'Onward' Beeld Pixar
'Onward'Beeld Pixar

FILM★★★1/2

‘Onward’: De nieuwe Pixar-film is lachen, gieren, brullen en snotteren!

Erik Stockman

Van Dan Scanlon, met de stemmen van Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfuss en Tracey Ullman

ANIMATIE Of een film – of een boek, of een song, of een landschap – onder uw vel kruipt, hangt voor een groot stuk af van uw persoonlijke gemoedstoestand. In de tijd dat wij onder het uitroepen van ‘Geen mens is zo alleen als wij!’ op ons tienerkamertje zaten te smachten naar Jennifer Connelly, hakte het Jommeke-album ‘Diep in de put’ er extra hard in. En toen het tot ons begon door te dringen dat Jennifer voor eeuwig onbereikbaar zou blijven, was het de op repeat staande prachtsong ‘Love Is Stronger than Death’ van The The die ons troost verschafte – Here come the blue skies / here comes springtime!

Wat we eigenlijk willen zeggen, is dit: gezien onze huidige gemoedstoestand, raakte de nieuwe Pixar-film ‘Onward’ ons – en we schrijven dit met één oog op het bidprentje op onze bureautafel – dieper dan wanneer we de film pakwek drie maanden geleden hadden gezien. Wij waren, zo zouden we met enige zin voor melodramatische overdrijving kunnen stellen, helemaal in the mood voor een animatiefilm waarin twee broers in een aftands busje op zoek gaan naar een magische steen die het mogelijk moet maken om nog één dag door te brengen met hun overleden vader.

Het verhaal speelt zich af in een samenleving die op de onze lijkt, alleen zijn de mensen vervangen door fabelwezens zoals cyclopen, meerminnen, griffioenen, trollen, elfen, centauren en vliegende eenhoorns. Ooit was die wereld een oord van pure magie, maar sinds de uitvinding van de gloeilamp, is de tover verdwenen: ieder fabelwezen beschikt tegenwoordig over een televisie en een smartphone, en de Manticore, een wezen – half schorpioen, half leeuwin – dat ooit mythische veldslagen uitvocht, baat tegenwoordig zowaar een karaokebar uit. Het klinkt allemaal bizar, maar laat het aan Pixar om een wereld te scheppen die perfect geloofwaardig én prachtig vormgegeven is, rijk aan kleur, diepte en detail, zo herkenbaar en toch zo anders, vol wervelingen van grafische virtuositeit. En vol humor! Bij het zien van de nijdige Pixie Dusters (gevleugelde miniwezentjes die lijken te zijn weggesnord uit ‘Mad Max 2: The Road Warrior’) zaten wij te lachen zoals normaal gezien alleen een kind kan lachen. En ja hoor, tijdens de climax zaten wij te snotteren zoals alleen kersverse nabestaanden kunnen snotteren.

Toch één kritische mijmering: ergens vonden wij het een tikkeltje jammer dat regisseur Dan Scanlon, die zelf op jonge leeftijd zijn vader verloor, de gevoelens van verlies waarmee de twee elfenbroers kampen naar het einde toe ombuigt tot een opkikkerende boodschap in de sfeer van: ‘Je moet positief denken, dat helpt!’ Terwijl de boodschap ook had kunnen zijn dat we moeten aanvaarden dat er in een mensenleven soms dingen gebeuren waardoor de mondhoeken ietwat naar beneden krullen en waardoor de ziel soms wat doffer wordt. Maar laat deze onbeduidende kanttekening u niet tegenhouden om u samen met de broers op het Pad der Gevaren te begeven! Hoed u voor de Pixie Dusters, pas op voor de Bodemloze Put (wie daarin valt, blijft eeuwig vallen!) en volg de Raaf die wijst naar de Steen! Voorwaarts!

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234