WandaVision Beeld Marvel Studios
WandaVisionBeeld Marvel Studios

Streamingtips

Nu de catalogus een pak groter is geworden: dit zijn de allerbeste series op Disney+

Disney+ heeft voortaan meer te bieden dan Simba, Yoda en Captain America: nu Star, de catalogus die zich meer op volwassenen richt, erbij gekomen is, lopen er bij de streamingdienst ook zombies, vampiers, superspionnen, astronauten en nietsontziende motorbendes rond. Een selectie van de allerbeste series op Disney+.

24

De serie die de wereld leerde bingewatchen. De spionagereeks was in 2001 een van de eerste op de grote, commerciële netten met een doorlopende verhaallijn: een doorbraak, zo zou de toekomst uitwijzen. De getormenteerde geheime agent Jack Bauer mocht de wereld negen seizoenen lang in real time redden, met – spoiler voor de enkelingen die deze reeks nog niet hebben gezien – verrader Nina Myers als de ultieme tegenstander. Plotwendingen troef!

24 Beeld IMDB
24Beeld IMDB

American Horror Story

Met de komst van de voor volwassenen bedoelde catalogus Star heeft Disney+ ook een kinderslot aan de streamingdienst toegevoegd. Wie ooit nagelbijtend een aflevering van ‘American Horror Story’ heeft uitgezeten, begrijpt waarom. ‘AHS’ is een anthologieserie, waarbij elk seizoen zich op een andere lugubere locatie – een gekkenhuis, een sekte, een behekst hotel.. – afspeelt. Van Ryan Murphy, tevens de maker van de uitstekende Netflix-reeks ‘American Crime Story’. Niet voor doetjes!

American Horror Story Beeld IMDB
American Horror StoryBeeld IMDB

Buffy the Vampire Slayer

Een knappe blondine botst op een donkere gestalte in een verlaten steegje en maakt – geheel tégen de regels van griezelfilms – het wezen koelbloedig af. ‘Buffy the Vampire Slayer’ uit 1997 mixte horror met humor en bewees dat de tienersoap een geschikte setting is voor moord en mysterie – ‘The Vampire Diaries’, ‘Riverdale’ en ‘Pretty Little Liars’ zijn showrunner Joss Whedon (‘Firefly’, ‘The Avengers’) hun eeuwige dankbaarheid verschuldigd. Sommige grapjes en special effects zijn gedateerd, maar de dialogen en verhaallijnen blijven na al die jaren overeind. ‘Ik heb eerst ‘Buffy’ bekeken vooraleer ik zelf ook maar één aflevering maakte,’ aldus Shonda Rhimes, wier ‘Grey’s Anatomy’ en ‘Scandal’ ook op Disney + staan, ‘Die show bewees wat televisie zoal kon doen.’ Whedon zelf is ondertussen wel onder vuur komen te liggen vanwege zijn autoritaire gedrag op de set, maar de reeks zelf staat nog altijd als een huis.

Buffy The Vampire Slayer Beeld IMDB
Buffy The Vampire SlayerBeeld IMDB

Firefly

Captain Mal en zijn dievenbende konden slechts 14 afleveringen lang intergalactische avonturen beleven vooraleer de stekker uit deze nochtans fenomenale serie werd getrokken. De sci-fi-reeks uit 2003 groeide desondanks uit tot een culthit, met een onwaarschijnlijk hoge IMDb-score van 9.0 op 10 als gevolg. Bedenker Joss Whedon had al een serieuze impact op de popcultuur gehad met ‘Buffy the Vampire Slayer’ en zou een decennium later met de baanbrekende superheldenfilm ‘The Avengers’ komen, maar volgens sommigen piekte hij met ‘Firefly’. ‘Jouw afwezigheid zou een gapend gat in mijn leven achterlaten,’ zegt Sheldon Cooper aan een vriend in ‘The Big Bang Theory’. ‘Een beetje zoals toen ‘Firefly’ werd geannuleerd, alleen niet zo erg.’

Firefly Beeld IMDB
FireflyBeeld IMDB

Gravity Falls

‘Gravity Falls’ is de ‘Twin Peaks’ van de animatiereeksen. Mabel en haar broer spenderen de zomervakantie bij oom Stan in Gravity Falls, Oregon, waar irritante kabouters, bodemloze putten en tijdreizende varkentjes opduiken. Er schórt duidelijk iets aan dit bosdorpje en dat intrigerende mysterie wordt gedurende twee seizoenen met verve uitgediept. ‘Gravity Falls’ is zo’n zeldzame show die je opzet voor je kinderen maar waarnaar je zelf met plezier meekijkt.

Gravity Falls Beeld Getty Images
Gravity FallsBeeld Getty Images

Lost

Een vliegtuig stort neer op een eiland dat alleen op het éérste zicht verlaten lijkt. Jack, Kate, Sawyer, Hurley en de overige overlevenden moeten het al gauw opnemen tegen duistere krachten, waaronder een moordend rookmonster en de minstens even angstaanjagende eilandbewoner Ben Linus. In 2004 werd ‘Lost’ in een mum van tijd de populairste serie ter wereld. Gaandeweg werd de reeks steeds onbegrijpelijker en het einde was teleurstellend, maar desondanks blijft ‘Lost’ een revolutionaire en bij momenten briljante mysteriethriller.

Lost Beeld Getty Images
LostBeeld Getty Images

O.J.: Made In America

De rechtszaak tegen de beroemde sporter O.J. Simpson spreekt 25 jaar na datum nog steeds tot de verbeelding. In 2016 verscheen reeds de geweldige miniserie ‘American Crime Story: The People vs O.J. Simpson’ op Netflix en in 2017 won deze vijfdelige true crime-reeks de Oscar voor beste documentaire in 2017. ‘O.J.: Made In America’ vertelt dan ook het onwaarschijnlijke verhaal van O.J. Simpson en diens vermoorde ex Nicole Brown en fileert onderwijl het moderne Amerika. ‘O.J.: Made In America’ schittert op de derde plaats in Humo’s top 50 beste true crime-titels.

O.J. Simpson Beeld Sam Mircovich
O.J. SimpsonBeeld Sam Mircovich

Scandal

Naar wie stapt de president van Amerika wanneer een stagiaire beweert dat hij haar heeft bezwangerd? Wie kan geruchten van corruptie tijdens de verkiezingen doen verdwijnen? Olivia Pope (Kerry Washington) en haar team zijn gespecialiseerd in het voorkomen van politieke schandalen, waarvan er blijkbaar véél zijn in het Witte Huis. ‘Scandal’ komt uit de koker van Shonda Rhimes, die reeds het hondspopulaire ‘Grey’s Anatomy’ (ook op Disney+) afleverde. Toegegeven: het niveau zakt elke jaargang, maar fans van ’24’, ‘House Of Cards’, ‘Homeland’ en ‘Designated Survivor’ zullen van de eerste vijf seizoenen smullen.

Scandal Beeld IMDB
ScandalBeeld IMDB

Scrubs

‘Scrubs’ zet elk cliché uit ziekenhuisseries ‘E.R.’ en ‘Grey’s Anatomy’ vakkundig op z’n kop. Rebels, clever, hilarisch en op het randje van het absurde, en bovendien met straffe gastacteurs zoals Ryan Reynolds, goochelaar David Copperfield, rapper Common, Matthew ‘Chandler’ Perry én Courteney ‘Monica’ Cox. Fans zullen u vertellen dat alle acht seizoenen van ‘Scrubs’ onfeilbaar grappig zijn en ontkennen daarbij het bestaan van het universeel gehate negende seizoen. Voor liefhebbers van ‘Community’ en ‘Brooklyn Nine-Nine’. Jambalaya!

Scrubs Beeld NBCU
ScrubsBeeld NBCU

Solar Opposites

Van de nieuwe reeksen die Disney+ onder de vlag Star lanceert is ‘Solar Opposites’ de beste. De serie is een getekende sitcom over enkele buitenaardse wezens die zich na een crash met hun ruimteschip moeten proberen te integreren in een stadje in het Amerikaanse binnenland, en werd bedacht door Justin Roiland, een van de breinen achter het heerlijk geschifte ‘Rick & Morty’.

Sons of Anarchy

In het Californische stadje Charming zwaait de motorbende Sons of Anarchy de plak. Hun garage dient als dekmantel voor een lucratief wapenhandeltje, terwijl de lokale sheriffs zich gewillig laten omkopen. De reumatische leider Clay Morrow heeft echter met rivaliserende bendes én zijn dwarse stiefzoon Jax af te rekenen. Zeven seizoenen, álle zeven goed: ‘Sons of Anarchy’ ligt tussen ‘The Sopranos’ en ‘Peaky Blinders’.

Sons of Anarchy Beeld IMDB
Sons of AnarchyBeeld IMDB

Terriers

Eén seizoen: meer had de donkere, komische crimireeks ‘Terriers’ niet nodig om cultstatus te bereiken. De voormalige politieagent slash alcoholist Hank Dolworth runt er samen met delinquent Britt Pollack een detectivekantoor. Het zijn echter niet de misdaadzaken die centraal staan in ‘Terriers’, wél de antihelden en hun cynische blik op de wereld. Shawn Ryan, bedenker van ‘The Shield’, en Ted Griffin, schrijver van ‘Ocean’s Eleven’ en ‘The Shield’ leverden met ‘Terriers’ in 2010 een voorloper op ‘True Detective’ en ‘Fargo’ af

Terriers Beeld IMDB
TerriersBeeld IMDB

The Mandalorian

‘The Mandalorian’ speelt zich af in het ‘Star Wars’-universum maar voelt eerder als een western dan een ruimte-epos aan. Pedro Pascal speelt er een huurling met een hart die zorgt voor een klein, groen wezentje met dyslexie. Klinkt herkenbaar? De onthulling van Baby Yoda ging viraal en zette Disney+ definitief op de kaart gezet als geduchte televisieproducent.

The Mandalorian Beeld IMDB
The MandalorianBeeld IMDB

The Right Stuff

In 1959 kregen zeven Amerikanen de opdracht het onmogelijke te doen: de aardbol verlaten, en liefst éérder dan de Russen. Disney’s historische drama ‘The Right Stuff’ verfilmt de zware training en onderlinge rivaliteit van de destijds beroemde Mercury 7. De reeks is niet zo straf als Philip Kaufmans gelijknamige film uit 1983, maar het laat de nieuwe generatie wel op een knappe manier kennismaken met zeven doorsnee mannen die wereldwijd als helden werden ontvangen.

The Right Stuff Beeld IMDB
The Right StuffBeeld IMDB

The Simpsons

Homer Simpson en z’n kroost behoeven geen introductie: de tekenfilmreeks domineert al meer dan 30 jaar het televisiescherm en werd door Humo tot de vierde beste serie aller tijden uitgeroepen. In plaats van een uitweiding over de culturele impact van Matt Groening en zijn gele figuurtjes, krijgt u onze vijf favoriete afleveringen voorgeschoteld: ‘Who Shot Mr. Burns’, ‘Homer The Great’, ‘You Only Move Twice’, ‘Homer’s Enemy’ en ‘Marge vs. the Monorail’. Toptip: ook ‘Futurama’ en ‘Family Guy’ staan op Disney +.

The Simpsons Beeld IMDB
The SimpsonsBeeld IMDB

The Walking Dead

Je moet het maar meemaken: ontwaken uit een coma en ontdekken dat je moederziel alleen bent, omdat de doden al het ziekenhuispersoneel hebben opgevreten. Sheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) vlucht in zijn operatieschort, zoekt zijn gezin en wordt onderwijl verkozen tot leider van een groep overlevenden. Samen nemen zij het op tegen megalomane dictators, kannibalen en sekten: het wil wat zeggen dat bloeddorstige zombies níét het grootste gevaar vormen in ‘The Walking Dead’. De reeks is trouwens het volhouden waard: ‘The Calm Before’ aan het einde van het negende seizoen is misschien wel de beste aflevering van de langlopende franchise.

The Walking Dead Beeld IMDB
The Walking DeadBeeld IMDB

The X-Files

Weinig series zo legendarisch als ‘The X-Files’, weinig duo’s zo iconisch als FBI-agenten Mulder & Scully, die het met evenveel ratio als geloof opnamen tegen groene mannetjes, boosaardige regeringscomplotten en sinistere kankermannen. Deze immens populaire science fiction-reeks ging in 1993 van start: in televisieland is dat een eeuwigheid geleden, al is de impact van ‘The X-Files’ tot vandaag voelbaar. Fwiet-fwiet-fwiet-fwiet-fwíet-fwiet!

The X-Files Beeld Getty Images
The X-FilesBeeld Getty Images

WandaVision

Een pluim voor lef! ‘WandaVision’, de allereerste Marvel-reeks van Disney+, lijkt namelijk nauwelijks op de populaire superheldenfilms. ‘WandaVision’ volgt het alledaagse leventje van Wanda ‘Scarlet Witch’ Maximoff (Elizabeth Olsen) en haar echtgenoot, de synthetische androïde Vision (Paul Bettany). Zij lijken vast te zitten in een alternatief universum dat bijzonder goed lijkt op oude sitcoms zoals ‘I Love Lucy’ en ‘The Brady Bunch’. Zien wij slechts een hersenspinsel van Wanda of Vision? Is dit een sociaal experiment à la ‘The Truman Show’? Of hebben de makers simpelweg enkele sneetjes spacecake verorberd? Onze Man was alleszins onder de indruk: ‘Dit is de creatiefste, meest verrassende en precieuze tv-serie op Disney+.’

null Beeld Marvel
Beeld Marvel

Ook te vinden op Disney+: ‘Big Sky’, ‘Blackish’, ‘Desperate Housewives’, ‘Family Guy’, ‘Futurama’, ‘Glee’, ‘Grey’s Anatomy’, ‘How I Met Your Mother’, ‘Modern Family’ en ‘Revenge’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234