Een dikke grijze baard, lang grijs haar dat op z'n plaats wordt gehouden door een haarband, in ontbloot bovenlijf. Zo filmde een medegedetineerde Dutroux vorige zomer in de gevangenis van Nijvel. Beeld Telefacts
Een dikke grijze baard, lang grijs haar dat op z'n plaats wordt gehouden door een haarband, in ontbloot bovenlijf. Zo filmde een medegedetineerde Dutroux vorige zomer in de gevangenis van Nijvel.Beeld Telefacts

Televisie★★½☆☆

Nee, ‘Telefacts: Dutroux spreekt’ op VTM was echt niet nodig geweest

Het moet een bewogen dag geweest zijn op de VTM-nieuwsredactie. Er waren beelden binnengelopen, clandestien gemaakt door in de gevangenis residerend geboefte, waarop een verfomfaaid figuur te zien was die na gedreven factchecken Marc Dutroux bleek te zijn, leunend op een bezem en ouwehoerend met medegevangenen, onderwijl de kantjes aflopend van z’n corvee - toch een paar minuten buitgemaakt op de eeuwigheid die zo’n levenslange gevangenisstraf behelst.

Tom Raes

‘Kunnen we het wel maken om dit op antenne te zwikken?’, moet de redacteur die het geweten in bruikleen had tegengeprutteld hebben, want voor de ‘Telefacts’-aflevering gewijd aan de amateurbeelden van wal stak, werd je er eerst nadrukkelijk van verzekerd dat er wel degelijk een journalistieke en deontologische afweging aan voorafgegaan was. Nu is het ook niet geheel ondenkbaar dat die spoedvergadering halfweg alweer onderbroken werd door een manisch schuimende programmabaas die het kind ook niet met de kijkcijfers wou weggooien: staatsvijanden doen het àltijd goed bij het ruime publiek.

De relevantie van de korrelige beelden zat er volgens ‘Telefacts’ in dat ze aantoonden dat Dutroux zelfs na krap een kwarteeuw zitten niets van schuldbesef opgedaan had. De lulkoek waarin ‘s lands schandvlek zich uitputte, zag je in de filmpjes, verschilde dan ook in niets met z’n eerdere verklaringen. Dat kon van tel zijn voor het lopende psychiatrisch onderzoek naar Dutroux’ geestestoestand, klonk het. Samengevat bestond de nieuwswaarde er dus vooral uit dat er geen nieuws was. Als je toevallig niet zelf net middenin een psychologisch rapport zat van ‘s lands meest gehate misdadiger, kon je dat dunnetjes vinden.

Dat er amper nieuws was, beaamden ook de families Marchal en Lambrecks. Dutroux zag er vooral ànders uit, bemerkten ze, voor zover dat je nog niet opgevallen was. Ook Ronny Baudewyn, zijn voormalige advocaat, merkte het. Meer zelfs, de assisenvoorzitter wiens rechtbank Dutroux destijds veroordeelde zag het ook. Allemaal kregen ze de beelden in handen geduwd, maar er iets nieuws aan toevoegen lukte ook hen niet. Tussendoor viel dan weer op dat ‘Telefacts’ ook niet terugdeinsde van een sfeerscheppende redactionele toets op z’n tijd: vooral in het tweede deel van de documentaire, toen al duidelijk was dat de inhoud van Dutroux’ heimelijk vastgelegde betoog qua toegevoegde waarde weinig verschilde van die van z’n toiletemmer, begon de soundtrack nogal opzichtig aan toonzetting te doen - alleszins gretiger dan je zou verwachten van een spektakelstukje dat uitdrukkelijk onderworpen was aan journalistieke en deontologische doorlichting. Toen zat je echter al tot de knieën in een zoveelste oplijsting van bekende feiten, want meer dan een toevoeging aan het nationale gruwelverhaal, dat zonder ‘Telefacts’ naar alle waarschijnlijkheid ook wel zonder vervolg was gebleven, waren de zogeheten exclusieve beelden toch vooral een aanleiding om het collectieve geheugen nog eens aan te porren: de witte bestelwagen, de kelderkooi, de ouderlijke wanhoop. Bij elke oprakeling stak de pijn opnieuw, vertelden de getroffen families. Liefst had je ze dan ook een valabeler aanleiding gewenst om nog maar eens hetzelfde leed te verbijten.

Ook te zien in de beelden: Marc Dutroux die zichtbaar oplichtte terwijl hij het succesverhaal van z’n vluchtpoging deed - ontsnappingsverhalen doen het altijd goed onder bajesklanten, vooral als de klabak er ook z’n wapen in verliest. ‘Psychopaten zijn vaak ook narcisten’, duidde de opgetrommelde gerechtspsychiater. Wie zou er, bezijden dan de rechtsgang, nu het meest gediend zijn met deze special?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234