Piers Morgan, die Meghan Markle ‘Prinses Pinokkio’ noemde. Beeld Reuters
Piers Morgan, die Meghan Markle ‘Prinses Pinokkio’ noemde.Beeld Reuters

Tv-rel

Nu is Piers Morgan écht te ver gegaan met zijn grappen over Meghan Markle

Piers Morgan stapt per direct op als presentator bij het Britse ITV. Zijn grappen over Meghan Markle werden niet langer getolereerd.

Romana Abels

De 55-jarige Piers Morgan is niet veranderd, de wereld wel. Jarenlang vonden veel mensen het grappig dat de televisiepresentator onbehouwen, politiek incorrecte grappen maakte op de Britse televisie. Hilarisch vonden velen het dat hij Meghan Markle op de hak nam, een in zijn ogen verwend nest dat nimmer tevreden zou zijn.

Maar die tijd is voorbij. Piers Morgan zei op tv dat hij er geen jota van gelooft dat Markle in psychische nood kwam, en hij kon zijn biezen pakken. De presentator koos er na een indringend gesprek met zijn werkgever ITV voor om Goodmorning Britain niet langer te presenteren. ‘Ik ga ervandoor om meer tijd door te brengen met mijn meningen’, schreef hij op Twitter.

Klachtenteller: 41.000

‘Prinses Pinokkio’ zei hij over Markle, nadat zij in een interview met Oprah Winfrey had gezegd dat ze in psychische problemen was geraakt. Na haar huwelijk met prins Harry dacht ze dat een deel van de koninklijke familie en het bijbehorend ambtelijk apparaat haar niet moest.

Die opmerking werd Morgan niet in dank afgenomen. Waar andere keren een paar duizend klachten over hem binnenkwamen, zoals toen hij in een interview een transgender persoon voortdurend ‘de voormalige man’ noemde, liep de klachtenteller dit keer op tot 41.000.

De Britse mediawaakhond kondigde aan een onderzoek in te stellen en Markle zelf beklaagde zich bij ITV. Ook kreeg Morgan dinsdagochtend in de uitzending stevige kritiek van de weerman, waarop hij de studio uit beende. De tv-zender kondigde daarna aan ‘een stevig gesprek’ met de presentator te gaan voeren. Even later kwam er een verklaring over Morgans vertrek. Met zijn tweet maakte de presentator duidelijk dat het niet zijn eigen keuze was.

‘Roekeloos, arrogant, kwaadaardig en onaangenaam’

Morgan nam Markle al eerder op de korrel. Behalve een verwend nest vindt hij haar ook een manipulator die het Britse koningshuis te gronde richt en prins Harry meesleurt. Iedere suggestie dat Markle ten paleize met racisme te maken kreeg, noemde hij al ‘belachelijk’.

Morgan heeft altijd ontkend dat zijn strenge commentaren op Markle iets te maken hebben met het feit dat hij ooit een oogje op haar had. Ze hebben zelfs een keer afgesproken om wat te drinken. “Na afloop zette ik haar in een taxi”, vertelde hij daarover op televisie. “Die taxi bleek haar naar een feestje te brengen waar ze prins Harry ontmoette. Ik heb nooit meer iets van haar vernomen.”

De zelf toch niet al te subtiele voormalige Amerikaanse president Donald Trump noemde Morgan ooit ‘roekeloos, arrogant, kwaadaardig en onaangenaam’, al waren dat uit zijn mond eerder complimenten, want Trump riep hem in 2008 uit tot zijn beste leerling in de Amerikaanse televisieserie The Apprentice.

Morgan werd op 29-jarige leeftijd, mede dankzij zijn onnoemelijk grote mond, hoofdredacteur van News of the World en later van de Daily Mirror, boulevardbladen die hij beide na de nodige schandalen weer verliet. Wellicht is de wereld nu wel zo veranderd, dat Morgan met zijn meningen aan de zijlijn blijft staan.

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234