Nachtwacht Beeld Canvas
NachtwachtBeeld Canvas

Televisie★★☆☆☆

‘Nachtwacht’ is een beleefd programma voor beleefde mensen

Wie wegens een panne van zijn perfect getunede wagen de wekelijkse afspraak in de Fuse of La Rocca moet missen, kan voortaan op zaterdagavond bij Canvas terecht voor een nieuwe reeks van Jan Leyers’ vorig jaar geherlanceerde talkshow ‘Nachtwacht’. Men diene dan evenwel te begrijpen dat de programmadirecteuren van de openbare omroep onder de term hardcore veeleer een vijftig minuten durend gesprek over één onderwerp verstaan.

Sam De Wilde

Afgelopen zaterdag was dat onderwerp de Holocaust. Of preciezer gezegd: de herinnering aan de Holocaust. Of nog preciezer gezegd: de al dan niet té eenzijdige manier waarop de Holocaust vandaag herdacht wordt. Omdat Dries Van Langenhove op de avond in kwestie wellicht wél gewoon in de Fuse of La Rocca was geraakt, kon men niet meteen iemand vinden die de Holocaust liefst van al met een gestrekte rechterarm herdenkt, en dus wachtte professor Nico Wouters de ondankbare taak om uit te leggen waarom we verkeerd omgaan met de Shoah. Nu bleek ‘verkeerd’ al meteen een net iets te groot woord want het kwam er voor de historicus van de Universiteit Gent vooral op neer dat we de herdenking aan de systematische uitroeiing van het Joodse volk met iets minder emotie en iets meer wetenschappelijke grondigheid zouden moeten aanpakken. T

egenover hem zat politicus André Gantman, die vond dat het één het ander niet hoefde uit te sluiten, en als puntje bij paaltje kwam (en daar kwam puntje eerlijk gezegd al vrij snel) bleek professor Wouters het daar niet helemaal mee oneens te zijn. Toch bleef de dappere man flink benadrukken dat wetenschappelijk inzicht ook geen kwade zaak was, en daar kon André Gantman het op zijn beurt niet helemaal mee oneens zijn. Tenslotte werd Annemiek Gringold, curator van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, erbij gehaald en, jawel, ook zij bleek het met vele zaken grondig eens te zijn.

‘Nachtwacht’ is een beleefd programma voor beleefde mensen. De gasten lieten elkaar netjes uitspreken en Jan Leyers zat hen ook niet met zijn debatfiches om de oren te slaan. In Twittertijden klinkt zoiets wellicht als een verademing, maar laten we, om verdere uitholling van het begrip hardcore enigszins te vermijden, hopen dat er in volgende afleveringen van het debatprogramma af en toe gedebatteerd wordt.

Nachtwacht, Canvas, zaterdag 1 februari

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234