Tiger King Beeld Courtesy of NETFLIX
Tiger KingBeeld Courtesy of NETFLIX

ZAPMAN

Na het succes van Netflixsensatie ‘Tiger King’: een juridische doorbraak? Vervolg? Een fictiereeks?

Zapman met het laatste nieuws uit televisieland.

Marc Van Springel

Chad Chronister – geweldige naam -, de sheriff van Hillsborough County in Florida, heeft naar aanleiding van de hype rond ‘Tiger King’ een oproep gedaan aan al wie nog tips of informatie zou hebben over de verdwijning van Don Lewis, of diens huidige verblijfplaats.

‘Tiger King’, dé Netflixsensatie van het moment, handelt over de bizarre capriolen van Joe Maldonado-Passage, aka Joe Exotic, de excentrieke eigenaar van het Greater Wynnewood Exotic Animal Park in Oklahoma. Exotics grootste nemesis was Carole Baskin, een dierenrechtenactiviste die met haar steenrijke echtgenoot Don Lewis een opvangpark voor wilde dieren in Tampa had. In 1997 verdween Lewis echter spoorloos. De zaak werd nooit opgehelderd, maar een van de (in de serie ook door Joe Exotic aangehaalde) geruchten die de ronde deden, is dat Baskin haar man vermoordde en hem vervolgens aan de tijgers in hun park voederde.

Sheriff Chronister wil de zaak nu nog eens ‘grondig bekijken’ en liet al weten dat er ondertussen al flink wat tips zijn binnengekomen.

Wie weet leveren die wel stof op voor een tweede reeks. Rebecca Chaiklin, samen met Eric Goode producer en regisseur van de serie, zei in een interview met Entertainment Weekly alvast dat ze het idee van een vervolg niet ongenegen is. ‘We hebben nog een ongelooflijke berg ongebruikt en ijzersterk beeldmateriaal,’ zei Chaiklin. ‘Het verhaal is ook nog lang niet afgelopen. We zijn niet zeker, maar een tweede serie is niet uitgesloten, omdat er nog van alles aan het gebeuren is; en het is even dramatisch en kleurrijk als wat er zich de voorbije jaren ontvouwde.’

Met de tijgers gaat het niet zo goed

Goode zei in hetzelfde interview dan weer dat het zeer slecht gaat met Greater Wynnewood dat, nu Exotic achter de tralies zit, door Jeff Lowe wordt gerund. Hij vreest zelfs dat veel tijgers het niet zullen overleven: ‘Het park heeft haast geen middelen meer, omdat er geen bezoekers meer komen. En dat was al lang voor de hele coronacrisis uitbrak het geval. Er komt dus al een hele tijd geen geld binnen. De situatie wordt langzaam onhoudbaar. Wat dat voor de dieren betekent, weet ik niet. Ik vermoed dat sommige dieren naar andere parken worden overgeplaatst, maar er zullen er ook van honger sterven of afgemaakt worden. En voor veel van dit soort dierenparken zal het waarschijnlijk niet anders zijn. Zelfs de grote stadsdierentuinen hebben momenteel moeite om hun dieren te houden.’

Tiger King Beeld Courtesy of NETFLIX
Tiger KingBeeld Courtesy of NETFLIX

Voor u aan het huilen slaat (we hebben dezer dagen allemaal al lastig genoeg): enkele dieren uit het park zijn gelukkig beter af. In 2017 werden 39 tijgers en drie zwarte beren uit Greater Wynnewood gered en overgebracht naar het Wild Animal Sanctuary in Colorado. Volgens de verzorgers daar waren veel dieren er fysisch en psychisch zeer slecht aan toe, en worden ze nog steeds behandeld. In het Wild Animal Sanctuary zitten de dieren niet in kooien opgesloten maar kunnen ze vrij rondlopen op een uitgestrekt terrein. Bezoekers verplaatsen zich over verhoogde paden, wat voor de dieren veel minder stresserend is. Altijd goed om eraan te herinneren dat Joe Exotic niet alleen een excentrieke halvegare was, maar ook een gepatenteerde dierenbeul.

Kritiek op Shaquille O’Neal

Na de golf van kritiek die hij over zich heen kreeg, heeft Shaquille O’Neal ondertussen moeten uitleggen waarom hij – toch wel verrassend – ook in ‘Tiger King’ opduikt. In de reeks is te zien hoe de voormalige NBA-ster vrolijk rondloopt in Joe Exotics dubieuze dierentuin, en Shaq kreeg dan ook flink de wind van voren op sociale media. In ‘The Big Podcast With Shaq’ legt O’Neal uit dat hij er als gewone bezoeker was en dat hij Exotic wel heeft ontmoet, maar er nooit echt zaken mee heeft gedaan en ‘geen idee had dat dit er allemaal gebeurde’.

Hij gaf wel toe dat hij meerdere keren een bezoek heeft gebracht aan de zoo en geld heeft geschonken ‘voor het eten van de tijgers’, maar zei dat hij meteen alle banden met Exotic en de dierentuin verbrak toen hij vernam wat er echt gaande was. Shaq liet ook nog weten dat hij tijgers geen kwaad doet, maar geld schenkt aan dierentuinen om de dieren uit dit soort parken vrij te krijgen en dat hij zelf ook geen tijgers houdt.

Kortom, ’s mans communicatieadviseurs hebben wat overuren mogen draaien.

Shaquille O’Neal Beeld Instagram
Shaquille O’NealBeeld Instagram

Fictiereeks lijkt op komst

Of er een tweede reeks van ‘Tiger King’ komt, is nog niet zeker (onze gok: met deze hype? sure thing), maar een fictiereeks over de exploten van Joe Exotic, die ondertussen in de gevangenis ook corona blijkt te hebben opgelopen en twee weken in quarantaine moet, komt er naar alle waarschijnlijkheid wél. Er zou gewerkt worden aan een miniserie met ‘Saturday Night Live’-oudgediende Kate McKinnon, die ook al executive producer dienstdoet, in de rol van Carole Baskin. De rechten op het verhaal, die nu een fortuin waard zouden zijn, werden al verpatst lang vóór ‘Tiger King’ op Netflix een enorme hit werd. Het verhaal van Joe Exotic werd namelijk eerder al behandeld in de podcast ‘Over My Dead Body’.

Met de huidige hype rond ‘Tiger King’ is de fictiereeks, wellicht tot grote verrassing van de makers, ineens ook een hot item geworden. Of er al contacten lopen met Netflix om de reeks aan te bieden, is niet geweten, maar de streamer lijkt wel de meest logische keuze. Het zou – zie Ted Bundy – ook niet de eerste keer zijn dat Netflix zowel een fictie- als een non-fictieversie van hetzelfde verhaal brengt.

Dwayne Johnson meldde via Instagram dat hij meteen na het in één ruk bingen van de reeks had geïnformeerd of de filmrechten nog vrij waren, omdat hij het dolgraag zélf wilde verfilmen. Maar hij viste dus achter het net. ‘Ik denk dat we er iets zeer bijzonders, onthullends, informatiefs en amusants van hadden kunnen maken; iets dat echt diep in de krankzinnige levens van deze groep mensen duikt. Maar helaas… Dat zal iemand anders nu doen,’ aldus The Rock.

Of en welke rol hij zelf had willen spelen (Joe Exotic? Don Lewis? John Finlay? een van de tijgers?) wilde Johnson niet kwijt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234