'Pandemic' Beeld Netflix
'Pandemic'Beeld Netflix

televisie★★★★☆

‘Pandemic’ op Netflix: ‘Het volgende virus zit al op ons te wachten’

Terwijl vakantiegangers in hotels in quarantaine worden gehouden, de beurzen in het rood duiken, de afhaalchinees en de pizzeria om de hoek geen ziel meer zien en het journaal maar beelden blijft opdissen van mannen in steriele witte pakken en bange burgers met mondmaskers, dropte Netflix een tijdje geleden ‘Pandemic: how to prevent an outbreak’, alsof de streamingreus de zwellende paniek nog een beetje wilde opstoken. Terwijl dat nu juist niét de bedoeling was: Sheri Fink, één van de producers en tevens dokter en journaliste, haastte zich om bij de uitbraak van – toen nog – corona te melden dat de reeks, zoals de titel zelfs voor minder alerte verstaanders al enigszins aangeeft, wilde tonen dat de wereld niet goed (genoeg) is voorbereid op een nieuwe pandemie, in de hoop hier en daar een verantwoordelijke wakker te schudden, en dat de makers die boodschap liever vóór dan tijdens een nieuwe uitbraak had gebracht. Al hebben we zo’n vermoeden dat ze bij Netflix niet helemààl ontevreden zullen zijn met de verrassend rake timing.

Marc Vanspringel

Het maakt het sowieso al uitstekende ‘Pandemic’ in ieder geval dubbel interessant kijkvoer: de reeks kan nu namelijk worden bekeken als een razend spannend draaiboek voor wat er op dit eigenste moment in de wereld aan het gebeuren is. Sommige voorspellingen zaten er alvast pal op: bijvoorbeeld dat een nieuwe pandemie onvermijdelijk was. De laatste – de Spaanse griep – dateert alweer van honderd jaar geleden, toen we nog maar met twee miljard mensen waren (inmiddels gaan we richting acht miljard) en we nog niet massaal de aardbol rondreisden. Zoals Dr. Dennis Carroll, directeur van de Emerging Threats Unit van USAID het ergens stelt: het was niet de vraag óf er een nieuwe grieppandemie zou komen, maar wanneer. Zo’n uitbraak zou meteen ook aantonen hoe goed we vandaag uitgerust zijn om een nieuwe pandemie in te dijken en te voorkomen dat ze zoals de Spaanse griep - in weliswaar heel andere tijden - vijftig à honderd miljoen doden zou eisen.

‘Pandemic’, dat niet alleen haarfijn de onrust op de financiële markten, de impact op de wereldeconomie en de in steeds meer landen leeggehamsterde voedselrekken voorspelt, wijst toch wel een paar pijnpunten aan: zo worden we meegevoerd naar India, waar dokters in overbevolkte hospitalen voor de armen soms duizend patiënten per dag moeten zien, vaak mensen uit afgelegen dorpen waar er weinig of geen medische zorgen zijn, zodat virussen al flink onder hun leden hebben kunnen woekeren voor ze een overwerkte arts te zien krijgen. In Afrika, waar corona/COVID-19 op het moment van schrijven nog aan zijn opmars moet beginnen, is de situatie op veel plekken zo mogelijk nog slechter.

Maar ook in veel rijke westerse landen laat de preventie te wensen over: een dokter, de enige tijdens haar shift in een klein hospitaal ergens in Oklahoma, vreest in ‘Pandemic’ luidop dat het Amerikaanse achterland bij een uitbraak aan zijn lot zal worden overgelaten. En in de grote steden is het al niet veel beter blijkt uit het relaas van Syra Madad, hoofd van de publieke gezondheidszorg in New York City, die zich met een steeds krapper budget op een gebeurlijke pandemie moet voorbereiden. Mooi detail: Madad wilde dokter worden nadat ze als kind de virusfilm ‘Outbreak’ had gezien. Nu het virus ook daar is gearriveerd, wordt het interessant om te zien hoe de U.S. of A., en vooral ook hun wispelturige commander in chief, met corona zullen omgaan. De toestand in Italië, en de fouten die daar werden gemaakt, bewijzen dan weer dat we ook in Europa beter niet te hoog van de toren blazen.

Ook geen zegen zijn de antivaccinatie-idioten die steeds luider hun stem roeren. Desinformatie, suggereert ‘Pandemic’, is een nog groter gevaar dan de virussen zelf, en verspreidt zich ook nog eens veel sneller. Sociale media worden inmiddels al volop door complottheorieën over corona overspoeld, zoals dat met complottheorieën gaat, de wildste en domste éérst. Wat mogen wij hier overigens blij zijn met wetenschappers als Marc Van Ranst die onvermoeibaar en met hier en daar de opoffering van een uur welverdiende slaap, geduldig en beleefd op de juiste feiten blijven wijzen, maar dit geheel terzijde.

‘Pandemic’ bevestigt voorts wat de voorbije weken al meermaals helder en deskundig werd uitlegd door viroloog Johan Neyts, nog zo’n wetenschapper voor wie wij eerbiedig de hoed afnemen, zelfs bij dit gure weer: de wereld moet hoognodig een systeem op poten zetten waarmee snel en efficiënt vaccins tegen nieuwe virussen kunnen worden ontwikkeld, iets wat met genoeg middelen en mankracht perfect haalbaar is. Want we moeten ons geen illusies maken: het volgende op wie weet welke manier gemuteerde virus zit al op ons te wachten. In de bloedbanen van een hoefijzerneus diep in de jungle van Borneo, in de wegsmeltende Siberische permafrost of in de longen van een kippenboer die op een ongezellig drukke markt in Hongkong, peuk uit één mondhoek, op dit eigenste moment in een wolk van pluis en veren zijn gevogelte aan het plukken is. We kunnen maar hopen dat corona het noodzakelijke wetenschappelijke onderzoek nu in een stroomversnelling heeft gebracht. Van iedere epidemie, stelt Dr. Carroll, kunnen we bovendien veel leren. Ook dat zullen we – positief denken zit nu eenmaal in onze natuur - maar als een pluspunt beschouwen.

Los van dat alles is ‘Pandemic’ een zeer knap gemaakte, hoogst interessante en bij momenten ook zeer filmische docuserie. Van de makers van de Netflixreeksen ‘Rotten’ en ‘Broken’ en ‘No reservations’ van wijlen Anthony Bourdain hadden we ook niet anders verwacht.

En nu even preventief onze temperatuur meten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234