Never Have I Ever Beeld rv
Never Have I EverBeeld rv

televisie★★★★½

‘Never Have I Ever’ op Netflix is de deltavariant onder de tienerseries. Maar wel een stuk grappiger

‘Never Have I Ever’ is de Delta-variant onder de tienerseries: met Indiase roots en bijzonder aanstekelijk. Gelukkig is ze wel een stuk grappiger.

Stefaan Werbrouck

Even recapituleren voor de mensen die nog nooit van ‘Never Have I Ever’ hebben gehoord: Devi Vishwakumar is een Amerikaans tienermeisje van Indiase afkomst dat op haar middelbare school niet zozeer onpopulair als wel simpelweg onzichtbaar is. Ze wil komaf te maken met haar status als ‘Unfuckable Nerd’ en beslist - Devi heeft meer ambitie dan de gemiddelde politicus die met de klimaatverandering wordt geconfronteerd - om maar meteen achter de knapste, meest begeerlijke jongen uit haar klas aan te gaan: Paxton Hall-Yoshida. Terwijl ze die probeert te verleiden, groeit ze ook dichter toe naar Ben Gross, een onuitstaanbaar rijkeluiskind dat bij het begin van de reeks vooral Devi’s bloed lijkt te willen drinken maar gaandeweg interesse toont in andere lichaamssappen. Lang verhaal kort: tegen het einde van seizoen 1 en bij het begin van seizoen 2 heeft Devi twee potentiële vriendjes en omdat haar moeder van plan is om over enkele weken met haar gezin terug naar India te verhuizen, besluit het meisje om met beide jongens tegelijk te daten.

Het klinkt allemaal ondraaglijk licht voor iedereen die ouder is dan pakweg zestien, maar wie ‘Never Have I Never’ een eerlijke kans geeft, krijgt het net als Paxton en Ben moeilijk om niet te vallen voor de charme van Devi en haar serie. Het is verfrissend om te zien hoe moeiteloos divers de cast is, en de schrijvers slagen er ook in om personages die dicht bij een cliché aanleunen - de onzekere tiener, de populaire atleet, de computernerd - toch origineel te laten lijken. De reeks is bovendien ongemeen grappig: niet dat ze vol zit met gevatte oneliners of dat je om de paar seconden uit de zetel rolt van het lachen, de humor zit eerder in de manier waarop de personages met elkaar omgaan of in korte zijdelingse opmerkingen - zoals de directrice die wanneer Devi haar zegt dat scholieren hun hart niet zullen luchten bij ‘een boomer’ oprecht geschokt meedeelt dat ze ‘een trotse Gen X-er’ is. En natuurlijk is er - dat blijft een gouden vondst - de commentaarstem van tennislegende John McEnroe, die fungeert als Devi’s geweten maar die het ook niet kan laten om de gebeurtenissen af en toe te vergelijken met een of ander wapenfeit uit zijn rijkgevulde carrière.

Bovendien is ‘Never Have I Ever’ een stuk minder oppervlakkig dan het op het eerste gezicht lijkt. Enkele maanden voor het begin van het verhaal is Devi’s vader plotseling gestorven en ook al komt haar verdriet zelden expliciet in beeld, het is duidelijk dat het verlies een lange schaduw over haar leven werpt. Zeker in het tweede seizoen gedraagt Devi zich vaak nogal tactloos en gemeen, tegenover Ben en Paxton en zeker tegenover Aneesa, een nieuwe scholiere die net als Devi Indiase roots heeft en dus haar unieke plek op school dreigt in te nemen. Maar haar foute acties en beslissingen zijn niet alleen typisch voor het egocentrisme dat tijdens de puberteit de kop kan opsteken, ze komen ook voort uit het grote gemis: niet voor niets is haar reddingsboei tijdens de vele lastige momenten telkens weer de voicemail die haar vader vlak voor zijn dood op haar telefoon heeft ingesproken. ‘Never Have I Ever’ is kortom ook in het tweede seizoen even ontroerend als grappig, en zeker een van de knapste, best geschreven tienerseries die er momenteel te vinden zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234