Villa Sporza Beeld VRT
Villa SporzaBeeld VRT

televisie★★★½☆

Na de kwalificaties op VTM, voelt de EK-omkadering op Sporza als thuiskomen

De groepsronde van Euro 2020 in cijfers: 36 wedstrijden, 94 goals, 3 Belgische zeges, 1 peentjes zwetende Cristiano Ronaldo. Samen goed voor 13 gloedvolle dagen, die niet alleen in een roes van vers getapt bier voorbij waaiden, maar ook kundig geanalyseerd, gefileerd en becommentarieerd werden door het expertenlegioen van Karl Vannieuwkerke. Enige nadeel: wie heden ten dage zijn mond opentrekt, heeft maar beter iets zinnigs te zeggen over de golden zone, voortaan méér dan alleen de rechterachterhoek in de slaapkamer van Ricky Martin.

Vincent Van Peer

Het dééd me toch iets - was het ontroering of een zich op weken van katers voorbereidend lichaam? - om Vannieuwkerke opnieuw over zijn ronde tafel te zien heersen, koelbloedige voorzetjes strooiend als Kevin De Bruyne. Het had er misschien mee te maken dat ik in de duisternis van het laatste anderhalf jaar naast eenzaamheid en hoestkapjes ook gewend was geraakt aan een dieper kwaad: het omkaderingsprogramma dat de VTM had bedacht rond de kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels. Een soort uitgebreid reclameblok dat op tijd en stond twee minuten lang werd onderbroken door het wapperende hemd van Stef Wauters en een haastig kuchje van Marc Degryse - als ik het mij goed herinner, presteerde een in badpak gehesen Julie Van den Steen het om daar eens aan Yannick Carrasco te vragen of hij ooit niet in China tegen een bal had gestampt. Nee, in die zin voelde het moederschip van Sporza aan als thuiskomen én ademhalen. Meermaals gedacht: werd elke voetbalwedstrijd maar becommentarieerd door een zich licht ergerende Stef Wijnants.

Toegegeven: de bespiegelingen die zo’n match doorgaans opwekt, zijn zelden van dien aard dat ik ervoor zou pleiten ze voor het nageslacht te bewaren. Al zeker niet als ze worden afgevuurd vanop het ‘Villa Sporza’-schavotje bij het nagelnieuwe touch screen; met veel bombarie aangekondigd als the next big thing in de voetbalistiek. Bleek ‘t eerder als een karwats in het minnespel: er zal vast wel een publiek voor bestaan, maar ik ben oké zonder. Ik herinner mij van dat scherm eigenlijk alleen de indrukwekkend strakke broek waarin Wesley Sonck quasi-nonchalant zijn hand wurmde - stak er een speld bij, en het ding was in stukken van zijn benen gescheurd.

Veeleer dan voor de nochtans heldere analyses - ik luister graag naar Imke Courtois, Gert Verheyen en Arnar Vidarsson - blijf ik naar de EK-programma’s kijken voor het vrolijke gezwets van de gasten, waarvoor in een traditionele talkshow nooit ruimte is. Mettertijd vervullen de analisten de rol van zorgvuldig gecaste personages, al miste ik daarbij wel De Poëet: Jan Mulder. Echte relschoppers waren er niet bij, maar omdat de voetbalwereld een kleine vijver is, zaten soms mensen met een verleden tegenover elkaar: Frank Boeckx en Dennis van Wijk glimlachten door hun periscoop, maar onder water vuurden ze torpedo’s af.

Smakelijk gelachen ook met Gunther Schepens, die nog altijd antwoordt op vragen over voetbal met het enthousiasme van een vastgeketende Viktor Orban op een Gay Pride-praalwagen. Wist u trouwens dat Orban een groot voetballiefhebber is en de Hongaarse nationale ploeg naar het EK stuurde met specifieke instructies? ‘Nóóit op de paal, jongens.’ Raar dat ook UEFA-baas Alexander Ceferin zich zo liet kennen als anti-homo: sinds de Super League is hij het toch gewend dat mannen die hij goed kent hem lafhartig in de rug schieten?

Nu drijven mijn gedachten onwillekeurig terug naar de scheurende broek van Wesley: vanavond kijk ik wéér naar ‘Villa Sporza’!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234