null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

tv-tip'Plakshot'

Nieuwe satire op zondagavond: ‘Luc Haekens is mijn Belgische evenbeeld’

Na ‘Van Kooten en De Bie’, ‘Jiskefet’ en ‘Zondag met Lubach’ komt de VPRO met een nieuw satirisch programma op zondagavond: ‘Plakshot’. Presentator is Roel Maalderink, die in Nederland bekend werd met zijn onlineprogramma ‘Voxpop’ – dat, zoals de naam al doet vermoeden, draait om ludieke straatinterviews. De inspiratie kwam uit die eindeloos nietszeggende gesprekken die u avond na avond voorgeschoteld worden in ‘Het journaal’.

Joris Bellwinkel

ROEL MAALDERINK «Ik vond die voxpops al lang een ontzettend raar fenomeen. Dat willekeurige mensen op straat onvoorbereid een vraag beantwoorden als: ‘En wat moet er nu gebeuren met Afghanistan?’ Ik ga óók straatinterviews doen, dacht ik, om te kijken hoe absurd ik ze kan maken.»

HUMO Ben je bekend met het werk van Luc Haekens in ‘De ideale wereld’?

MAALDERINK «Ik bekijk zijn reportages graag, ja. Hij is een beetje mijn Belgische evenbeeld. We hebben allebei een onderkoelde manier van interviewen, waarbij we serieus blijven als mensen vreemde dingen zeggen, niet te snel reageren en het oordeel vooral aan de kijker laten. Mijn straatinterviews zijn misschien nog iets maatschappelijker getint, Luc durft verder te gaan in het volledig absurde. Hij laat het soms echt totaal ontsporen.»

HUMO Die clip waarin jij de laatste linkse kiezers van Nederland probeert te vangen met een avocado aan een touwtje was anders ook behoorlijk absurd.

MAALDERINK «Zoiets is natuurlijk ontzettend vergezocht, maar het levert wel grappige beelden op. Ter afwisseling probeer ik soms een stukje verborgen camera tussen de straatinterviews te stoppen. Dat gaan we ook in het nieuwe programma doen.»

HUMO Wat kunnen we zondag precies verwachten?

MAALDERINK «De helft van ‘Plakshot’ bestaat uit korte filmpjes, waaronder dus die straatinterviews en verborgencamerastukjes, maar ook parodieën en videomontages. In de andere helft word ik gefilmd in mijn eigen woonkamer, waar ik woon met mijn broer Jos. Daar bespreek ik de actualiteit en de werking van de media. Ik ga niet met het vingertje wijzen, maar wel de rare processen uitlichten.»

HUMO Welke rare dingen zie je dan zoal gebeuren in de media?

MAALDERINK «In een Nederlandse talkshow zat een tijdje geleden een professor gespecialiseerd in kankeronderzoek tegenover de uitbater van een zonnestudio. Ze gingen in discussie over de vraag: is een zonnebank schadelijk? Dat veroorzaakt een zogenoemde false balance, waarbij je als kijker het idee krijgt: twee mensen met kennis van zaken aan tafel, dus de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Wat in dat geval absoluut niet zo was.

»Het schijnt ook wel een beetje een Nederlands ding te zijn, volstrekt willekeurige mensen tegenover elkaar zetten. Hoe zit dat in België: schuiven er bij jullie niet vooral mensen met verstand van zaken aan in talkshows?»

HUMO Tijd voor een Vlaamse versie van ‘Plakshot’!

‘Plakshot’, NPO 3, zondag 17 oktober, 21.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234