null Beeld VTM
Beeld VTM

tv-tips'De vuilste jobs van Vlaanderen'

Op pad met de ontstoppingsdienst: ‘Kom gerust eens boven de beerput hangen!’

Wie bestrijdt kakkerlakkenplagen, maakt mobiele toiletten na vier festivaldagen schoon en ruimt huizen van overledenen – inclusief lijkvocht – op? De nieuwe VTM 2-realityreeks ‘De vuilste jobs van Vlaanderen’ volgt professionele cleaners die de karweien uitvoeren die de meesten onder ons zouden mijden. Antwerpenaar Stan (60) lost samen met zijn dochter Elke sanitaire problemen in alle geuren en kleuren op.

Joshua Migneau

HUMO Wat doe je op een gewone werkdag?

STAN VERSTAPPEN «Tja, ontstoppingen, hè. Samen doen we zeven à acht adressen per dag. Mensen zien ons graag komen: logisch, als het toilet overloopt en er vijf centimeter smerige prut in de gang ligt (lacht). Ik ben in dit werk gerold via een vacature bij een ontstoppingsdienst. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik met een hogedrukspuit zou werken, maar op een dag had men een chauffeur voor een zuigwagen nodig. Voor ik het wist, zat ik dagelijks leidingen en rioleringen te reinigen.»

HUMO Je bent inmiddels 60. Doe je het nog met plezier?

VERSTAPPEN «Ik ben de dagen stiekem aan het aftellen naar mijn pensioen: in mei 2023 ben ik ervan af. Al moet ik zeggen: ik vind het heerlijk om met mijn dochter samen te werken. We kennen elkaar en komen goed overeen. Ik rij tegenwoordig al fluitend naar een nieuwe opdracht.»

HUMO Denk je dat de gemiddelde Vlaming je job zou aankunnen?

VERSTAPPEN «Natuurlijk. Als je toilet niet meer doorloopt, probeer je dat toch ook zelf op te lossen? Je mag natuurlijk geen schrik hebben om je handen vuil te maken en je moet begrijpen hoe leidingen werken. Maar soms moet ik bij klanten niets meer doen dan het haar uit het doucheputje halen.»

HUMO Een ander duo in ‘De vuilste jobs van Vlaanderen’ ruimt het huis op van een man die al vijf jaar zijn behoefte in doosjes deed, omdat hij geen werkend toilet had.

VERSTAPPEN (lacht) «Dat doet me denken aan een klant van me. Ik moest om de twee weken zijn toilet ontstoppen. Hij had er na een tijdje genoeg van en vond een andere oplossing: hij deed zijn gevoeg in een emmer en goot die vervolgens leeg in een gft-bak. Hij belde me toen die vol zat: 140 liter heb ik moeten wegzuigen.»

HUMO Eet je je lunch dan nog met smaak?

VERSTAPPEN «Goh, ik heb daar geen last van. Ik heb geen goede neus, dat helpt. ’s Avonds douche ik en voel ik me weer fris. Ik kan me maar één keer herinneren dat het me te veel werd en ik zelfs heb moeten braken: het was gewoon een overgelopen toilet, maar de geur was onbeschrijflijk.»

HUMO Hoe houdt de cameraploeg zich tijdens je werkzaamheden?

VERSTAPPEN «Toffe mannen, maar niet allemaal even dapper (lacht). ‘Kom gerust eens met je camera boven de beerput hangen,’ stelde ik aan eentje voor. ‘Nee nee, het lukt ook van hier,’ was het antwoord.»

HUMO Heb je geaarzeld om aan dit programma deel te nemen?

VERSTAPPEN «Helemaal niet, ik vind het schoon om op tv te komen. Ik zag mezelf al in een trailer: mijn gezicht weliswaar buiten beeld, maar je ziet me wel met mijn handen in de stront roeren. Een stap dichter bij het BV-schap, en dan richting Hollywood! (buldert van het lachen)»

De vuilste jobs van Vlaanderen
VTM 2, maandag 15 maart, 22.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234