tv-tips'A Life on Our Planet'
Netflix en chill met David Attenborough: ‘Ik ben nog niet dood, en onze planeet ook niet’
Geen Huize Avondrood voor Sir David Attenborough: 's werelds beroemdste bioloog na Dirk Draulans komt op zijn 94ste nog eens aanzetten met een Netflix-film waarin hij terugblikt op zijn zeven decennia omspannende loopbaan, en vooruitkijkt naar een door de klimaatverandering op losse schroeven gezette toekomst.
DAVID ATTENBOROUGH «Ik herinner me het moment, ergens in de late jaren 60, dat ik voor het eerst in mijn leven een verbleekt koraalrif zag. Achteraf bekeken was dat het kantelpunt: sindsdien ben ik me alsmaar bewuster van de nefaste invloed van de mens op zijn omgeving. En nu, zoveel jaar later, vertel ik in ‘A Life on Our Planet’ hoe de grootste blunder die wij als mensheid ooit hebben begaan tot stand is gekomen. Maar ook hoe we het tij alsnog kunnen keren.»
- Is het dan al niet te laat?
ATTENBOROUGH «Ik durf te hopen van niet. Als ze daartoe de kans krijgt, weet de natuur zich opmerkelijk snel te herstellen. Dat heb ik met eigen ogen kunnen vaststellen toen ik in Costa Rica een weelderige jungle bezocht, op een plek waar amper 25 jaar geleden nog koeien graasden. Costa Rica is dan ook één van de weinige landen die het goeie voorbeeld geven: in 1948 schafte het zijn leger af, en besteedde het het vrijgekomen budget onder meer aan milieubescherming. Laat het tot voorbeeld strekken, zou ik tegen alle wereldleiders zeggen, want dit is onze laatste kans. Denk voor één keer eens niet aan de korte, maar aan de lange termijn.»
- Nobele woorden, maar wat zijn ze waard als 's werelds machtigste politicus, Donald Trump, ze achteloos in de wind slaat?
ATTENBOROUGH «Ik ben me er terdege van bewust dat meneer Trump niet vatbaar is voor rationele argumenten. Maar de Verenigde Staten zijn tot nader order een democratie: ik wend me dus liever tot de Amerikaanse kiezers, wier geesten hopelijk wel nog openstaan voor logica.
»Weet je, tot een jaar of tien geleden kon je de Amerikaanse zenders er niet van overtuigen om een documentaire uit te zenden als ze niet over roofdieren ging. Maar inmiddels is dat veranderd, niet alleen in Amerika maar wereldwijd. Het gevolg is dat veel mensen nu vrij goed geïnformeerd zijn over de natuur. Daar ben ik blij om.»
- 'A Life on Our Planet' voelt aan als een testament. Is dit uw laatste documentaire?
ATTENBOROUGH (lachje) «Gisteravond, rond een uur of tien, werd er op de deur geklopt. Mijn dochter, die in hetzelfde huis woont, deed open. Tot haar verbazing stond er een journalist van een gerespecteerde krant voor de deur die haar vroeg of het waar was wat hij had gehoord, dat David Attenborough dood was. Voor de goeie orde: ik ben niet dood, en ik ben evenmin van plan om met pensioen te gaan. Wat moet ik anders? In een hoek zitten mopperen? Geef mij een halve kans, en ik ben weg.»
A Life on Our Planet
Vanaf 4 oktober op Netflix