Onderzoeksrechters; seizoen 1 vanaf dinsdag 3 maart bij VTM. Op de foto: Philippe Van Linthout, onderzoeksrechter in Mechelen. Beeld Onderzoeksrechters
Onderzoeksrechters; seizoen 1 vanaf dinsdag 3 maart bij VTM. Op de foto: Philippe Van Linthout, onderzoeksrechter in Mechelen.Beeld Onderzoeksrechters

'Onderzoeksrechters'

'Onderzoeksrechters' onder de loep: 'In de zaak-Van Espen hebben we goed gewerkt'

Het kabinet van een onderzoeksrechter is zoals de darkroom in een gaybar: ik had niet de afgetekende ambitie om er ooit te belanden, en dus maar een vaag idee van wat er zich afspeelde. Tot nu! De interessante VTM-reportagereeks 'Onderzoeksrechters' zet de spotlight op wat altijd een onderbelicht beroep is geweest.

Vincent Van Peer

HUMO Zoals ik uit de eerste aflevering heb begrepen, is de essentie van de job: graven naar de waarheid in zaken die voor de rechtbank moeten komen, en inschatten of iemand, in afwachting van verder onderzoek, naar de gevangenis moet.

PHILIPPE VAN LINTHOUT (onderzoeksrechter) «Dat hebt u zeer goed begrepen, en dat was precies het doel van deze tv-reeks. Op het moment dat het voorstel kwam, rezen er in het parlement stemmen die de job van onderzoeksrechter wilden afschaffen. En ik merkte ook dat mensen weleens raar keken: 'Wat dóét die mens eigenlijk?' Wel, nu is het duidelijk.»

HUMO Hoe zwaar is uw job?

VAN LINTHOUT «Het is, laten we zeggen, een roeping (lachje). De weken vloeien niet zelden in elkaar over: 'O ja, het is alweer maandag: had ik niet ergens een rustdag moeten hebben?' Daarnaast is er de niet te onderschatten impact van emotionele dossiers. Wij streven ernaar objectief en neutraal te zijn, maar dat is niet altijd eenvoudig als er pakweg foto's van een verkrachte baby voor je neus liggen. Er hangt bovendien een zware verantwoordelijkheid aan vast: je tussenkomsten bij bepaalde dossiers bezorgen je gegarandeerd slapeloze nachten.

»Wij krijgen vaak op onze donder van media en publiek. Maar veel heeft ermee te maken dat mensen niet weten wat we doen. Neem nu de zaak-Julie Van Espen: die valt niet goed te praten, maar de onderzoeksrechter zélf heeft toen goed werk geleverd. Dat er fouten gebeuren, heeft alles te maken met een schrijnend gebrek aan middelen. De gevangenissen zitten overvol. De jeugdrechter kan zelfs geen mensen meer opsluiten. Voor ons máákt men plaats - dan legt men een matrasje bij - waardoor mensen die ik in voorhechtenis plaats vaak terechtkomen in een cel van twee op twee meter met twee vreemden en een open toilet. Dat is mensonterend. Het gaat echt niet goed wat dat betreft.

»Er is ook veel te weinig hulpverlening voor veroordeelden, terwijl een verslaafde bijvoorbeeld wel van zijn verslaving moet zien af te raken. Je krijgt het maar moeilijk uitgelegd dat er méér belastinggeld naar pedofielen en drugsverslaafden moet, maar toch is het zo. Wij krijgen de taak om het allemaal op te lossen, maar niet de middelen. Desalniettemin wordt er in onze bureaus enorm hard en goed gewerkt: dat wilden we weleens laten zien.»

HUMO Als ik u zo bezig hoor: doet u uw job nog graag?

VAN LINTHOUT (lacht) «Absoluut, ik heb de mooiste job die er is. Als lijf en leden het toelaten, doe ik met plezier verder tot aan mijn pensioen.»

‘Onderzoeksrechters’, VTM, dinsdag 3 maart, 21.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234