Televisie★½☆☆☆
‘Over 5 jaar’ op Eén had nog een stuk langer in de kast mogen blijven liggen
Toen Greta Garbo in 1939 in Ernst Lubitsch’ romantische komedie ‘Ninotchka’ opdraafde, was het zo lang geleden dat het publiek de diva nog eens had zien lachen dat de promocampagne rond de film volledig werd opgebouwd rond de slagzin ‘Garbo laughs’. Bij Eén zouden ze voor Wim De Vilder en ‘Over 5 jaar’ zomaar hetzelfde kunnen doen. In het programma waarin de VRT-journalist negen bekende mensen confronteert met de toekomstvoorspellingen die hij hun vijf jaar eerder wist te ontfutselen, lacht, kirt en gibbert het journaalanker tot het gênant wordt om naar te kijken. Je begrijpt meteen waarom nieuwslezers het doorgaans zo weinig doen. Niet eens omdat het ongepast zou zijn bij slechte tijdingen, maar simpelweg omdat je alle hoop op enigszins kritische vragen samen met de schaterlach ziet vervliegen.
In de eerste aflevering van ‘Over 5 jaar’ mochten Ruben Van Gucht, Meyrem Almaci en Gert Verhulst komen uitleggen waarom ze niet zagen aankomen dat in 2020 Donald Trump de sleutels van het Witte Huis niet zou willen doorgeven en dat coronahamsteren en hoestschaamte plots voor iedereen volstrekt begrijpelijke woorden zouden zijn. Bij de partijvoorzitster van Groen behield De Vilder nog enig sérieux, maar bij de oprichter van Studio 100 leek het erop of hij op elk moment op de schoot van de bekende tv-figuur kon springen om hem met een ‘mwoa Gertje’ te feliciteren voor zijn correcte voorspellingen. Dat waren er overigens twee: dat hij Samson op een dag zou ruilen voor nóg lichtvoetiger entertainment en dat hij wellicht weleens een pakketje aandelen van zijn bedrijf zou gaan verkopen. Je zou de man welhaast van voorkennis over zijn eigen plannen verdenken! En nu we het daar toch over hebben: hopelijk levert de aflevering met de voormalige Proximus-CEO Dominique Leroy een pittiger gesprek op.
Het grootste probleem van ‘Over 5 jaar’ is dat zelfs in turbulente tijden een half decennium niet lang genoeg duurt om het hele ‘weet je nog wat je toen gezegd hebt’-concept echt goed te doen werken. Alle belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar bleken zo onvoorspelbaar dat De Vilder er destijds zelfs geen vragen over wist te verzinnen. En dat zowat iedereen een regering-Michel II voorspelde, terwijl het uiteindelijk De Croo I is geworden, toont vooral aan hoe klein de draaicirkel van de Grote Omwentelingen meestal uitvalt. Wim De Vilder en zijn gasten proberen je de hele tijd van het tegendeel te overtuigen, maar het resultaat is alleen maar dat je je gaat afvragen waarom ze het met zoveel om over te praten toch over zo weinig hebben. Dit programma had een stuk langer dan vijf jaar in de kast mogen blijven liggen.