null Beeld Geert Van de Velde Humo 2020
Beeld Geert Van de Velde Humo 2020

kijktip'How to Survive a Pandemic'

Overleeft Pierre Van Damme de pandemie? ‘Nu heb ik zelf corona gekregen. En drie keer gevaccineerd, hè?’

Goed gezien van de Amerikaanse filmmaker David France om al in januari 2020, toen hier te lande nog geen halve besmetting was vastgesteld, aan een documentaire te beginnen over de ontwikkeling van een coronavaccin. Het resultaat van het anderhalf jaar dat hij de camera’s voor en achter de schermen heeft laten snorren, ‘How to Survive a Pandemic’, is straks op Canvas te zien. Zou Pierre Van Damme al van een exclusieve voorvertoning hebben mogen genieten?

Noud Jansen

PIERRE VAN DAMME (epidemioloog UAntwerpen) «Nee, toch niet. Ik heb nu even geen tijd om documentaires te bekijken: ik zit volop in de examenperiode.»

HUMO Is het ook niet een beetje vijgen na Pasen? Corona is in de gedachten van de meeste mensen nagenoeg verdwenen.

VAN DAMME «Vanuit de media lijkt de interesse toch weer toe te nemen. Terecht, want de cijfers stijgen weer, en het virus blijft circuleren.»

HUMO Hoe ziet u het deze zomer evolueren, met de grote festivals die voor de deur staan?

VAN DAMME «Het lijkt me evident dat de festivals tot bijkomende infecties zullen leiden, wellicht met de nieuwe omikronvarianten die in Zwitserland, Portugal en de staat New York de overhand aan het nemen zijn. Maar op dit moment is er geen reden tot paniek: het gaat hier hoofdzakelijk om jonge mensen, wat weinig invloed heeft op de hospitalisatiecijfers.»

HUMO De trailer van ‘How to Survive a Pandemic’ wordt online druk becommentarieerd door coronasceptici van allerlei pluimage. Eén klaarblijkelijk boze meneer schrijft: ‘Kankers, hartaanvallen, menstruatieproblemen, aids, plots neerzijgende atleten: allemaal geëxplodeerd sinds de vaccins!’

VAN DAMME «Er is geen causaal verband tussen de vaccinatiecampagne en de fenomenen waarvan die meneer gewag maakt. Maar het is soms moeilijk uit te leggen dat niet alles wat optreedt na vaccinatie daarom ook te maken heeft met het vaccin.

»Om een goed zicht te krijgen op de mogelijke nevenwerkingen, ga je best te rade bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, het FAGG, of het Europees Geneesmiddelenbureau, het EMA, die enorm veel data hebben verzameld. Daaruit blijkt zwart op wit dat de mogelijke neveneffecten in schril contrast staan tot de ziektelast en de overlijdens die de vaccins weten te voorkomen.»

HUMO Mensen die juist een besmetting hebben doorgemaakt, zeggen nochtans vaak hetzelfde: ‘Afgezien! En drie keer gevaccineerd, hè?’ Subtekst: waar waren die drie prikken nu eigenlijk goed voor?

VAN DAMME «Die reactie hoor ik ook vaak, zeker sinds ik vijf weken geleden zelf corona heb doorgemaakt. Tja, ik denk dat die mensen eens zouden moeten praten met ongevaccineerden die het virus opliepen: die waren er in veel gevallen níét vanaf met een weekje thuiszitten, als ze het al overleefd hebben.»

HUMO Hoe was het bij u?

VAN DAMME «Het viel mee. Al heb ik gedurende een aantal weken wel met een droge hoest gekampt.»

HUMO En nu hoort u te zeggen: ‘En drie keer gevaccineerd, hè?’

VAN DAMME (lacht) «En drie keer gevaccineerd, absoluut.»

‘How to Survive a Pandemic’
Canvas, donderdag 23 juni, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234