null Beeld Johan Jacobs Humo 2020
Beeld Johan Jacobs Humo 2020

Filmfestival Oostende

Natali Broods is Master van Filmfestival Oostende: ‘Ik neig erg naar familiale drama's’

Na Arno, Koen De Bouw, Matteo Simoni en Maaike Cafmeyer is Natali Broods Master van Filmfestival Oostende. De actrice, onlangs nog in ‘Déjà vu’ op Play4 te zien, mocht tien films kiezen om te vertonen tijdens het festival, waar ze ook als gastvrouw zal fungeren.

Joshua Migneau

NATALI BROODS «Festivalorganisator Peter Craeymeersch vertelde me dat hij mijn parcours bewondert en me daarom als Master wilde aanstellen. Een hele eer, ik heb geen seconde getwijfeld.»

HUMO Je kiest in je selectie voor onder meer ‘Melancholia’ van Lars von Trier, ‘A Woman Under the Influence’ van John Cassavetes en ‘Home’ van de Belgische regisseuse Fien Troch.

BROODS «Klopt. De lijst was snel samengesteld. Ik ontdekte tijdens het kiezen dat ik naar een specifiek soort verhalen neig, namelijk familiehistories. Het is een universeel, tijdloos en onuitputtelijk onderwerp. Ik ken ook geen enkele familie die normaal is. ‘Festen’ van Thomas Vinterberg was de eerste film waaraan ik dacht. Een rijke familie viert de 60ste verjaardag van hun vader met een luxueus diner in een kasteel in Denemarken. De zelfdoding van één van de dochters wordt tijdens het gekeuvel zorgvuldig uit de weg gegaan, tot een zoon het woord neemt: ‘Papa, jij hebt je kinderen misbruikt.’ De escalatie van die onhoudbare situatie is bijzonder om te aanschouwen.»

HUMO De nieuwe Eén-reeks ‘Arcadia’, waarin jij een prominente rol speelt, gaat tijdens het filmfestival in première. Wat mogen we verwachten?

BROODS «‘Arcadia’ speelt zich af in de nabije toekomst. De wereld is vernietigd door een zondvloed en de weinige overlevenden hebben een puntensysteem geïnstalleerd om een voorbeeldig leven te belonen en een zondig leven af te straffen. De Burgerscore bepaalt waar je als inwoner wel of geen recht op hebt. Het is een samenwerking tussen België en Nederland, met onder meer Lynn Van Royen, Wim Opbrouck en Gene Bervoets en een reeks zoals we ze in Vlaanderen nog niet vaak hebben gezien.»

HUMO Op de laatste festivaldag worden de Ensors uitgereikt. ‘Close’, ‘H4Z4RD’, ‘Nowhere’, ‘Rebel’ en ‘Zillion’ maken kans op het beeldje voor Beste Film. Voor welke film heb jij gestemd?

BROODS «Dat hou ik voor mezelf. Ik ben vooral blij dat ik zelf niet genomineerd ben, want ik vind dat altijd zenuwslopend. Ik ga ditmaal geníéten van de Ensors.»

Filmfestival Oostende vindt plaats van 27 januari tot 4 februari.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234