null Beeld HUMO
Beeld HUMO

kijktip

Oorlog, een klein meisje en foute boeddhisten: de beste documentaires die de volgende dagen te zien zijn

Stefaan Werbrouck

‘Once upon a time in Northern Ireland’
BBC 2, maandag 22 mei, 22.00

ACTUA Een kwarteeuw geleden kwam er een einde aan één van de langst aanslepende burgeroorlogen in Europa: het conflict in Noord-Ierland, waarbij katholieken en protestanten, twee kampen die ruwweg overeenkwamen met nationalisten die ijverden voor de aansluiting bij Ierland en royalisten die bij het Verenigd Koninkrijk wilden blijven, decennialang tegenover elkaar stonden. De oorlog, eufemistisch The Troubles genoemd, begon eind jaren 60, toen de Noord-Ierse regering de hulp van Londen inriep om rellen de kop in te drukken, en eindigde in april 1998 met de ondertekening van het Goedevrijdagakkoord. In de tussentijd hadden 3.500 burgers en soldaten het leven gelaten. Hoe de inwoners de burgeroorlog hebben ervaren, is het onderwerp van ‘Once Upon a Time in Northern Ireland’, een nieuwe vijfdelige documentaireserie van de makers van het bejubelde ‘Once Upon a Time in Iraq’. ‘Toen ik de Irakezen hoorde vertellen over hoe hun families, vriendschappen en wijken uit elkaar waren gerukt door het geweld,’ aldus regisseur James Bluemel, ‘moest ik onwillekeurig denken aan een soortgelijk conflict veel dichter bij huis. Heel mijn jeugd zag ik beelden van de oorlog in Noord-Ierland op tv, maar ik had er nooit bij stilgestaan hoe het leven voor de mensen daar geweest moet zijn.’

null Beeld BBC/Keo Films/Alain Le Garsmeur/ Alamy Stock Photo
Beeld BBC/Keo Films/Alain Le Garsmeur/ Alamy Stock Photo

‘Guru in disgrace’
NPO 2, zondag 21 mei, 14.47

ACTUA De dalai lama, die onlangs een jongetje vroeg om aan zijn tong te zuigen, is niet de eerste boeddhistische voorman die in opspraak komt. In 2017 brak een schandaal uit rond Sogyal Rinpoche, nog een meester met een voorliefde voor kinderen.

null Beeld

‘Amazon: the Lost World’
Canvas, zondag 21 mei, 18.40

NATUUR Ergens in het Amazonewoud ligt de mythische gouden stad El Dorado. Maar is de legende helemaal verzonnen? Nieuwe vondsten laten vermoeden dat er langs de rivier ooit echt een verloren beschaving geweest moet zijn.

null Beeld VRT
Beeld VRT

‘Petite fille’
Canvas, woensdag 24 mei, 22.05

ACTUA Meteen na de tweede aflevering van ‘Sarah in Genderland’, met Sarah Vandeursen, diept Canvas het onderwerp verder uit met ‘Petite fille’, een documentaire over de 7-jarige Sasha, een meisje dat in een jongenslichaam is geboren.

null Beeld

‘De eeuwige oorlog’
Canvas, donderdag 25 mei, 21.20

ACTUA Herhaling van de vierdelige reeks waarin Rudi Vranckx enkele conflicten ontleedt die al decennia meegaan. In de eerste aflevering gaat hij op zoek naar de wortels van de oorlog die momenteel Europa beheerst, die tussen Oekraïne en Rusland.

null Beeld © VRT
Beeld © VRT

‘Kingpins’
Canvas, donderdag 25 mei, 22.15

TRUE CRIME Ook voor zware criminelen is het leven niet altijd even makkelijk. In ‘Kingpins’ leggen drie misdadigers uit hoe ze zich een weg naar de top hebben geschoten en wat ze zoal moeten doen om daar ook te blijven.

null Beeld VRT
Beeld VRT

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234