null Beeld © VRT
Beeld © VRT

kijktip

Nog meer ‘Zorgen voor mama’: ‘Talloze mensen hebben geen warm water meer’

‘Geld is beter dan armoede,’ wist Woody Allen. ‘Al was het maar om financiële redenen.’ Ter zake: omdat het eerste seizoen van het vaak schrijnende ‘Zorgen voor mama’ niet heeft kunnen bewerkstelligen dat geen enkele Vlaamse moeder nog in armoede leeft, start Eén maandag met een tweede reeks. Voormalig K3-lid Kristel Verbeke, opnieuw bijgestaan door coaches Hans Bonte en Claudia Di Vaio, volgt daarin niet zes, maar vier moeders.

Noud Jansen

KRISTEL VERBEKE «Door ons te beperken tot vier mama’s leer je ze nog beter kennen. Zo wordt wat ik de ‘binnenkant’ van armoede noem nog duidelijker zichtbaar. Het schuldgevoel dat een mama overvalt wanneer ze haar kind een fruitabonnement op school moet ontzeggen, omdat er simpelweg geen 7 euro meer af kan, valt echt niet te onderschatten. Eén van de mama’s die we volgen, gaat er op een gegeven moment zelfs aan onderdoor.»

LEES OOK:

De moeders uit het eerste seizoen van ‘Zorgen voor mama’: ‘Soms vind ik envelopjes met geld in mijn brievenbus, zonder naam. Ik schaam mij daarvoor’

HUMO Het zal er sinds de opnames niet beter op zijn geworden.

VERBEKE «Nee, inderdaad. De laatste opnames dateren van februari, dus nog grotendeels vóór de ellende waar we nu in zitten. Toen al ging de helft van de inkomsten van Erika, een jonge moeder uit Deurne, op aan huur. Als je alleen al kijkt naar de fors gestegen energie- en supermarktprijzen, dan besef je dat het voor haar ondoenbaar is geworden om nog van de andere helft te kunnen leven. En zo zitten véél mensen op dit moment in de problemen, dat wordt te weinig beseft.»

HUMO Denk je?

VERBEKE «Ja! Als je het mij vraagt, zou er in de televisiejournaals iedere avond aandacht moeten worden besteed aan het feit dat talloze Belgen geen warm water meer hebben, en iedere dag met een lege koelkast geconfronteerd worden. Er zijn structurele veranderingen nodig, denk ik. Niet over een jaar, maar nú. Als jij als ouder de schoolrekeningen van je kind niet betaalt, krijgt dat kind op zijn 18de de schuld gepresenteerd. Zoiets kan toch opgelost worden?

»Enfin, ik besef heel goed dat ik geen expert ben op het vlak van armoede: ik ben een zangeres die ook nog wat geacteerd heeft. Maar bij anderen mis ik de verontwaardiging die ik zelf voel.»

HUMO Je bent wel een ervaringsdeskundige.

VERBEKE «Dat zeker, ja.»

HUMO Wat vond je het moeilijkste aspect aan opgroeien in armoede?

VERBEKE «Dat geld, of het gebrek eraan, al zo snel zo centraal stond in mijn leven. Als kind wil je vooral kind zijn, maar dat was in mijn geval lastig: al heel vroeg kreeg ik de problemen van volwassenen op mijn bord. Mijn dochters van 15 en 17 hebben wat dat betreft een heel ander leven: ze krijgen wel elke week zakgeld waarmee ze keuzes moeten maken, maar geldzorgen hebben ze nooit gekend.»

HUMO Is dit tweede seizoen van ‘Zorgen voor mama’ het laatste?

VERBEKE «Eigenlijk zou ik willen zeggen: laten we hopen dat dit de laatste keer is dat we überhaupt iets rond armoede moeten doen, omdat het probleem van de baan is. (Grinnikt) Nu nog een mooie regenboog erbij tekenen, en het kan zo in Zonnekind.»

‘Zorgen voor mama’

Eén, maandag 16 mei, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234