Lady Gaga is bijzonder openhartig in de nieuwe docuserie 'The Me You Can't See' op Apple+ Beeld FilmMagic
Lady Gaga is bijzonder openhartig in de nieuwe docuserie 'The Me You Can't See' op Apple+Beeld FilmMagic

tv-tip‘The Me You Can’t See’

‘Op mijn 19de zwanger na verkrachting’: beroemdheden openhartig in docuserie over mentale gezondheid

Na het spraakmakende interview waarin prins Harry en Meghan Markle een boekje open deden over het Britse koningshuis, werkt de royal nogmaals samen met Oprah Winfrey. In de nieuwe docuserie ‘The Me You Can’t See’ op Apple+ praten Harry en Oprah over mentale problemen en trauma’s, samen met beroemdheden zoals Lady Gaga en Glenn Close.

Talitha Dehaene

Prins Harry hoopt naar eigen zeggen dat dit project laat zien ‘dat er kracht schuilt in kwetsbaarheid’. In de vijfdelige serie praten Harry en Oprah met mensen van over de hele wereld over geestelijke gezondheidsproblemen, een actueel onderwerp in coronatijden. Er komen ook meerdere beroemdheden aan bod, die verrassend openhartig hun verhaal doen. Hieronder een paar van de opvallendste getuigenissen.

Prins Harry in 'The Me You Can't See'. Beeld Photo News
Prins Harry in 'The Me You Can't See'.Beeld Photo News

Prins Harry: ‘Ik dronk om de pijn te verdringen’

Harry (36) worstelde zelf ook met zijn mentale gezondheid, vertelt hij in de eerste aflevering. Hij gaat daarmee dieper in op wat hij samen met zijn vrouw Meghan eerder al vertelde tijdens hun ophefmakende interview enkele maanden geleden. Harry bekent onder andere dat hij vroeger alcohol en drugs gebruikte om met de druk om te kunnen gaan.

‘Ik was bereid om te drinken, ik was bereid om drugs te gebruiken, ik was bereid om dingen te doen waardoor ik minder zou voelen’, vertelt hij. ‘Ik dronk waarschijnlijk de hoeveelheid voor een week op een vrijdag- of zaterdagavond.’ De prins voegt daaraan toe dat hij niet dronk omdat hij ervan genoot, maar omdat hij ‘de pijn probeerde te verdringen’. Zijn tijd in Afghanistan, waar hij op missie was met het Britse leger, noemt hij zelfs zijn meest comfortabele jaren, omdat hij toen weg was van de Britse media en roddelpers.

Harry is ook bang dat de geschiedenis zich herhaalt, geeft hij toe. ‘Mijn moeder werd haar dood ingejaagd terwijl ze een relatie had met iemand die niet wit was. En kijk wat er gebeurde. Wil je praten over geschiedenis die zichzelf herhaalt? Ze zullen niet stoppen, tot ze dood is.’ Dat blijkt een van de belangrijkste redenen te zijn waarom hij brak met het koningshuis. ‘Ik wil niet, elke keer als ik in de ogen van mijn zoon kijk, me moeten afvragen of zijn moeder hetzelfde lot wacht als de mijne. En dat ik hem dan alleen moet opvoeden.’

Lady Gaga in 'The Me You Can't See'. Beeld The Me You Can't See
Lady Gaga in 'The Me You Can't See'.Beeld The Me You Can't See

Lady Gaga: ‘Op mijn 19de zwanger op straat gezet’

Stefani Germanotta (35), zoals Lady Gaga volgens de burgerlijke stand heet, vertelt in de reeks openhartig over een verkrachting aan het begin van haar carrière. Op 19-jarige leeftijd werd ze verkracht door een mannelijke muziekproducer.

‘De producer zei dat hij mijn muziek zou verbranden als ik me niet uitkleedde’, vertelt ze. ‘Ik weigerde, uiteraard, maar hij stopte niet met aandringen, ik bevroor en ik kan me het voor de rest niet herinneren.’ Na het misbruik liet hij haar achter in de straat van haar ouders, zwanger. Het is niet duidelijk of de zangeres nadien zelf de keuze maakte om de zwangerschap af te breken.

Gaga hintte eerder al naar seksueel misbruik in haar nummers ‘Swine’ en ‘Til it happens to you’. Ze praatte er ook al eens over in een interview met Howard Stern in 2014. ‘Jaren later draag ik nog steeds de mentale gevolgen’, zegt ze nu over het trauma. In eerste instantie onderdrukte ze de pijn, maar jaren later stak die alsnog de kop op en kreeg ze een complete zenuwinzinking. ‘Ik wist niet hoe ik het moest accepteren. Ik wist niet hoe ik mezelf niet de schuld moest geven. Het veranderde wie ik was. Het veranderde mijn lichaam, het veranderde mijn gedachten.’

De naam van haar verkrachter zal de zangeres nooit onthullen. ‘Ik begrijp de #MeToo-beweging en alle mensen die zich comfortabel voelen om de identiteit van hun verkrachter prijs te geven, maar ik voel me daar zelf ongemakkelijk bij’, zegt Gaga daarover. ‘Ik wil nooit meer in contact komen met die persoon.’

Glenn Close in 'The Me You Can't See'. Beeld Photo News
Glenn Close in 'The Me You Can't See'.Beeld Photo News

Glenn Close: ‘Opgegroeid in een sekte’

Actrice Glenn Close (74) onthult hoe ze op zevenjarige leeftijd samen met haar ouders in een puriteinse sekte terechtkwam. ‘Ik zat in een groep die MRA heet’, zegt ze. MRA staat voor Moral Re-Armament, een religieuze organisatie van de fanatieke evangelist Frank Buchman. ‘Eigenlijk was het een sekte. Iedereen verkondigde dezelfde dingen en er waren heel wat regels en veel controle. Alles wat je voor jezelf wilde doen, werd als egoïstisch beschouwd. We gingen nooit op vakantie. We hebben ook geen gemeenschappelijke herinneringen, behalve aan wat we hebben meegemaakt. En dat was verschrikkelijk.’

Het gezin verhuisde op een bepaald moment zelfs naar Zwitserland om zo dicht bij het hoofdkwartier van de sekte te zijn. Close noemt haar ervaring een trauma. ‘Omwille van de emotionele en psychologische ravage die de sekte heeft nagelaten, ben ik nooit succesvol geweest in mijn relaties. Ik heb nooit een permanente partner kunnen vinden.’ De actrice is drie keer getrouwd en evenveel keer gescheiden.

Pas op haar 22ste slaagde Close erin om de sekte te verlaten. In 2011 vertelde ze in een interview met People al dat ze lang boos is geweest op haar ouders, maar dat ze het inmiddels een plaats heeft kunnen geven. ‘Ik begrijp nu beter hoe de gezinssituatie toen was, hoe kwetsbaar ze waren en daarmee vatbaar voor dergelijke invloeden.’

Oprah Winfrey in 'The Me You Can't See'. Beeld Photo News
Oprah Winfrey in 'The Me You Can't See'.Beeld Photo News

Oprah Winfrey: ‘Verkracht door mijn neef’

Ook Oprah Winfrey (67) doet in de serie haar eigen verhaal, al is zij al jarenlang erg open over de trauma’s van haar jeugd. De succesvolle talkshowhost vertelt hoe zij zich als jong meisje ongeliefd voelde door haar moeder. ‘Ik voelde haar afkeer, omdat mijn huid donkerder was.’ Winfrey mocht zelfs niet in huis slapen, zij werd naar de veranda verbannen.

In tranen vertelt ze hoe ze van haar negende tot haar twaalfde verkracht werd door haar tien jaar oudere neef. ‘Ik wist niet wat verkrachting was. Ik kende het woord niet eens. Ik had geen idee wat seks was, ik had geen idee waar baby’s vandaan kwamen, ik wist totaal niet wat me overkwam.’ Door het trauma leerde ze naar eigen zeggen ‘dat meisjes gewoonweg niet veilig zijn in een wereld vol met mannen’.

‘The Me You Can’t See’ is volledig te bekijken op Apple+.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234