null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

televisie'Bassie & Adriaan'

Op zoek naar de locaties uit de series van ‘Bassie & Adriaan’: deze man weet ze te vinden

De filmpjes waarin Ron Feuler op zoek gaat naar locaties uit de series van ‘Bassie & Adriaan’ trekken veel bekijks op YouTube. Aad van Toor noemt het ‘ongelofelijk’ hoe Feuler sommige verlaten plekken weet terug te vinden. De twee maakten samen drie nieuwe afleveringen over opnamelocaties in thuisstad Vlaardingen.

Redactie

Als Ron Feuler (39) jaren geleden eens op vakantie is op eiland Lanzarote, herkent hij veel plekken uit de series van ‘Bassie & Adriaan’. Maar pas een jaar of drie geleden besluit de fan van de serie daar ook wat mee te doen.

Ron Feuler met Aad van Toor in Vlaardingen. Deze maand verschijnen drie speciale afleveringen online over opnamelocaties in deze stad. Beeld Youtube
Ron Feuler met Aad van Toor in Vlaardingen. Deze maand verschijnen drie speciale afleveringen online over opnamelocaties in deze stad.Beeld Youtube

FEULER «Ik dacht: zal ik die locaties gewoon eens opzoeken en er een video van maken? Ik ging opnieuw naar Lanzarote en had me helemaal niet voorbereid. Toen ben ik echt de hele vakantie bezig geweest. Maar met behulp van de eilandbewoners vond ik de tien mooiste locaties uit ‘Het geheim van de schatkaart’.»

Feuler, in het dagelijks leven ontwikkelaar van applicaties, plaatst het filmpje over de Bassie & Adriaan-locaties op Lanzarote eerst op zijn eigen YouTube-kanaal.

FEULER «Ik kreeg veel reacties, er keken wel tienduizend mensen naar. Dat is veel voor een YouTube-kanaal dat verder geen abonnees heeft.»

Het spoort hem aan ook filmpjes te maken over plekken in de Verenigde Staten, Griekenland en Nederland.

Ingrediënten

Hij maakt de video's als hij op vakantie is met zijn vriend. Deze keren bereidt Feuler zich goed voor, zodat ze niet alléén maar bezig zijn met filmen. Wat is het geheim van Feuler?

FEULER «Er zijn eigenlijk twee ingrediënten om een locatie te vinden. Je moet in de serie goed op het landschap letten. Zie je bijvoorbeeld een hoge typische berg, dan kun je daar op zoeken in Google Street View. En het is ook een kwestie van logisch nadenken. Als ze tijdens de productie van een serie ergens zijn geweest, dan kan het goed zijn dat ze in de buurt ook opnames hebben gemaakt.»

De leukste locatie die hij op weet te sporen, is de plek in Death Valley waar Bassie een eitje op de motorkap van de auto bakt. En zie die plek in de woestijn maar eens te vinden.

FEULER «Ik heb echt avonden op Street View gezeten. Toen het me uiteindelijk lukte, had ik wel een Eureka-momentje.»

De plek in Death Valley waar Bassie een eitje bakt op de motorkap en de radiateur van de auto laat leeglopen om af te wassen. Deze locatie ligt op de weg naar het uitkijkpunt Artists Palette. Beeld YouTube
De plek in Death Valley waar Bassie een eitje bakt op de motorkap en de radiateur van de auto laat leeglopen om af te wassen. Deze locatie ligt op de weg naar het uitkijkpunt Artists Palette.Beeld YouTube

Aad ‘Adriaan’ van Toor noemt het ‘ongelofelijk’ hoe Feuler sommige locaties weet terug te vinden. Want veel plekken hebben nooit in een draaiboek gestaan.

ADRIAAN «Nee, we reden gewoon rond. En als we dan een plek vonden die ons geschikt leek voor een opname, dan stopten we. En een uur later waren we weer weg. Ik kijk met veel plezier naar de filmpjes van Feuler. De locaties herken ik wel, mijn geheugen is perfect. Maar van sommige plekken zou ik echt niet meer weten waar die precies zijn.»

Samenwerking

De video's vallen zó in de smaak bij Bas en Aad van Toor dat ze Feuler vragen of ze de filmpjes op hun eigen YouTube-kanaal mogen plaatsen. Het worden uiteindelijk nieuwe video's, waarvoor Feuler zijn eigen beelden mag combineren met het beeldmateriaal en de muziek uit de series. Elk van de deze zomer geüploade video's trekt tienduizenden kijkers.

Deze zomer ontmoet Feuler zijn jeugdheld Aad van Toor voor het eerst, als ze samen drie nieuwe afleveringen maken over opnamelocaties in Vlaardingen. Dit ter ere van de expositie over Bas en Aad in Museum Vlaardingen. Afgelopen vrijdag verscheen deel 1 over de thuisbasis van Bas en Aad op YouTube, de komende twee vrijdagen verschijnen de andere delen. Ook maakte Feuler voor het museum een locatietour door de stad. De route staat online en is ook op papier verkrijgbaar bij Museum Vlaardingen.

Feuler schat in dat hij inmiddels op zo'n 175 locaties is geweest. Hij denkt dat het daar bij blijft.

FEULER «Al ga ik misschien ooit nog naar Benidorm of Gran Canaria. Alle locaties bezoeken is bijna onmogelijk. Dan wordt het een hele lange vakantie die heel veel geld kost.»

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234