null Beeld vrt
Beeld vrt

kijktip'Pano'

‘Pano’ praat met seriemoordenaar Stephaan Du Lion: ‘Ik wil niets vergoelijken, maar hij kwam me oprecht over’

Goed nieuws voor wie enkel nog een achttal degelijk onderbouwde, kundig gemonteerde, rijkelijk van oren en poten voorziene maar toch nooit platvloers wordende onderzoeksjournalistieke reportages nodig heeft om gelukkig te zijn: ‘Pano’ begint aan een nieuw seizoen. En wel met een tweedelige aflevering over het assisenproces tegen Stephaan Du Lion, de seriemoordende glazenwasser uit Deurne.

Noud Jansen

MACHTELD LIBERT (maker) «In de loop der jaren heb ik heel wat assisenprocessen gecoverd voor ‘Het journaal’, en bijna iedere keer hoorde ik dezelfde vraag: waarom is zo’n proces überhaupt nodig? Het duurt lang, kost handenvol geld en in sommige gevallen – zoals nu – heeft de dader al lang en breed bekend. Met deze reportage, ‘Het verhaal van assisen’, hopen we aan te tonen wat ik al zo vaak met eigen ogen heb gezien: dat een assisenproces wel degelijk nut heeft.»

HUMO Waarom had dit assisenproces dan nut?

LIBERT «Alleen al hierom: op een gegeven moment sprak de dochter van één van Du Lions slachtoffers hem rechtstreeks aan, waarop hij is gezwicht. Jarenlang hadden advocaten, psychologen en speurders alles uit de kast gehaald om hem zich details te laten herinneren van zijn gruweldaden, maar telkens wanneer de grond hem te heet onder de voeten werd, wist hij te ontsnappen: ‘Het wordt zwart voor mijn ogen’, ‘Ik heb het verdrongen’, ‘Ik heb te veel drugs en drank gebruikt om het me te kunnen herinneren’... Tót de dochter van Eve Poppe hem, zonder omwegen en recht uit het hart, de mantel uitveegde: ‘Klootzak, zet je schaamte opzij en vertel me wat je met mijn moeder hebt gedaan!’

»En ja, hij ging rechtop staan en sprak haar toe: ‘Ik ga je het antwoord geven’. Ze heeft niet op álles een antwoord gekregen, maar ik ben er wel van overtuigd dat ze deze hele kwestie nu beter zal kunnen verwerken, net als de andere burgerlijke partijen. En op termijn misschien zelfs loslaten.»

Lees ook:

De nabestaanden van de slachtoffers van Stephaan Du Lion: ‘Hij heeft niet alleen de toekomst van mijn moeder afgepakt, maar ook die van mij’

Levenslang voor Stephaan Du Lion, seriemoordenaar en glazenwasser met moedercomplex: ‘Hij zat vol razernij en diep vanbinnen wou hij eigenlijk gevat worden’

HUMO Het moet de eerste keer zijn dat een ‘Pano’-verhaal over twee afleveringen wordt gespreid.

LIBERT «Eén aflevering was te weinig om de twee kanten van de medaille te laten zien. Want ja: de feiten die Du Lion bekend heeft, waren gruwelijk, zonder twijfel. Maar je krijgt ook informatie over zijn persoonlijkheid en verleden – hij komt uit een verscheurd, gewelddadig milieu – die je iets beter doet begrijpen hoe bepaalde dingen zijn kunnen gebeuren. Voor de duidelijkheid: ik wil absoluut niks vergoelijken.»

HUMO Jullie zijn erin geslaagd hem te spreken.

LIBERT «Ja, ik ben hem vorige zaterdag gaan interviewen in de gevangenis.»

HUMO En?

LIBERT «We hebben hem heel kritisch benaderd. Maar na het proces wilde ik hem toch nog een aantal pertinente vragen stellen, bijvoorbeeld over waarom hij bepaalde zaken heeft gezegd of toegegeven. Ik weet hoe gevoelig dit ligt, maar ik zeg het toch: één op één leek hij me oprecht over te komen.»

Pano
Eén, woensdag 15 maart, 21.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234