null Beeld

tv-tips'De Campus Cup'

Otto-Jan Ham stelt (zich) weer vragen: ‘Zeventien cheerleaders in een klein hok duwen mag niet meer, zeker?’

Noud Jansen

De Vlaamse hogescholen en universiteiten blijven tot nader order gesloten, maar om ‘De Campus Cup’ klein te krijgen, zal het coronavirus toch echt vroeger moeten opstaan. Jawel: ook dit hoogst merkwaardige jaar zal Otto-Jan Ham weer een (grondig ontsmette) wisselbeker uitreiken aan het best quizzende studentenkwartet van Vlaanderen.

OTTO-JAN HAM «Zodra we wisten dat er een tweede seizoen zou komen, zijn we ‘De Campus Cup’ beginnen te finetunen: wat beter of scherper kon, moest beter of scherper. Net op het moment dat we elkaar omstandig zaten te feliciteren met de spetterende resultaten van onze lange arbeid, werd er aan de deur geklopt. En ja: daar stond corona. We hebben noodgedwongen het geweer van schouder veranderd, en een groot deel van de aanpassingen herbekeken.»

HUMO Zoals?

HAM «Herinner je je uit het eerste seizoen de ‘block out’, waarbij een kandidaat één minuut lang werd gestoord tijdens het blokken van een hem of haar onbekende cursus? We hadden de meest waanzinnige varianten zitten uitdenken voor het tweede seizoen, maar al die ideetjes konden op de schop vanwege de social distancing. Je kunt het je niet meer permitteren om zeventien cheerleaders in een klein hok te duwen, hè? Een streep door de rekening, maar gelukkig hebben we voldoende tijd gehad om een nieuwe rekening te maken.»

HUMO Is het ooit een optie geweest om er de stekker uit te trekken?

HAM «Nee. Op het hoogtepunt van onze wanhoop hebben we even overwogen om de kandidaten van thuis te laten meedoen, en à la ‘Blokken’ met tv-schermen te werken. Maar uiteindelijk zijn de ingrepen gelukkig beperkt gebleven: er zijn looplijnen gelegd, er zijn wanden van plexiglas opgetrokken tussen de kandidaten, en er is geen publiek. Gisteren was onze eerste opnamedag, en zeker dat laatste aspect was voor mij wennen. Normaal gesproken reageert het publiek wanneer je een mopje maakt, in het beste geval dan toch, maar nu viel dat weg: raar. Al was het ondanks alles weer als vanouds retespannend: alsof het gescript was, zoveel dramatische voorvallen en onverwachte wendingen vielen er op te tekenen. Goed voor het programma, slecht voor mijn hart.»

HUMO Letterlijk, bedoel je?

HAM «Welja, ik ben er in het eerste seizoen achter gekomen dat ik het type quizmaster ben dat ontzettend meeleeft met zijn kandidaten. In die mate zelfs dat de finales me soms bijna fataal werden. Hout vasthouden dus voor dit seizoen, want mijn hart zal weinig tijd krijgen om te recupereren: wegens de omstandigheden nemen we meer afleveringen na elkaar op.»

HUMO We doen dit gesprek per telefoon, dus ik heb werkelijk geen idee wat je me gaat antwoorden op mijn slotvraag: hoe is het met je lockdownkapsel gesteld?

HAM «Vrij oké, dankjewel. Mijn vriendin heeft me gisteren vóór de opname een meer dan verdienstelijke knipbeurt gegeven. Niet onbelangrijk, hè, voor een quizmaster? Man, ik zag eruit alsof ik net acht weken in lockdown had gezeten.»

De Campus Cup
Canvas, maandag 18 mei, 22.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234