Papa Gert met zijn 15-jarige zoon Janosch. Beeld VRT
Papa Gert met zijn 15-jarige zoon Janosch.Beeld VRT

televisie★★★★☆

‘Pano: Wachten op zorg’ op Eén: ouders van een kind met een beperking zijn maar beter plantrekkers

Ruud Meert

Wie een kind met een beperking heeft, staat er vaak alleen voor. Dat maakte de ‘Pano’-reportage ‘Wachten op zorg’ pijnlijk duidelijk. De Vlaamse overheid voorziet voor elke persoon met een handicap een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) waarmee de ouders helemaal zelf kunnen beslissen waar, wanneer en hoe hun kind zorg krijgt. Prima plan, alleen staan er vandaag ruim twintigduizend mensen op de wachtlijst, soms zelfs al bijna twintig jaar. Niemand weet precies wanneer het budget er komt. Als het er ooit komt.

VRT-journaliste Goedele Devroy is zelf moeder van een zoon die veel zorg nodig heeft. Zij sprak voor ‘Pano’ met ouders die al jaren tevergeefs wachten op een zorgbudget voor hun kind. Mensen als Gert en Ilse, wier zoon Janosch drieënhalve maand te vroeg geboren werd. Ruim tien jaar geleden al vroegen zij een PAB aan. Janosch was toen 4. Intussen is hij 15 en rijden zijn ouders elke dag 100 kilometer over en weer naar het dagcentrum waar Janosch in de week verblijft. Gert en Ilse zijn allebei minder gaan werken, waardoor ze uiteraard een lager inkomen hebben. Van de overheid hebben ze nog geen cent gezien.

Conny zorgt in haar eentje voor haar twee volwassen kinderen. Dochter Sofie is 32, zoon Lexi 22. Allebei hebben ze een erfelijke chromosoomafwijking. ‘Ze kunnen veel, maar je kunt ze niet alleen laten,’ zei Conny. Intussen werkt ze voltijds om rond te komen en moet ze het rooien zonder hulp van familie. Voor Sofie krijgt ze een klein budget waarmee ze haar dochter de helft van de week naar een voorziening brengen. Dat volstaat uiteraard niet, dus vroeg Conny een hoger bedrag. Het budget voor Lexi is goedgekeurd, maar toch krijgt Conny het niet. Lexi staat op de wachtlijst. Met haar eigen inkomen kan Conny geen zorginstelling voor haar kinderen betalen. Er zit niets anders op dan te wachten, en ondertussen het hoofd boven water te proberen houden.

Ook uit de verhalen van de andere ouders werd pijnlijk duidelijk dat je er grotendeels alleen voor staat als je kind op een wachtlijst geparkeerd raakt. Ja, er is geld of plaats in een voorziening voor wie dringend zorg nodig heeft, maar je moet er als ouder wel bijna – of helemaal – voor doodgaan. Hier en daar sloegen ouders dan maar de handen in elkaar en stampten op eigen kracht een zorgvoorziening uit de grond. Zij die wel een budget te pakken hebben gekregen, zetten dat ook in voor mensen die minder geluk hadden. Alles in de hoop op beterschap, die er niet lijkt te komen. Om de wachtlijsten weg te werken is 1,6 miljard euro nodig: de Vlaamse regering trekt 400 miljoen euro uit voor de zorg voor mensen met een handicap en daar wil ze dan nog op besparen. Vlaanderen, parel aan de kroon van de Westerse beschaving.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234