null Beeld © VRT - Jokko
Beeld © VRT - Jokko

TV-tip'2020: Het Nieuwe Normaal'

Omzien met Martine Tanghe: ‘Op kousenvoeten’

Traditiegetrouw schotelt Eén ons tussen de kroketten en de cava door een jaaroverzicht voor. Dat is in 2020 niet anders, en Yves Ponnette van de nieuwsdienst had de eer om alle beelden van het afgelopen jaar te doorploegen en het kaf van corona te scheiden.

Talitha Dehaene

YVES PONNETTE «Het was niet eenvoudig. We hadden enorm veel materiaal, maar er was veel van hetzelfde: maandenlang waren er journaals waarin het alléén maar over corona ging. Tijdens de eerste lockdown zaten we ’s avonds massaal aan het scherm gekluisterd om naar de virologen te luisteren, maar die informatie is nu gedateerd. Veel beelden hebben ook niet meer dezelfde emotionele lading. In februari keken we met grote ogen naar de chaos in Italië, enkele weken later maakten we die zelf mee.»

HUMO Is het gelukt om ook iets positiefs in dit gitzwarte jaar te vinden?

PONNETTE «Er waren heel wat mooie momenten. De titel van het boek van Rutger Bregman kun je ook op 2020 kleven: de meeste mensen deugen, en ze doen ongelofelijk veel moeite om zich verantwoordelijk te gedragen. We hebben dit jaar veel over onszelf geleerd. De insteek van het jaaroverzicht is daarom niet het virus, maar wat het met de mens heeft gedaan.

»We spelen met de twee ladingen van het woord ‘normaal’. Er is het statistische normaal, zoals een mondmasker dat nu is, maar er is ook het normatieve normaal: wat je zélf wilt dat het is. Daar wringt het bij veel mensen. Er zit een beeld tussen van twee oudere Italianen die elkaar knuffelen met plastic pakken aan: dat zegt alles.»

HUMO Wat sprong er voor jou uit?

PONNETTE «De dood van George Floyd en de beweging die daarop is ontstaan, en die we tot in ons land voelden. Het was wellicht geen toeval dat koning Filip in juli formeel excuses aanbood voor de wandaden in onze voormalige kolonies. Het Ketnetprogramma ‘Karrewiet’ bracht ook een ontroerend item over kinderarmoede dat me deed beseffen dat wij als nieuwsmakers nog te vaak naar onze eigen klasse kijken. In de voorbije zomer hadden we het over staycations en de stijgende verkoop van zwembaden, terwijl sommigen met moeite een brood kunnen kopen. En Martine Tanghe, die de commentaarstem inspreekt, wilde er absoluut Salwa in. Dat is een 3-jarig Syrisch meisje dat van haar vader had geleerd dat ze bij een bombardement moest schaterlachen: zo kon ze met de gruwel van de oorlog omgaan.»

HUMO Was Martine Tanghe moeilijk te overtuigen om een maand na haar afscheid al terug te keren naar de VRT?

PONNETTE «Ik ben het haar op kousenvoeten gaan vragen, maar ik wilde haar er hoe dan ook bij. Niemand kan zo goed informatie met menselijkheid combineren als zij en dat vat exact het voorbije jaar samen: een overvloed aan informatie, maar ook heel wat emoties. Ik denk dat iedereen in 2020 weleens de grond onder zijn voeten heeft voelen wegzinken.

»Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het nieuws over het leven van ieder van ons ging. Niemand kon aan de impact van de pandemie ontsnappen. De Vlamingen hebben nu de luxe dat Martine voor één keer hun persoonlijke levensverhaal van het afgelopen jaar zal vertellen. En geef toe, niemand kan dat zo mooi als zij.»

‘2020: het nieuwe normaal’, Eén, maandag 28 december, 20.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234