak?

ACTIE Uiteraard liggen ook wij wakker van de stijgende broodprijzen, maar de laatste dagen zijn wij ons toch vooral suf aan het piekeren over een andere kwestie, namelijk: is Michael Morbius, de hoofdfiguur uit de nieuwe Marvel-film ‘Morbius’, de ware Batman? Van miljardair Bruce Wayne is genoegzaam bekend dat hij het concept van de vleermuis gebruikt om zijn ware identiteit te verbergen, om de schurken in Gotham City de daver op het lijf te jagen én om zijn jeugdtrauma (hij tuimelde als kind in een put vol vleermuizen) te verwerken. De briljante biochemicus Michael Morbius, die in de jaren 70 in de comicbooks van Marvel zijn opwachting maakte als één van de tegenstanders van Spider-Man, heeft evenwel een nog véél hechtere band met de gevleugelde zoogdiertjes: in een poging om een remedie te vinden tegen de zeldzame bloedziekte waaraan hij al van kinds af aan lijdt, injecteert de lijkbleke Morbius (de draaglijke Jared Leto) zichzelf met een experimenteel mengsel van menselijk DNA en vleermuisgenen. Het effect is dat hij niet alleen een blos op de wangen krijgt, maar ook dat hij van een kreupele slapjanus evolueert tot een beresterke pseudovampier met een moeilijk in te tomen bloedlust en met klauwen die dringend een manicure behoeven. Meer nog: hij kan zich zó snel voortbewegen dat hij wel lijkt te teleporteren, beschikt net als een échte vleermuis over echolocatie (check de vibrerende kieuwen op z’n oorschelp), en is zelfs in staat om, zoals zijn tegenstander Loxias Crown (Matt Smith) mag ondervinden, in je haren te vliegen. In zijn laboratorium laat hij zich graag omringen door honderden vleermuizen die samen al fladderend een zwarte wolk rond zijn lichaam vormen terwijl we het trillende geluid van hun vleugeltjes horen: cool, maar zat er in ‘Batman Begins’ niet een vergelijkbare scène? Dat hij bij machte is om vleermuiszwermen te controleren, brengt ons tot de conclusie dat Morbius in zekere zin méér recht heeft op de naam Batman dan Batman himself.

Een onderling duel zou leuk zijn (zal niet gebeuren: Morbius en Batman behoren tot twee verschillende comicbookuniversums), maar één overwinning mag Batman al op zijn conto schrijven: de Batman-film van regisseur Matt Reeves die enkele weken geleden in roulatie kwam, en die nu al behoort tot de canon van de grote comicbookadaptaties, is op alle vlakken superieur aan de ‘Morbius’-verfilming. Als ‘The Batman’ een duistere koortsdroom is die voortvloeit uit de machtige verbeeldingskracht van een cineast met een uitgesproken visie, dan is ‘Morbius’ zichtbaar het werk van een middelmatige inblikker, Daniel Espinosa, die zich vooral in de tweede helft beperkt tot het ongeïnspireerd in beeld zetten van een eindeloze reeks geesteloze actiescènes waarin de held en de booswicht elkaar moeiteloos over de daken van de wolkenkrabbers smijten. Toch een paar keer gelachen: telkens wanneer hij door een hongerklop zijn superkrachten dreigt te verliezen, grijpt Morbius naar een verse bloedzak die hij vervolgens – als betrof het een zakje Capri-Sun – bevend tussen zijn lippen leegknijpt. We zien het Bruce Wayne nog niet doen.

Vanaf 30 maart in de bioscoop.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234