null Beeld VTM
Beeld VTM

tv-tips'Flikken BXL'

Op stap met de flikken in Brussel: ‘In Elsene hangen affiches met uitleg hoe je een agent moet doden’

Een catchy titel is het halve werk: VTM serveert de komende acht weken ‘Flikken BXL’, een door productiehuis Bargoens geleverde reportagereeks waarvoor gewezen ‘VTM Nieuws’-reporter Karel Lattrez op patrouille ging met de politie van de beruchte zone Brussel Hoofdstad Elsene. Moedig, als je weet op hoe weinig sympathie een cameraploeg kan rekenen in bepaalde hoofdstedelijke wijken.

Noud Jansen

KAREL LATTREZ «Het zal je misschien verbazen, maar in de periode waarin wij gefilmd hebben, tussen augustus en nu, was het als gevolg van de avondklok in het algemeen iets rustiger dan normaal in Brussel. Niettemin: bij de minste controle kan het fout lopen. Altijd en overal voel je de spanning tussen de politie en bepaalde groepen van de bevolking, en er is héél weinig nodig om de boel te laten escaleren. In de Marollen, één van de wijken waar wij gefilmd hebben, is het ook daadwerkelijk eens fout gelopen. De agenten die wij volgden, werden aangevallen, en omdat de situatie te gespannen was, zijn we met onze ploeg in de wagen blijven zitten. Maar zelfs daar zaten we niet veilig: iemand is erin geslaagd een portier open te trekken en onze cameraman een klap te geven.»

HUMO In de perstekst vertelt een hoofdinspecteur over affiches in een bepaalde wijk in Elsene waarop uitgelegd wordt hoe je een agent moet doden. Húh?

LATTREZ «Eén van die affiches heeft lang in het commissariaat van Elsene gehangen, om de agenten alert te houden. ‘Dit zijn de contouren van een kogelwerend vest,’ staat erop, ‘je moet dus daar en daar steken om een agent dodelijk te verwonden.’ Om maar te zeggen: er is een probleem, dat de laatste twaalf maanden nog versterkt werd door de veelvuldige coronacontroles, en tout court door het feit dat er in bepaalde wijken veel geld wordt verdiend aan het verhandelen van drugs – men ziet de politie daar niet graag komen, en doet er alles aan om de aandacht af te leiden van ‘le business’.»

HUMO Heb je, nu je deze reeks gedraaid hebt, nog hoop dat het goed komt in Brussel?

LATTREZ «Goh. Hier en daar zie je alleszins mooie initiatieven, zoals dat van Jean-Christophe, de bezieler van een boksclub. Die man heeft een pupil van hem, één van de aanstokers van de rellen op het strand van Blankenberge afgelopen zomer, in huis genomen om hem terug op het rechte pad te proberen brengen. En ik heb ook bijzonder veel vertrouwen in een team als dat van Kris Verborgh, een wijkrechercheur die vooral in de Marollen actief is. Kris draagt geen uniform – dat helpt sowieso al, want een uniform blijft een barrière – en is er in de loop der jaren in geslaagd om zelfs door de jongeren met het moeilijkste profiel aanvaard te worden: ze spreken elkaar met de voornaam aan. Ik ga hier niet beweren dat Kris en zijn team het wel even zullen oplossen, maar ik heb wel goeie hoop, en zijzelf trouwens ook, dat zij op termijn de beste garantie zijn om het voor iedereen leefbaar te houden in hun wijk.»

Flikken BXL
VTM, donderdag 18 maart, 22.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234