kijktip'The Last of Us'
Neil Druckmann speelt een serie uit: ‘Hopelijk zullen mensen nu beseffen hoe diep videogames kunnen zijn’
Lovende recensies alom, een bijna perfecte score op rottentomatoes.com en hoge kijkcijfers in de Verenigde Staten – alleen ‘House of the Dragon’ deed het dit decennium beter op HBO met zijn eerste aflevering. Om maar te zeggen: ‘The Last of Us’ heeft zijn start niet gemist. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van postapocalyptische dramareeksen én voor Neil Druckmann, de man die tien jaar geleden de baanbrekende videogame bedacht en nu samen met Craig Mazin (‘Chernobyl’) de verfilming maakte.
NEIL DRUCKMANN «Ik ben aan deze serie begonnen met een hoop twijfels, omdat ik wist dat het slecht kon aflopen. Gezien de vloek die rond verfilmingen van games hangt, had ‘The Last of Us’ kunnen tegenvallen, of op zijn minst een versie kunnen worden waar ik niet trots op was. Dat is gelukkig niet gebeurd: ik zou niks willen veranderen aan het eindresultaat.»
– Waarom wilde je per se je eigen videogame verfilmen?
DRUCKMANN «Geloof me, die vraag heb ik me ook gesteld (lacht). Ik denk dat ik ergens een verantwoordelijkheid voelde. Mensen die geen games spelen, denken vaak nog steeds dat die er zich niet toe lenen om een verhaal te vertellen – en de vele slechte verfilmingen hebben daar niet bij geholpen. Ik hoopte dat zij verbaasd zouden zijn als ze na het zien van ‘The Last of Us’ ontdekten dat de serie gebaseerd is op een game.»
– Het zijn natuurlijk heel andere kunstvormen: bij games speel je actief mee, bij tv zit je te kijken naar een verhaal dat iemand anders voor je uitrolt.
DRUCKMANN «Klopt, sommige dingen werken wel in een game, maar niet in een serie. Je moet keuzes durven te maken. Daarom was het ook zo belangrijk om Craig erbij te hebben. Ik was geweldig onder de indruk van ‘Chernobyl’: dat is zo’n deprimerend verhaal dat het eigenlijk niet zou mogen werken als tv-serie, maar in werkelijkheid was dat één van de meeslependste thrillers die ik ooit had gezien. Ik had al met enkele tv-makers samengezeten over ‘The Last of Us’, maar bij geen van hen had ik het gevoel dat ze de game snapten. Bij Craig was dat anders: hij snapte het én hij wist ook al hoe de tv-serie er zou moeten uitzien. Tegen het einde van de vergadering zei ik: ‘Stel dat ik een HBO-reeks over de game wil maken, wat moet ik dan doen?’ Hij antwoordde: ‘Geen probleem, we gaan naar de overkant van de straat en dan zeg ik tegen de bazen van HBO dat dit mijn volgende project wordt.’ (lacht) En zo geschiedde.»
– Was de serie ook een kans om zaken die je niet in de game hebt kunnen stoppen alsnog te gebruiken?
DRUCKMANN «Ik wil niet te veel weggeven, maar zo’n 75 procent van de reeks komt uit de game, de laatste 25 procent zijn zaken die we nu uitgewerkt hebben. Daarom ben ik ook zo blij met het resultaat: mensen die het videospel door en door kennen, zullen nieuwe dingen ontdekken die nog meer kleur geven aan het verhaal. En wie ‘The Last of Us’ nooit heeft gespeeld, zal hopelijk beseffen hoe rijk en diep games kunnen zijn.»
‘The Last of Us’
Nu op Streamz