Pedro Elias, Lennart Beeld Humo
Pedro Elias, LennartBeeld Humo

'De mol'

Pedro Elias over ‘De mol’: ‘Lennarts naam boezemt mij wantrouwen ­in: Len­nart met een a is zoals Jejoen met een j’

Wie hulp kan gebruiken bij het ontmaskeren van de mol: Telenet stelde een Overlegcomité samen met zes bekende Molloten, en Humo vroeg van dat verlichte panel alvast Celine Van Ouytsel, Astrid Stockman, Joris Hessels en helaas ook Pedro Elias om diepe inzichten. Lees hieronder de inzichten van Pedro Elias en hier van de rest.

Vincent Van Peer

Een man die het gewend is in zijn eigen, immens gewaardeerde ­programma (‘De ­Container Cup’) telkens een beetje stoorzender te zijn, zal de saboteur in ‘De mol’ ook wel snel bij het nekvel hebben, denk je dan. Maar nope.

PEDRO ELIAS «Ik zal al maar meteen uit de kast komen als de slechtste mollenjager uit de geschiedenis van dit programma. Ik ben nog nooit in de búúrt gekomen van een ontmaskering.»

HUMO Dat valt tegen: ik dacht na dit gesprek gewoon al te zullen wéten wie de mol was.

ELIAS «Ik leef om te ontgoochelen! Ik heb natuurlijk wel mijn vermoedens. Maar mag ik eerst nog aanstippen dat ik het verschrikkelijk vond wat er in de eerste aflevering gebeurde? Die sympathieke Jens moest meteen naar huis. Om nog maar te zwijgen van de twééde aflevering: ik bloed al helemaal door het afvallen van die twee mooie, lieve mensen, Kevin en Dami. De makers spelen hoog spel dit jaar: twee mensen in één aflevering naar huis sturen vind ik te veel van het goeie. Dat doet pijn.

»Je hoort: als ik kijk, ben ik emotioneel betrokken. In die mate zelfs dat ik me – en dat klinkt nu wel heel triestig – een medekandidaat voel. Maar dat is hoogmoed: ik zou dat niet kunnen. Ik ben te dom voor ‘De mol’. Zelfs paintballen zou al te tactisch zijn. Ik zou echt álles doen kelderen, behalve de groepssfeer.»

HUMO Je zei dat je wel ver­­­moedens had.

ELIAS «Welja, ik vermoed dat er dit jaar dríé mollen zijn. Waar is het wetboek dat bepaalt dat er maar één mol mag zijn? Bestaan daar statuten voor? Ik denk nu meer bepaald aan Lennart, Annelotte én Samina. Enerzijds omdat hun namen mij wantrouwen ­inboezemen: Len­nart met een a is zoals Jejoen met een j, en ­Annelotte is dan weer een roekeloze samentrekking van Annelore en Charlotte. Maar er zijn ook andere redenen: ik verdenk Lennart omdat hij het minst opvalt op tv, Annelotte omdat zij op de website wieisdemol.be met 28 procent de ­meeste stemmen haalt, en ­Samina omdat zij met 4 procent de mínste stemmen haalt, wat evengoed verdacht is, want de makers van dit spel zijn niet minder dan geniaal. Ik documenteer mij nogal eens, hè? Ik voel dat ik je zo-eventjes heb weggeblazen.»

HUMO Volg jij ook de ‘De mol’-complottheorieën?

ELIAS «Welja, maar ik heb de neiging om daar nogal ver in te gaan. Zo stel ik mij de vraag: welke mensen zitten er eigenlijk op wieisdemol.be? Zijn dat enthousiaste kijkers óf geheim agenten van Woestijnvis die moedwillig desinformatie zaaien? Ik vermoed een grote Illuminati-­achtige samenzwering, die overal tentakels heeft. En ik ben er zeker van dat zij mij, als gediplomeerd mollen­jager, in de gaten houden. Zo laat ik overal in mijn huis briefjes slingeren met daarop ‘­Philip is de mol’ en ‘Katrien is de mol’, teneinde al die spiedende ogen op een verkeerd spoor te brengen. Het gekke is dat ik mijn échte theorieën wel aan Humo toevertrouw. Daarmee heb ik mezelf misschien wel in een gracht gereden.»

HUMO Iets anders: er is een extra paaspauze die ervoor zorgt dat je nog méér voor de kinderen moet zorgen. Is ‘De mol’ een extra welgekomen rustpunt op zondagavond?

ELIAS «Absoluut. De kinderen zijn niet oud genoeg om naar ‘De mol’ te kijken, dus die moeten naar bed. Dan heb ik rust: met een glas wijn voor de beeldbuis en genieten.»

HUMO Zou jij graag mee ‘De mol’ máken?

ELIAS «Ik ben misschien niet slim genoeg om aan ‘De mol’ te kunnen deelnemen, maar wel om eens mee een proef te bedenken. Dat zou ik heel graag doen. Het is toch iets dat je als tv-maker op je erelijst mag zetten, hè?»

HUMO Een opdracht waarin de kandidaten tegen de tijd, in een besloten ruimte, een zevental sportdisciplines moeten zien af te werken, zou dat geen mooi idee zijn?

ELIAS «Práchtig. Ik zou die opdracht ook winnen, mocht mijn BMI er iets anders uitzien. Ik ga tegenwoordig voor een podcastreeks langs bij een hele batterij topdokters, en uit die onderzoeken is al gebleken dat mijn cholesterol én mijn bloeddruk allebei verschrikkelijk zijn. Er is paniek ingetreden, en ik probeer nu echt om er iets aan te doen.»

HUMO Met de hulp van ene Wesley Sonck?

ELIAS «Nee, dat ga ik hem niet aandoen.»

HUMO Zou híj een goeie mol zijn?

ELIAS «Zeker: iemand die veel slimmer is dan hij zich voordoet, is sowieso een goeie mol. Wesley Sonck hult zich graag in dat jasje van ‘ik ben toch maar een boerenlul’, maar eigenlijk zou hij een hoogleraar kunnen zijn. En zeg nu zelf: wat is er prikkelender dan een hoogleraar met een sixpack?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234