null Beeld

15 minuten beroemdTom Jacobs, dokter uit 'Ook getest op mensen'

‘Na een praatje van 5 minuten op tv wist iedereen dat slaappillen niet goed zijn’

Inmiddels zijn we het gewend dat dokters vaker op tv komen dan politici en de allures krijgen van celebrity's - hoelang nog voor iemand een signature-collectie Marc Van Ranst-pullovers uitbrengt? Veel bescheidener ging het eraan toe ten tijde van 'Ook getest op mensen', waarin de Antwerpse huisarts Tom Jacobs zeven seizoenen lang zijn medische weetjes deelde met Marcel Vanthilt. 'Ik had graag met Marcel op de radio iets positiefs gedaan rond corona.'

Hanne Van Tendeloo

HUMO Hoe hebt u het tot vaste gast van een veelbekeken Eén-programma geschopt? Met een paar afwezigheidsattesten onder de toonbank?

TOM JACOBS (lacht) «Helemaal niet. Veel mensen denken dat ik de huisdokter van Marcel Vanthilt ben, maar we kenden elkaar niet. Toen iemand van de VRT me belde, zat ik bij mijn accordeonleraar, en ik was hoogst verbaasd. Het is een flauwe grap, dacht ik. Ik heb die meneer zelfs gevraagd: 'Bent u wel zeker dat u mij moet hebben? Ik heb een scheve tand, ik loens en ik heb absoluut geen ambitie om BV te worden.'

»Niet veel later stond hier op een avond een cameraploeg voor de deur. Ze hadden liever gehad dat ik naar de VRT was gekomen voor een proefopname, maar daar had ik absoluut geen tijd voor. Ze hadden ook een witte schort in gedachten, maar ik draag nooit een doktersjas. Twee minuten later kwam Marcel Vanthilt binnengewalst. In geen tijd zaten we met z'n tweeën plezier te maken. Ik zie hem nog lachend de deur uit stappen.»

HUMO Het was een match?

JACOBS «Het klikte tussen ons, ja. Dat heeft ook de doorslag gegeven bij hen: ze moesten kiezen tussen mij en een andere huisdokter.»

HUMO Beviel de rol van tv-dokter u?

JACOBS «Toen ik na de eerste aflevering naar huis reed, had ik het gevoel dat ik in mijn blootje voor de camera's had gestaan. De volgende dag kreeg ik voortdurend reacties: 'Dokter, ik heb u op tv gezien!' Met die aandacht heb ik het wel een tijdlang moeilijk gehad. Als ik met mijn moeder in Brugge iets ging eten, kwamen de mensen bijna op het venster kloppen. Zo moeten de apen in de zoo zich voelen, dacht ik.»

HUMO Vond u dan niets leuk aan die bekendheid?

JACOBS «Toch wel. De meeste mensen waren heel vriendelijk. En het was ook handig dat ik me nooit meer hoefde voor te stellen. Kwam ik een vergadering binnen, dan wist iedereen: dat is dokter Jacobs. Nu word ik amper nog herkend, maar het is ook al bijna zes jaar geleden. En toch sprak laatst iemand me aan in de Colruyt: 'Hebt u niet in de bibliotheek gewerkt?' Gelukkig zei de vrouw achter me: 'Hij zat in 'Ook getest op mensen'.' (lacht

HUMO Vroegen ze u ook om medisch advies?

JACOBS «Nooit. Ik zou die vragen ook afgewimpeld hebben. Ik heb een paar keer meegemaakt dat mensen uit Limburg of West-Vlaanderen naar de consultatie kwamen omdat ze me op tv hadden gezien. Ik had nochtans al aan de telefoon gezegd: 'Het is niet omdat ik op tv kom, dat ik meer voor u kan doen dan een andere dokter.' Meestal bleef het bij één raadpleging.

»Mijn eigen patiënten waren wel trots: 'Dat is ónze dokter.' Elke woensdag zaten ze klaar voor hun tv. Maar er waren er ook die dachten: schoenmaker, blijf bij uw leest. Ze zeiden het niet expliciet, maar ik voelde het wel.»

HUMO Kreeg u ook reacties van collega's?

JACOBS «De stilte uit die hoek was oorverdovend. Misschien was het naijver, maar ik zag het vooral als een goed teken. Hadden ze het slecht gevonden, dan had ik het wel gehoord. Ik heb zelf één keer gekeken naar 'Is er een dokter in de zaal?', maar ik heb ook geen mail gestuurd om te zeggen dat ik het goed vond. Dat programma heeft hoge kijkcijfers gehaald, maar ik vond 'Ook getest op mensen', in alle bescheidenheid, toch van een andere allure. Voor mij zal het altijd een bijzonder programma blijven, met een hoog edutainment-gehalte: op een onderhoudende manier brachten we mensen een aantal belangrijke inzichten bij.»

HUMO Op welk van uw dokterspraatjes was u het meest trots?

JACOBS «Op mijn uitleg over slaappillen en waarom ze niet goed zijn. Jarenlang had ik patiënten met handen en voeten uitgelegd waarom die geen oplossing bieden. Je mag ze alleen in uitzonderlijke omstandigheden en tijdelijk gebruiken. Meer dan eens is er een patiënt kwaad naar buiten gestapt, omdat ik geen slaappillen wilde voorschrijven. Maar één praatje van 5 minuten op de nationale tv had veel meer impact dan al mijn gepreek van de jaren voordien. Ik had het gevoel dat mijn visie eindelijk au sérieux werd genomen. Het was één van de hoogtepunten van mijn carrière en ik ben de zender er dankbaar voor.»

HUMO Het was u dus niet om de bekendheid te doen, maar om het gevoel dat u iets wezenlijks kon bijdragen.

JACOBS «Precies. De interviews in de boekjes hebben me nooit geïnteresseerd, maar dat ik ooit op tv zou komen en dat mijn bijdrage gewaardeerd zou worden, had ik nooit durven te dromen.

»Marcel deed het daarnaast schitterend in 'Ook getest op mensen'. Hij heeft een andere kant van zichzelf getoond. Een wijze man.»

HUMO Is er een arts aan hem verloren gegaan?

JACOBS (schaterlacht) «Nee, dat niet. Ik bedoel dat hij veel mensenkennis en empathie heeft. De snelheid waarmee hij kon reageren op een praatgast die nerveus werd, was ongelofelijk. Eén keer kwam ik te laat in de studio. Hij had meteen in de gaten dat ik buiten adem was en begon me ja-neevragen te stellen. Zo had ik de tijd om op adem te komen. Een echte vakman.»

HUMO U mist het kennelijk.

JACOBS «Eigenlijk wel. Een nieuw seizoen van 'Ook getest op mensen' is mijn hartenwens, maar dat zal er wel nooit meer van komen. Ik mis ook het contact met de mensen achter de schermen. Tot mijn verbazing zaten daar heel verstandige mensen bij, die echt goede, educatieve tv wilden maken. Na de laatste draaidag blijf je toch verweesd achter.»

HUMO Ziet u Marcel Vanthilt nog?

JACOBS «Nee. We zijn totaal anders - ander verleden, ander temperament - maar we vormden een fijne tandem. Samen met hem aan iets werken, dat mis ik. In het begin van de coronacrisis heb ik hem nog een mail gestuurd. Ik was de negatieve berichten beu. Stel je voor dat Churchill tijdens de oorlog alleen maar over doden en nederlagen had gepraat: de moed zou ons in de schoenen gezonken zijn. Ik heb Marcel gevraagd of we samen niks positiefs konden maken op de radio. Hij antwoordde dat hij het een goed idee vond en het zou voorstellen, maar ik heb er niets meer van gehoord. Misschien is het niet verwonderlijk dat het idee niet is opgepikt: Marcel en ik zijn zestigers.»

HUMO Uw thuisstad Antwerpen kleurt donkerrood in deze tweede coronagolf. Had u dat zien aankomen?

JACOBS «Natuurlijk. Ik heb de curve vandaag nog bekeken en je kunt goed zien wanneer de besmettingen weer toenamen: in de twee weken nadat de bubbels waren uitgebreid naar 15 personen. Het is onbegrijpelijk dat de maatregelen nu pas verstrengd zijn: we hadden toekomstige overlijdens kunnen vermijden. In één dag kan zo'n virus zich verspreiden als een uitslaande brand, dus moet je onmiddellijk en eendrachtig reageren. Maar wat wil je, met negen ministers voor Gezondheid en een contactopsporing die vierkant draait?»

HUMO Krijgt u als huisarts voldoende ondersteuning?

JACOBS (zucht) «Iederéén komt voor een coronatest, niet alleen de zieken. Dat komt boven op onze normale workload. We moeten elektronische formulieren invullen, die dan niet verstuurd raken omdat je pakweg niet over het telefoonnummer van de patiënt beschikt. Om het contactonderzoek te ondersteunen, moet je als huisarts aan allerhande elektronische voorwaarden voldoen, waardoor je al snel denkt: ik zal wel zélf rondbellen. Maar dat is niet vol te houden. Het zou me niet verbazen als veel huisartsen op den duur hun doktersjas aan de haak hangen. Ik merk zelf dat er een vermoeidheid begint binnen te sluipen die niet zomaar weg te duwen valt.»

HUMO Hoe ziet u de toestand evolueren?

JACOBS «Ook wie de ziekte heeft doorgemaakt, blijft vatbaar. Dat betekent dat het vaccin sterker zal moeten zijn dan het virus, terwijl een vaccin voor pakweg de mazelen een afgezwakte versie is. En wat met eventuele nevenwerkingen?

»Het enige wat nu zal helpen, is iets wat tegen onze natuur ingaat: blijven afstand houden van elkaar.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234