null Beeld Cody Pickens
Beeld Cody Pickens

kijktip'how to change your mind'

Paddo’s proeven met Michael Pollan: ‘Ik geloof in grondige journalistiek. Als ik over psychedelica schrijf, moet ik ze zelf ervaren’

‘Dit boek doet je verstand verliezen klinken als één van de zinnigste zaken die een mens kan doen,’ schreef The New York Times over Michael Pollans bestseller ‘How to Change Your Mind’ uit 2018, waarin de Amerikaanse voedingsexpert pleit voor een herwaardering van psychedelische drugs. Netflix giet het spraakmakende boek nu in een trippende docureeks, waarin Pollan de wonderlijke en helende werking van lsd, MDMA en paddo’s uit de doeken doet.

Redactie

– Je bent een gevierd journalist met een resem bestsellers over gezonde voeding op je naam. Waarom ruilde je champignons in voor magic mushrooms?

MICHAEL POLLAN «Ik ontdekte enkele jaren geleden dat sommige dokters psychedelische drugs voorschrijven aan terminale kankerpatiënten. Die bleken dankzij de krachtige spirituele ervaringen niet langer bang voor de dood, waardoor ze de laatste maanden van hun leven vredevol konden doorbrengen. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld.»

– Paddo’s verorberen in naam van de wetenschap: leuk werk heb je.

POLLAN «Ik geloof in grondige journalistiek. Als ik over psychedelica schrijf, moet ik ze zelf ervaren (grinnikt). Ik vond MDMA het plezantst, ik geloof dat dat onschuldige goedje op een dag legaal zal worden. Mescaline, een hallucinogene stof die wordt gewonnen uit een Mexicaanse cactus, is al veel straffer, want die versterkt twaalf uur lang je beleving van de werkelijkheid. Ik was moe maar kon de slaap niet vatten, dus heb ik drie uur gebiologeerd naar een abrikoos zitten te kijken.»

– Ben je een pleitbezorger voor het gebruik van drugs?

POLLAN «Een voorzichtige pleitbezorger. Ik ben niet blind voor de risico’s, maar ik geloof wel dat geestverruimende middelen in de juiste dosis levens kunnen verbeteren. Ik spreek in de Netflix-reeks met mensen die hun depressie, posttraumatische stressstoornis, alcoholverslaving en zelfmoordneiging succesvol met psychedelische therapie hebben bestreden.»

– Schrijven collega’s je nu af als een junkie?

POLLAN «Dat valt beter mee dan verwacht. De tijd dat drugs aan rebelse jongeren gelinkt werden, is stilaan voorbij. Ik heb weliswaar moeite moeten doen om Netflix te overtuigen van een serie over de heilzame werking van drugs, maar ook zij zagen na een tijdje in dat ik geen gevaarlijke onzin aan het uitkramen was.»

– Heb je advies voor mensen die voor het eerst hogere sferen willen opzoeken?

POLLAN «Doe het niet zomaar. Zorg ervoor dat je op een plek bent waar je je veilig voelt, met iemand bij je die er iets van kent. Als je je ongemakkelijk voelt, kunnen drugs je angstig maken. Tot slot: sta na je trip stil bij wat je precies hebt ervaren. Als je hallucineert over God of een pratende olifant, dan heeft je brein dankzij de psychedelica een deur geopend die anders op slot gebleven zou zijn.»

– Omschrijf eens jouw ingrijpendste psychedelische trip?

POLLAN «Ik had paddo’s genomen terwijl er een cellosuite van Bach speelde. Ik zag een wolk van blauwe post-its die neerdaalde en op de grond een plas blauwe verf vormde. Ik begreep meteen: die plas blauwe verf ben ik. Ik heb mezelf toen briefje per briefje ontleed en opnieuw leren kennen. Ik had daarna zin om willekeurige mensen bij de kraag te grijpen en te schreeuwen: ‘Dit moet je ook eens meemaken!’

»Een goeie trip is een spirituele ervaring, waarin je anders naar jezelf leert kijken. Je breekt met je gewoontes, herdenkt je prioriteiten en neemt vrede met je minuscule rol in het onmetelijke universum. Ik zou niet weten hoe je dáártegen kunt zijn.»

‘How to Change Your Mind’: vanaf 12 juli op Netflix

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234