De Bachelorette  Beeld Play4
De BacheloretteBeeld Play4

Televisie★★½☆☆

Net als Elke voelden wij nog niet heel veel ‘vlinderlijke tintelingen’ bij ‘De Bachelorette’

‘Ik heb genoeg tijd voor mezelf gehad, nu wil ik het avontuur weer aangaan’, zo zei Elke Clijsters bij de start van ‘De Bachelorette’. Het is een sentiment dat iedereen vandaag, net geen jaar ver in de lockdown, wel zal herkennen, al zullen weinigen dat broodnodige avontuur op dezelfde manier invullen als de voormalige tennisspeelster en zus van die andere tennisspeelster dat doet.

Stefaan Werbrouck

In ‘De Bachelorette’ gaat Elke Clijsters op zoek naar een man, iemand die haar de veiligheid en de geborgenheid kan geven die ze naar eigen zeggen al zo lang mist; daarmee treedt ze in de voetsporen van Wendy Van Wanten, Phaedra Hoste en Pieter Loridon, bekende figuren die in het verleden ook al de televisie hebben ingeschakeld in hun queeste naar een partner en een manier om de vijftien minuten beroemdheid wat te rekken. Elke krijgt bij haar avontuur de hulp van Dominique Van Malder, die als presentator van ‘De Bachelorette’ zowat dezelfde rol heeft als Wim Opbrouck in ‘Bake-Off’: hij is het onverwachte gezicht dat af en toe een beetje poëzie en anarchie in het format moet stoppen, al zou het voor hem en dat format beter zijn dat hij in de volgende weken vaker aan het woord en geïnspireerder uit de hoek komt.

Het meeste plezier viel er in de eerste aflevering te rapen bij de vijftien heren die zich aan de voeten van Elke wierpen: uiterlijk waren die nogal inwisselbaar - een omschrijving als ‘die met een baard’ is hier even nuttig als tijdens een ledenvergadering van Al-Qaeda - maar er zaten toch enkele opvallende figuren tussen. Met voorop de Aalstenaar Michael, die zich had uitgedost als ‘voil janet’, inclusief schreeuwerige make-up en roze boa, en een kinderwagentje voortduwde richting het kasteel waar Elke stond te wachten. Michael had in de gespecialiseerde pers gelezen dat Elke op zoek was naar een grappige man, vertelde hij, ‘en ik denk dat dit wel humor is’. Dat klopt natuurlijk, al vinden ze dat vooral in Aalst en omstreken, maar Elke lachte beleefd en in de beelden van de kamer waarin de vrijgezellen na de kennismaking verzamelden en elkaar monsterden was Michael tenminste makkelijk te herkennen.

Michael, kandidaat de bachelorette Beeld VIER
Michael, kandidaat de bacheloretteBeeld VIER

Voor degenen die indruk wilden maken zonder zich als drag queen te verkleden was een cadeautje de aangewezen manier. De eerste gegadigde had een fles champagne en frambozen meegebracht en voegde er schalks aan toe dat ‘de slagroom nog op de slaapkamer ligt’, een tweede kandidaat had een flesje likeur uit eigen streek mee en een derde gaf Elke een bucket list die hij samen met haar wilde afwerken. De dappersten onder de deelnemers hadden een gedichtje geschreven: een man die Django heet en als osteopaat werkt in West-Vlaanderen had dat om onduidelijke redenen zelfs in het Engels gedaan en daarbij voor het gemak ‘you’ laten rijmen op ‘you’. Over zijn exotische voornaam vertelde Django later op de dag aan Elke dat de meeste mensen natuurlijk meteen denken aan de film van Quentin Tarantino, en dat hij ook weleens ‘unchained’ durft te zijn. Elke had, zo gaf ze toe, ‘Django Unchained’ spijtig genoeg nog nooit gezien en denkt nu dus wellicht dat het een komedie is over een man die tijdens een avondje uit alle remmen loslaat.

Eén kandidaat kon geheel stress- en cadeauloos op Elke afstappen, omdat hij haar al kent sinds lang voor de opnames van ‘De Bachelorette’ zijn begonnen en ook niet mee wil dingen naar haar hand: goede vriend Nikias had de taak gekregen om undercover te gaan in het groepje mannen, en te zien welke deelnemers het goed voorhebben met Elke en bij wie er ‘red flags’ - al dan niet in de vorm van een roze boa - te bespeuren zijn. Na een paar uur had Nikias zijn vizier al weinig verrassend op Jeffrey en Vincent gericht, twee macho’s met een blitse sportwagen die enkel nog duidelijker fout hadden kunnen zijn als ze ‘s ochtends geen kostuum hadden aangetrokken maar een rode vlag rond hun lichaam hadden gedrapeerd. Behalve dan voor Elke, want toen Nikias haar in hun eerste gesprek na de kennismakingsronde waarschuwde voor het duo vond zij dat erg verrassend: ‘Bij hen dacht ik net: Daar ga ik veel plezier mee hebben’, zo zei ze. Veiligheid en geborgenheid staan dan toch niet zo hoog op haar verlanglijstje.

Net voor de eerste roosceremonie, die zoals altijd in dit soort programma’s eindeloos leek te duren en waarin er uiteindelijk niet eens iemand naar huis werd gestuurd, vroeg Dominique aan Elke of ze ‘al vlinderlijke tintelingen had’. Die waren er nog niet , al hadden sommige mannen wel een betere eerste indruk nagelaten dan andere: zeker Django, die geen rode maar een witte roos kreeg en binnenkort 24 uur met Elke op date mag, bleek zich al een beetje in haar hart te hebben gewurmd. Het zal me benieuwen hoe dat verder evolueert, al hoop ik tegelijk dat het vervolg van ‘De Bachelorette’ toch voor wat meer tintelingen, vlinderlijke of andere, kan zorgen dan de eerste aflevering.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234