Otto-Jan Ham en Dominique Persoone aan boord. Beeld VIER
Otto-Jan Ham en Dominique Persoone aan boord.Beeld VIER

TV-tip'Over de oceaan'

Otto-Jan Ham kiest het ruime sop: ‘Dan toch moeten huilen’

In het najaar van 2019 stuurde Woestijnvis Otto-Jan Ham samen met vijf andere bekende – Charlotte Vandermeersch, Evi Hanssen, Jani Kazaltzis, Dominique Persoone en Imke Courtois – in een zeilboot de Atlantische Oceaan over, Humo sprak hem nadat hij net weer voet op Belgische bodem had gezet.

Jeroen De Naeghel

HUMO Heb je lang moeten nadenken om aan ‘Over de oceaan’ mee te doen?

OTTO-JAN HAM «Toch wel eventjes, ja. Ik ben niet iemand die zich blind op een avontuur stort. Maar door het programma ‘Brain Man’ heb ik geleerd dat het deugd kan doen om je comfortzone te verlaten. En ik wist: als ik deze trein laat passeren, ga ik daar mijn leven lang spijt van hebben.»

HUMO Zes bekende Vlamingen die drie weken op een boot moeten blijven. Hoelang duurde het vooraleer jullie elkaar in de haren vlogen?

HAM (gniffelt) «Ik heb vaak aan de eerste reeks van ‘Big Brother’ gedacht: een groep mensen die wel met elkaar konden opschieten, maar bij wie de verveling genadeloos toesloeg. Voor tv-makers is dat vervelend, want dan gebeurt er geen hol. Meestal gaan ze dan zaken uitlokken, door bijvoorbeeld een casinoavond met Oekraïense postorderbruidjes te organiseren. Op een zeilboot in de oceaan is dat nogal moeilijk, dus krijg je authentieke televisie met een groep mensen die er het beste van proberen te maken.»

HUMO Kregen jullie inspraak in de montage?

HAM «Nee, maar als je aan zoiets meedoet, moet je kunnen verdragen dat ze je kwetsbare kant tonen. Ik heb me altijd heilig voorgenomen om nooit te huilen op tv, maar die belofte heb ik dus niet kunnen houden.»

HUMO Je vriend Bart Van Peer noemt jou ‘een meester in chaos’. Ik kan me voorstellen dat je op een zeilboot eerder als stoorzender fungeerde?

HAM «Mijn functie op de boot was communicatie- en meteoverantwoordelijke, en van die taak heb ik me behoorlijk gekweten. Maar ik geef toe: voor precisiewerk ben ik niet je beste man. Een huishouden runnen, daar ben ik heel slecht in, omdat ik niet efficiënt met tijd kan omgaan. Mijn vrouw vertelde me dat de ochtendshiften tijdens mijn afwezigheid een pak vlotter verliepen, terwijl ik net dacht dat ze mijn hulp bij het aankleden van de kinderen en maken van de brooddozen zou missen. Nu ik terug ben, beweert ze dat ze de wekker een halfuur vroeger moet zetten. Ik injecteer een soort chaos thuis. Koffiezetten duurt bij mij een eeuwigheid. Omdat ik het juiste kopje niet vind, in de verkeerde kast naar capsules zit te zoeken en vervolgens afgeleid raak door een koolmees in de tuin.»

HUMO Hoe slaagde je er dan in om zo lang je focus te houden in ‘De ideale wereld’?

HAM «Vergis je niet, dat overkwam me in ‘DIW’ ook. Soms was ik het gesprek met mijn gast helemaal kwijt en zat ik op een andere planeet. Maar ik had een trucje daarvoor: gewoon braaf en minzaam naar mijn gast blijven lachen.»

‘Over de oceaan’, maandag 28 december, om 20.35 u. op VIER

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234