null Beeld NGC
Beeld NGC

tv-tips'Virus Hunters'

Op jacht naar de volgende pandemie: ‘We zijn erbarmelijk slecht voorbereid’

Stefaan Werbrouck

Aangezien we er nog niet eens in geslaagd zijn ons voor te bereiden op de tweede en derde coronagolf is het misschien optimistisch om je af te vragen hoe we de virussen ná covid-19 moeten aanpakken. Maar dat is wel precies het idee achter ‘Virus Hunters’: in deze nieuwe National Geographic-docu-mentaire neemt de Amerikaanse epidemioloog en ecoloog Chris Golden ons mee naar Turkije, Liberia en het binnenland van de VS, om enkele experts te bezoeken die onderzoek doen naar de volgende mogelijke pandemie.

HUMO Van die drie bestemmingen zal wellicht vooral de Amerikaanse Midwest de kijker verrassen, waar jullie de grootschalige vleesindustrie van naderbij bekijken. Is de volgende pandemie een American virus?

CHRIS GOLDEN «Dat zou kunnen. In mijn vakgebied gaan we na hoe menselijke ingrepen in de natuur het gevaar op virussen vergroten. Ontbossing, bijvoorbeeld, waardoor wilde dieren naar een andere habitat moeten zoeken, of wet markets, waar mogelijk besmette beesten verhandeld worden. Ook de intensieve veeteelt zoals die in de VS bestaat, vormt een gevaar. Varkens samengepropt in te kleine kooien kunnen een katalysator zijn voor een virus, zeker als je weet dat dieren met stress veel besmettelijker worden.»

HUMO Het werk van de expert in Turkije klinkt dan weer bekender in de oren: die onderzoekt virussen bij vleermuizen. Waarom zijn net die dieren zo gevaarlijk?

GOLDEN «Ze hebben enkele kenmerken waardoor ze de ideale gastheren zijn voor ziektes. Er zijn duizenden soorten vleermuizen en ze zitten over de hele wereld. Ze kunnen als enige zoogdier vliegen, ze zitten vaak samen in grote groepen en komen ook dicht bij de mens. Bovendien bezitten ze een uniek immuunsysteem dat goed weerstand biedt tegen virussen die bij ons wél een verwoestend effect kunnen hebben.

»Maar dat betekent niet dat het allemaal de schuld van de vleermuizen is, hè! De boodschap van ‘Virus Hunters’ is vooral hoe alles met elkaar verbonden is, en dat onze gezondheid afhangt van de gezondheid van de natuur om ons heen. Hoe meer het klimaat opwarmt, hoe meer bossen we kappen, hoe meer wilde dieren we verhandelen en consumeren, hoe groter de kans op epidemieën. De factoren die voor de uitbraak van corona hebben gezorgd, lagen ook aan de basis van SARS, ebola, de varkensgriep en aids. Als we dat niet onder ogen zien, kunnen we in de toekomst nog veel nieuwe uitbraken verwachten.»

HUMO Wat moet er dan gebeuren om het gevaar te verkleinen?

GOLDEN «Er moet werk worden gemaakt van de strijd tegen klimaatopwarming en ontbossing, en consumenten moeten zich weer bewust worden van waar hun producten vandaan komen. En we moeten waardering opbrengen voor de mensen die dagelijks aan het front strijden: de experts die wij bezoeken, wéten wat voor virussen en bacteriën de ronde doen en welke de grootste kans maken om over te springen naar de mens. Met hun kennis zou je zelfs al preventief aan vaccins kunnen beginnen werken, om niet weer achter de feiten aan te lopen. Als we de afgelopen maanden één ding hebben geleerd, is het wel hoe erbarmelijk slecht we voorbereid waren op een pandemie.»

Virus Hunters
National Geographic, zondag 29 november, 21.30

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234