null Beeld CARLA OSET/NETFLIX
Beeld CARLA OSET/NETFLIX

lumineuze lijst

Nog niet uitgeroofd: 7 series om te bekijken na ‘La Casa de Papel’

Na vijf seizoenen kwam er afgelopen week een definitief einde aan de Netflix hitreeks ‘La Casa de Papel’. Heeft u eindelijk tijd om een van deze andere series vol sympathieke overvallers, uitzinnige kraken en brute berovingen te bekijken.

Redactie

‘‘The Pier - El Embarcadero’ (MyLum.tv)

'The Pier' Beeld Netflix
'The Pier'Beeld Netflix

Spaanse thrillerserie uit 2019 die net als ‘La Casa de Papel’ bedacht is door Álex Pina en waarin Álvaro ‘El Profesor’ Morte een hoofdrol heeft. Verwacht van ‘El Embarcadero’ - oftewel ‘The Pier’ - echter geen Dali-maskers, wilde schietpartijen of ingewikkelde plannetjes, wél mysterie, oprechte emoties en diepgewortelde tragedie. Morte speelt Oscar, een getrouwde man van middelbare leeftijd die er al jaren een minnares en dus een dubbelleven op na houdt. Als zijn lichaam bij de start van de reeks dood terug wordt gevonden in een natuurgebied, komen al zijn geheimen uit en moeten de twee vrouwen die hij achterlaat een manier vinden om met het verlies en hun woede om te gaan. Ondertussen graaft ook de politie in het verleden van Oscar, want wat eerst een zelfdoding leek, zou misschien een afrekening kunnen zijn.

‘Sky Rojo’ (Netflix) ★★★½☆

Sky Rojo Beeld Netflix
Sky RojoBeeld Netflix

De rode overalls zijn ingeruild voor korte rokjes en glimmende push-ups en in plaats van de donkere krochten van een of andere bank krijg je de zonovergoten woestijn van Tenerife. Maar ‘Sky Rojo’, de reeks van ‘La casa de papel’-bedenker Álex Pina, bevat voor de rest wel dezelfde cocktail van uitzinnige personages en denderende actie als haar voorganger. Alleen zit de mix dit keer sterker in elkaar. Tarantino meets Rodriguez op de Canarische Eilanden.

‘De kraak’ (Streamz) ★★★☆☆

Gene Bervoets in 'De Kraak' op Streamz Beeld Streamz
Gene Bervoets in 'De Kraak' op StreamzBeeld Streamz

Met onze excuses aan Kris Peeters: als ‘De kraak’ de Vlaamse ‘Ocean’s Eleven’ is, dan is Gene Bervoets de Vlaamse George Clooney. In de nieuwe Vlaamse serie speelt Bervoets de professionele oplichter Alidor Van Praet, die na een celstraf zijn boevenbende bijeenroept en – met de hulp van Tijmen Govaerts als de aardige computernerd Jeremy – de grootste bankroof aller tijden op touw zet.

‘Heist’ (Netflix) ★★★☆☆

'Heist' Beeld Netflix
'Heist'Beeld Netflix

De drie verhalen die centraal staan in de documentairereeks ‘Heist’ draaien allemaal om doodnormale mensen die om uiteenlopende redenen (geldnood, verliefdheid, een buitenkansje) besluiten om een grote slag te slaan. Wat ‘Heist’ interessant maakt, is de openheid van deze mensen over de misstappen die ze hebben begaan. De gekozen vertelvorm werkt echter minder goed: de interviews met betrokkenen worden vergezeld door nagespeelde scènes, die het gevoel geven dat je naar een gedateerde politieserie kijkt, in plaats van naar een documentaire. Sterker nog, zelfs in de interviews is niet altijd duidelijk wat echt is en wat niet.

‘Lupin’ (Netflix) ★★★★☆

Lupin Beeld Netflix
LupinBeeld Netflix

Aangezien series als ‘Perry Mason’ of ‘Young Wallander’ waren tegengevallen, werden we niet meteen warm van het nieuws dat Netflix een reeks zou brengen rond Arsène Lupin, de galante dief uit de romans van de Franse schrijver Maurice Leblanc. Maar kijk, ‘Lupin’ slaagt er zowaar in een originele draai te geven aan de ruim honderd jaar oude verhalen. Omar Sy (‘Intouchables’) speelt Assane Diop, een man van Senegalese afkomst die als kind zijn vader verloor toen die onterecht van diefstal werd beschuldigd en zichzelf van het leven beroofde. De volwassen Assane begint een wraakactie tegen diegenen die zijn vader de dood injoegen en haalt zijn inspiratie uit een boek dat hij als jongetje cadeau kreeg, ‘Arsène Lupin’. Het resultaat is een reeks vol spektakel, inclusief een groots opgezette diamantroof in het Louvre, maar ook met een maatschappijkritisch kantje, aangezien we het moderne Frankrijk zien door de ogen van een zwarte migrant. Ook in het tweede deel, dat begint in het Normandische kuststadje Etrétat en verder gaat in de catacomben onder Parijs, brengt ‘Lupin’ weer superieur entertainment vol verrassende wendingen, plannetjes die perfect in elkaar zitten en een immer charmante hoofdrolspeler Omar Sy. Grote kunst met veel diepgang is dit niet, wel oerdegelijk vakmanschap.

‘El robo del siglo’ (Netflix) ★★★★☆

'The Great Heist' Beeld Netflix
'The Great Heist'Beeld Netflix

Op 16 oktober 1994 raken tien mannen binnen in de Bank of the Republic, de centrale bank van Colombia in de stad Valledupar, onder het voorwendsel dat ze aan de airconditioning in het gebouw moesten werken. Ze drongen de kluis binnen en wandelden 21 uur later, zonder dat iemand hen in die tijd had opgemerkt, buiten met bijna 25 miljoen peso – ongeveer 30 miljoen euro – in niet eerder gebruikte bankbiljetten. De overval, die in Colombia bekendstaat als El Robo del Siglo, joeg een schokgolf door het land en zorgde ervoor dat iedereen in en rond Valledupar werd ingeschakeld om aan de hand van de serienummers naar gestolen biljetten te zoeken. Een kwarteeuw later werd de misdaad verfilmd in de uitstekende zesdelige reeks ‘The Great Heist’.

‘Evil Genius’ (Netflix)

Evil Genius Beeld Netflix
Evil GeniusBeeld Netflix

De ondertitel van deze miniserie – ‘The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist’ – vat de aantrekkingskracht van ‘Evil Genius’ het best samen. De reeks is niet even baanbrekend of diepgravend als ‘Making a Murderer’ of andere true crime-series, maar ze reconstrueert wel één van de vreemdste misdaden die ooit in een documentaire zijn gegoten. In de zomer van 2003 wandelt even voor half drie ’s middags Brian Wells binnen in een bank in de Amerikaanse stad Eerie. Rond zijn nek zit een bom en op een briefje dat Wells aan de bankbediende geeft staat dat die zal ontploffen als hij geen 250.000 dollar meekrijgt. Uiteindelijk geeft de bediende hem een zak met 8.000 dollar mee, maar als Wells door de politie op straat tegengehouden wordt, ontploft de bom. De reconstructie van het hele gebeuren is al bloedstollend, maar als de FBI de zaak begint uit te spitten, wordt het alleen maar vreemder: volgens de rechercheurs zouden enkele criminelen Wells met een nekbom naar de bank hebben gestuurd, maar zat de man wel mee in het complot.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234